Hormonii

Extras din referat Cum descarc?

Activitatea armonioasa a tuturor partilor organismului si relatiile sale cu mediul inconjurator sunt asigurate de sistemul nervos. Dar alaturi de legatura nervoasa, la animale si la om exista si o legatura chimica sau umorala intre diverse organe. Ea se realizeaza prin actiunea asupra proceselor fiziologice a diverselor substante chimice, care se gasesc in sange si alte umori ale organismului.
intre organe il joaca glandele cu secretie interna. In corpul nostru exista doua feluri de glande. Unele din ele-sudoripoare, lacrimale, salivare, gastrice etc. -se numesc glande cu secretie externa, deoarece ele poseda canale excretoare prin care secretia formata in glanda se elimina la exterior, sau in vreo cavitate a corpului (gura, stomac, intestin). Spre deosebire de aceste glande, glandele cu secretie interna nu poseda canale de eliminare. Fiecare dintre ele produce o substanta speciala, care se absoarbe direct in sange, iar prin sange se raspandeste in intregul corp. Aceste substante, denumite hormoni, au insusirea de a actiona chiar in cantitati foarte mici asupra diverselor functii ale organismului.
Absenta unor hormoni sau cantitatea lor insuficienta in organism cat si cantitatea lor exagerata, se pot reflecta dezastros asupra sanatati.
Hormonii produsi de glandele cu secretie interna asigura schimbul nurmal de substante. Daca la un animal se extirpa pe cale chirur- gicala glandele suprarenale sau paratiroide, el moare curand. Rezulta ca fara prezenta in organism a acestor hormoni produsi de glandele extirpate organismul nu poate exista.
cresterea normala a scheletului, cresterea si dezvoltarea normala a intregului organism. Experientele pe animalele tinere in plina dez- voltare au aratat ca dupa indepartarea glandei tiroide sau a hipofizei animalele prezinta o intarziere in crestere. Este suficient insa sa se transplanteze animalelor operate glanda extirpata, ca animalele sa inceapa sa creasca normal. Se intalnesc uneori oameni de talie foarte mica sau, din contra foarte mare. Talia pitica sau giganta este de obicei legate de o tulburare a activitatii normale a glsndelor de secretie interna in copilarie.
Unele glande poseda, atat o secretie interna cat si o secretie etena.
Drept exemplu poate servi pancreasul. Unele celule ale acestei glande produc sucul pancreatic, care se elimina prin canalul excretor in intestin si contribuie la digerarea alimentelor. Aceasta reprezinta secretia externa. Dar in pancreas exista si asemenea,, insule de celule cu secretie interna, care produc un hormon special insulina care este absorbita de sange. Ea are influenta mare asupra metabolismului glucidelor. Daca in sange apare o cantitate mare de zahar, excesul sau se elimina prin urina; astfel se intampla bunaoara in diabetul zaharat. In acest caz, introducerea insulinei in organism micsoreaza cantitatea de zahar din sange si amelioreaza starea bolnavului.
Glandele sexuale au de asemenea, atat o secretie externa (in glandele masculine se produce sperma, iar ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Hormonii
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!