Glanda tiroidă

Extras din referat Cum descarc?

Glanda tiroida este asezata in loja tiroidiana, in partea antero-laterala a gatului, pe fata anetrioara a partii superioare a traheii, pe laturile acesteia si ale laringelui.Este formata din doi lobi- drept si stang- si din istm. Datorita asezarii lobilor si istmului, tiroida are aspectul literei "H". Ea are o culoare roz-cenusiu, iar marimea sa variaza foarte mult cu sexul, varsta, momentul fiziologic, trecutul patologic si zona geografica. In general, la adult, ea are o greutate de 30-40 grame, la femeie este putin mai mare decat la barbat. La exterior este acoperita de o capsula conjunctiva care trimite septuri spre interior si care impart lobii in lobuli, iar pe acestia in foliculi glandulari ce se prezinta ca niste vezicule. Foliculii contin coloidul tiroidian, format dintr-o substanta proteica pe care se fixeaza tiroxina. Din colid, tiroxina poate fi eliberata la nevoie si trecuta in sange.
Tiroida are o irigatie foarte bogata, fiind organul cel mai abundent vascularizat din organism. Debitul sanguin circulator este de 360-600 mL/100 grame organ/minut 
Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea normala a organismului uman. Tiroida afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica, si multe altele. In ciuda influentei sale considarabile, glanda tiroida si afectiunile sale nu sunt indeajuns de cunoscute populatiei. Glanda tiroida secreta doi hormoni principali, Tiroxina (T4) si Triiodotironina (T3). T4 este principalul hormon produs de glanda tiroida si se transforma in hormon T3 in unele tesuturi. Acesti hormoni regleaza metabolismul corpului omenesc si functiunile organelor interne. Hormonii tiroidieni influenteaza in mod esential fiecare organ intern, fiecare tesut si fiecare celula din organism. Glanda tiroida este stimulata in a produce hormoni T3, T4 de catre un alt hormon numit TSH (Thyroid Stimulating Hormone) care este secretat de catre glanda pituitara.
Tiroxina este principalul hormon tiroidian din sange.Tiroida exercita si o actiune complexa asupra celorlalte glande endocrine. Ea influenteaza functiile ovarului, testiculului, suprarenalelor, hipofizei, paratiroidelor etc. Actiunea aceasta a tiroidei este influentata de secretiile celorlalte glande endocrine, stabilindu-se astfel o interrelatie tireoendocrina. Pentru ca sa dirijeze functionarea normala a organismului, tiroida trebuie sa produca cantitati normale de hormoni. Daca insa functioneaza defectuos si produce cantitati mai mari sau mai mici de hormoni, organismul trece in stari anormale de functionare. Cand tiroida produce o cantitate mai mica de hormoni decat este necesar (hiposecretie), se produce hipotiroidism, cand ea produce o cantitate de hormoni mai mare decat normal (hipersecretie) se produce starea cunoscuta sub numele de hipertiroidism.
HIPOTIROIDISM
Hipotiroidismul poate sa apara cand glanda nu se dezvolta sau are o dezvoltare slaba. Se mai pot prezenta cazuri in care glanda tiroida se dezvolta foarte mult, mai mult decat normal dar in acelasi timp tesutul glandular degenereaza In sfarsit, hipertiroidismul poate sa fie provocat prin extirparea totala sau partiala a glandei.
In toate aceste cazuri, cantitatea de hormoni din organism este mica sau lipseste. Din aceasta cauza, in organism apar stari patologice foarte grave, cum sunt: scaderea metabolismului bazal, scaderea temperaturii corpului, tulburari trofice cutanate( caderea parului, unghiilor), oprirea dezvoltarii intelectului, a glandelor sexuale, anemie, etc. Aceste stari se manifesta deosebit in faza copilariei si in aceea a maturitatii.
Simptomele Hipotiroidismului:
- Oboseala
- Voce ingrosata, ragusita
- Depresie
- Dificultate la inghitit
- Tulburari de atentie, de memorie, de concentrare
- Vorbire mai lenta (bradilalie)
- Gandire greoaie (bradipsihie)
- Intoleranta la frig (frilozitate)
- Tulburari de apetit (apetit scazut)
- Crestere in greutate
- Tulburari de tranzit de tip constipatie
- Piele uscata, mai rugoasa in special la nivelul coatelor si genunchilor
- Scaderea ritmului cardiac (bradicardie)
Hipotiroidismul in faza copilariei. 
Cand apare la copil, acesta ramane mic, prezentand intarzieri in cresterea oaselor si a dintilor, precum si o incompleta dezvoltare a glandelor genitale. Se mentioneaza deficiente mintale, incepand de la debilitate mintala usoara pana la cretinism. Individul are o inaltime mult mai mica decat talia normala, de 130-140 cm, stare care a fost numita nanism sau piticism tiroidian. De asemenea, in varsta copilariei se produce gigantismul (pana la 2m). Sub pielea bolnavului se aduna un lichid mucos in cantitate mare, ceea ce da o aparenta de ingrasare, aceasta stare a fost numita mixedem. Ea este tot atat de caracteristica pentru hiportiroidism, ca si nanismul. Se observa, de asemenea, o scadere marcata a metabolismului si o schimbare a desfasurarii lui, favorizandu-se depunerea de grasimi in anumite organe. De asemenea, organismul bolnavului nu este capabil sa reactioneze normal fata de temperature mediului inconjurator, avand senzatia de frig permanent, si prezinta anemie, caderea parului, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Glanda Tiroida.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!