Sangele

Extras din referat Cum descarc?

Sangele este un tesut lichid circulant, format din elementele figurate suspendate in plasma. Raportul dintre elementele celulare si plasma este de 45% si 55%.
Continutul mediu de sange din organism este de 5,5 litri.
Componentele sangelui
Elementele figurate ale sangelui reprezinta 45% din volumul sangvin. Aceasta valoare poarta numele de hematocrit sau volum globular procentual. Hematocritul variaza cu sexul (mai mic la femei), cu varsta (scade cu varsta) sau in functie de factori de mediu ambiant.Prin examenul microscopic al sangelui se observa trei tipuri de elemente figurate:
- globulele rosii (hematii sau eritrocite); 
- globulele albe (leucocitele) 
- plachetele sangvine (trombocitele). 
Toate sunt produse de maduva rosie, au o durata de viata precisa si se regenereaza. Celulele ajunse la maturitate si care nu mai sunt functionale ies din circuitul sangvin. Fiecare dintre aceste elemente are rolul sau bine determinat. Astfel, eritrocitele, care sunt cele mai simple celule din organism, sunt alcatuite numai dintr-o membrana celulara, fara nucleu sau organite citoplasmatice. Membrana globulelor rosii asigura schimburile de substante intre celula si mediul inconjurator. Eritrocitele contin o proteina numita hemoglobina care le da acestora culoarea rosie si care asigura transportul oxigenului de la plamani la celule si al dioxidului de carbon de la tesuturi inapoi la plamani, pentru a-l expira. Durata de viata a eritrocitelor este de 120 de zile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sangele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!