Sistemul cardiovascular la diferite specii de vertebrate

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Scurta descriere a apartaului circulator
Apartul circulator reprezinta la vertebrate un sistem de cai inchise prin care circula sangele acesta este pus in miscare de un organ separat al acestui sistem si anume inima. Tot parte componeneta a sistemului circulator avem arterele ,venele si vasele limfatice.
Sangele indeplineste multiple functii in organism ,cele mai importante sunt cele legate de nutritie,de resspiratie si de excretie. Acesta mentine constantanta compozitia interna a mediului internsi al temperaturii acestuia.asigura transportul hormonilor in organism si contribuie la reglarea activitatii organelor interne,la corelarea lor si la integrarea lor in acelasi intreg si anume ,organismul. 
Aceste functii sunt indeplinite diferit in functie de stadiul de dezvoltare ,la adult substantele nutritive vin de la intstine si de la ficat,oxigenul de la plamani si branhii iar in timpul embriogenezei la pesti,reptile pasari substantele nutritive vin de la sacul vitelin prin venele viteline ,iar la mamifer de la placenta prin venele alantoidiene.
Acidul uric ,ureea, sarurile amoniacale dar si alte substante de dezasimilatie rezultate in urma activittatii metabolice sunt transportate la rinichi si eliminate. Bioxidul de carbon se elimina prin branhii sau palmani .
Importanta deosebita a sistemului circulator data de aceste functii multiple si complexe devine clara in momentul in care luam in considerare incetarea circulatiei acttivitatea scoartei cerebrale si a retinei inceteaza imediat dupa incetarea circulatiei,iar la 5-10 min se produce necroza partilor superioare ale creierului, inima isi inceteza activitate imediat dupa incetarea circulatiei in vasele coronariene,la 10-20 minute isi intrerup functiile rinichii si ficatul,iar paralizia muschilor scheletici devine ireversibila dupa aproximativ 1,5-2 ore.
Sangele este considerat o categorie deosebita de tesut conjuncyiv si este alcatuit din plasma si elemente figurate.
Plasma reprezinta componenta lichida a sangelui. Ea este alcatuita din apa si substante dizolvate in ea saruri anorganice,protide,glucide,lipide ,hormoni,fermenti precum si substante de dezasimilatie precum ureea,acidul uric etc.
Elementele figurate ale sangelui sunt reprezentate de globulele rosii(eritrocite sau hematii), globulele albe(leucocite) si plachetele sangvine (la mamifere) similare cu trombocitele de la celelalte vertebrate 
Globulele rosii sunt celule nucleate(eritrocite) la toate vertebratele cu exceptia mamifrelor unde ele au devenit anucleate(hematii). La unele anure si salamandre o parte din eritrocite se fragmenteaza rezultand piese anucleate care continua sa functionezae pentru un timp. G lobulele rosii contin la toat evertebratele pigmentul respirator si anume hemoglobina. Aceasta le confera functia de baza :transportul de oxigen. 
Leucocitele sunt elemente permanent nucleate cu nuclee lobate,reniforme sau in forma de balonas. Nu contin hemoglobina ,pot trece prin peretele capilarelor. Unele leucocite au proprietate ade a apara organismul. Dupa caracterele morfologice pot fi mononucleate si polinucleate. Leucocitele mamiferelor sunt diferite de ale celorlalte mamifere.
Plachetele sanguine au rol in procesul de coagulare a sangelui , ele pot eliberea trombolpastind care ,combinandu-se cu protrombina formeaza trombina.
Trombocitele vertebratelor inferioare sunt nucleate 
Limfa este formata din plasma si elemente figurate apartinand categoriei mononucleatelor.
Cordul (inima)-organ musculos,coniform cu varful orientat ventro-caudal ,acoperit de pericard ,cordul este aproximativ in jumatatea inferioara atreimii mijlocii a cavitatii toracice. Este format din mai multe compartimente avend rolul de pompa aspiratoare - respingatoare . Peretele cordului este format din cele trei componente : endocardul,miocardul si epicardul.
Endocardul este similar tunicii intime a vaselor sanguine


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul cardiovascular la diferite specii de vertebrate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Anatomia comparata a vertebratelor , Prof. Dr. Doc. O. C. NECRASOV; Prof. Dr. Doc. G. T. DORNESCU
2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Anatomie_comparat


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!