Metabolismul

Extras din referat Cum descarc?

- totalitatea proceselor fizice si chimice prin care materia vie se organizeaza, se autointretine si se manifesta
- organismul este un sistem desschis care face schimb de substanta si energie cu mediul extern
- organismele animale utilizeaza ca sursa unica de energie combinatiile organice complexe
- are la baza doua procese antagoniste in echilibru:
o anabolismul, formarea de macromolecule bogate in energie si inchiderea lor in structurile vii
o catabolismul, degradarea macromoleculelor bogate in energie cu eliberarea acesteia
I. Metabolismul energetic
- schimburile energetice dintre organism si mediu
- cea mai mare parte dintre substantele alimentare ingerate sunt degradate in organismele vietuitoarelor in vederea eliberarii energiei chimice potentiale si transformarii ei in forme de energie specifica manifestarilor vitale si in caldura
- transformarea energiei chimice in energiile care efectueaza diversele activitati bilogice specifice(contactii musculare, secretie, sinteze chimece) se face cu eliberare importanta de energie calorica
- principala sursa de energie e ATP-ul. Degradarea substantelor alimentare in procesele metabolice duce in primul rand la formarea de ATP cu un randament de 45%, restul din energie e transformata in caldura
Determinarea metabolismuli energetic
- cantitatea globala de energie produsa se determina masurand cantitatea de caldura degajata de un organism
- unitatea de masura a caldurii degajate e Kcal=1000 calorii. Caloria=cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui gram de apa de la 13 la 14?C
- se masoara prin calorimetria ? directa masurarea caldurii produsa de corp
? indirecta aprecierea caloriilor produse in functie de cantitatea de dioxid de carbon eliminat si cea de oxigen consumat
Metabolismul energetic global
Factori ce influenteaza:
1. activitatea musculara cheltuielile energetice variaza proportional cu activitatea musculara
2. efectul ingerarii de alimente, care activeaza schimburile energetice cu un plus de 10-15% fata de metabolismul bazal
3. expunerea la temperaturi extreme - la scaderea temperaturii mediului ambiant scade deperditia de caldura prin vasoconstrictie cutanata si intensificarea oxidatiilor prin frisoane
- la cresterea temperaturii mediului ambiant se intensifica circulatia, respiratia, secretia sudorala prin cresterea consumului energetic
- la temperaturi de 20 ?Cconfort termic maxim(punct de neutralitate termic) cheltuiala energetica de termoreglare e inlaturata
Metabolismul bazal(de intretinere)
- minimul de energie necesar mentinerii functiilor absolut indispensabile
- conditii pentru masurare, inlaturarea tuturor factorilor care determina cheltuieli energetice:
-inanitie partiala sau totala timp de 24 de ore
-subiectul va sta culcat in relaxare musculara la 20?C
-liniste psihica
- factori care il influenteaza:
-greutatea si inaltimea metabolismul se exprima pe unitatea de greutate corporala sau pe unitatea de suprafata corporala
-sexul la femei e mai mic ca la barbati datorita tesutului adipos
-varsta la nou-nascut 30 Kcal/m?/h, la 1 an 55 Kcal/m?/h, la 20-40 de ani 40 Kcal/m?/h, peste 60 de ani 37 Kcal/m?/h,
-activitatea glandelor endocrine
-starile febrile intensifica metabolismul bazal
II. Metabolismul intermediar
- totalitatea transformarilor pe care le sufera alimentele din momentul absorbtiei pana la eliminarea metabolitilor in mediul extern
- 99% din necesitatile energetice ale organismului sunt satisfacute de glucide, lipide, protine- in masura mai mica deoarece au rol plastic
1. Metabolismul intermediar al glucidelor
Repartizarea, circulatia si aportul de glucide in organism
- cea mai mare parte a glucidelor se depoziteaza sub forma de glicogen in muschi si ficat si in mici cantitati in toate tesuturile
- o lta parte e prezenta in sange, lichid intra- si extra- celular sub forma de glucoza, unica forma de transport a glucidelor
- glicemia=concentratia glucozei in sangesi are valori de 80-100mg%. Scaderea sub 40-50mg% determina modificari profunde in activitatea SNC deoarece glucidele reprezinta principiul nutritiv indispensabil al organismului. Rezervele se refac continuuprin aport de alimente in perioadele digestive si prin gluconeogeneza in perioadele interdigestive.
Utilizarea glucidelor de catre tesuturi
- principala cale de degradare a glucidelor este glicoliza sau calea Embden-Meyerhof-Parnas
o muschiul scheletic in timpul unui efort fizic intens, glicoliza anaeroba duce la formarea de acid lactic, pana cand adaptarea circulatorie asigura aprovizionarea cu oxigen
o muschiul cardiac contine mult glicogen astfel incat este adaptat la modificarile ce pot apare in cursul hipoglicemiilor de scurta durata
o SNC contine pusin glicogen si folosette pentru necesitatile sale energetice numai glucoza de aceea e foarte sensibil la hipoglicemii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metabolismul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!