Metode de Investigare a Inimii

Extras din referat Cum descarc?

Evaluarea functiei cardio - vasculare. In multitudinea metodelor de 
investigare care au fost propuse se dovedesc a fi mai utile, si deci si valabile, acele metode care se caracterizeaza prin accesibilitate, in sensul aparaturii si a complexitatii tehnicii de lucru, prin reproductibilitate si comparabilitate cu un model biologic sau cu date specifice de teren.
Metodele pot fi structurate in doua mari categorii :
-probe functionale cardio-vasculare
-metode de explorare clinica.
Probe functionale cardio-vasculare. 
Indicele reflexului clino - ortostatic (IRCOS) se apreciaza pe baza
formulei :
F.C. orto max - F.C. clino
F.C. orto stabil, unde:
- F.C. orto max = frecventa cardiaca maxima masurata in ortostatism
- F.C. orto stabil = frecventa cardiaca stabilizata in ortostatism
- F.C. clino = frecventa cardiaca masurata in clinostatism.
Proba se realizeaza prin inregistrarea electrocardiografica a F.C. initial in clinostatism, dupa o perioada de stabilizare a valorilor de aproximativ 5 minute, dupa care se continua inregistrarea in ortostatism, pana la stabilizarea valorilor F.C. in aceasta pozitie.
Interpretare :
-VALORI BUNE In jur de 0,200
-VALORI NEADAPTATE In jur de 0,300
-VALORI NEECONOMICOASE In jur de 0,400
Proba apreciaza adaptarea neurovegetativa a aparatului cardiovascular la modificarea de pozitie a corpului, adaptare care se face prin interventia reflexelor cardiace in reechilibrarea hemodinamica in cadrul unui efort minim reproductibil.
a).Proba SCHELLONG clino-ortostatica urmareste tot adaptarea neurovegetativa cardio-vasculara la modificarile de pozitie, respectiv trecerea din clino in ortostatism, prin aprecierea initiala si comparativa a valorilor F.C. si T.A. Dupa o perioada de stabilizare a valorilor in clinostatism de circa 5 minute se masoara valorile de repaus, de baza, ale F.C. si T.A., dupa care se face trecerea lenta la pozitia ortostatica. Dupa un minut se recolteaza din nou valorile F.C. si T.A.
Interpretarea tine cont de valorile celor doi parametrii, in clino si ortostatism:
- valorile de baza - F.C. normala este cuprinsa intre 60 - 80 b/min.
Valorile mai mari de 80 b/min sunt considerate tahicardice, in timp ce valorile sub 60 b/min sunt considerate bradicardice si sunt caracteristice sportivilor cu un inalt grad de antrenament. T.A. sistolica normala este de 100 - 140 mmHg. Valorile ce depasesc 140 mmHg sunt considerate hipertensive, in timp ce valorile mai mici de 100 mmHg sunt considerate hipotensive. T.A. diastolica normala reprezinta 1/2 din T.A. sistolica + 10 mmHg, iar T.A. diferentiala normala nu trebuie sa fie mai mica de 30 mmHg
- in ortostatism - F.C. creste in mod normal cu 12 - 18 b/min (limita
superioara pentru fete), T.A. sistolica si diastolica cresc sau scad cu 5 - 10
mmHg, iar T.A. diferentiala nu trebuie sa fie mai mica de 30 mmHg.
b).Proba PACHON-MARTINET urmareste evolutia F.C si a T.A. sistolica diastolice in repaus (clinostatism), dupa efectuarea probei clino-ortostatice, dupa un efort standard reprezentat de 20 de genuflexiuni executate in 40 de secunde si in perioada de revenire, respectiv 5 minute in clinostatism.
Proba ofera relatii in ceea ce priveste echilibrul neurovegetativ al organismului si adaptarea cardio-vasculara la efort standard.
Interpretarea se face astfel :
-pentru valorile de repaus interpretarea se face ca si in cazul probei
SCHELLONG
-pentru reactia clino-ortostatica interpretarea se face de asemenea ca si in
cazul probei SCHELLONG
-pentru reactia la efort - se considera normala cresterea F.C. cu 40 - 60 %
fata de valorile de repaus, fara a depasi insa valoarea de 120 b/min, valoare
considerata tahicardie moderata. De asemenea este considerata normala cresterea T.A. sistolice cu 20 - 30 mmHg si cresterea sau scaderea T.A. diastolice cu 5 - 10 mmHg (valoarea putand ramane chiar si nemodificata). T.A. diferentiala creste usor.
Proba are avantajul ca este accesibila si prezinta o mare utilitate in procesul de dirijare a antrenamentului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Investigare a Inimii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!