Formațiunile neurofiziologice ale SNC - structură și funcții

Extras din referat Cum descarc?

Din punct de vedere filogenetic, maduva spinarii ( Medulla spinalis) reprezinta cea mai veche componenta a SNC si cea mai simpla din punct de vedere functional. 
Topografie si limite
Este situata in canalul vertebral, limita ei superioara aflandu-se la nivelul unui plan orizontal care trece prin arcul orizontal al atlasului (C1), corespunzator extremitatii inferioare a decusatiei piramidale, iar limita inferioara fiind corespunzatoare vertebrei a 2 a lombara. Superior se continua cu bulbul, iar inferior, prin intermediul conului terminal, se continua cu Filum terminale care descinde pana la nivelul coccigelui, atasandu-se pe fata lui posterioara.
Maduva spinarii este invelita de cele trei foite ale meningelui spinal: duramater, arahnoida, piamater, si impreuna cu ele ocupa doar 3/5 din canalul vertebral, restul de 2/5 revenind spatiului epidural.Existenta acelui spatiu si a lichidului cefalorahidian permit mobilitatea maduvei spinarii.
Configuratie externa
Forma: clasic se prezinta ca un cilindru usor turtit anteroposterior
Culoare: alba - mata
Consistenta: maduva spinarii este moale, friabila , comparabila cu cea a tesutului nervos in general, ceea ce explica fragilitatea ei in cadrul diverselor traumatisme.
Greutate: aproximativ 30 de grame.
Lungime: 45 cm la barbat si 43 cm la femeie, acestei lungimi i se adauga inca 25 de cm, corespunzand lui filum terminale.
Diametrul: este in medie de 1 cm, atingand valori mai mari la nivel cervical si lombar datorita existentei a doua ingrosari fuziforme.
Suprafata maduvei este strabatuta de 6 santuri longitudinale: unul anterior, unul posterior, doua anterolaterale si doua posterolaterale.
Santul median anterior - este adanc si este situat pe fata anterioara a maduvei si se mai numeste fisura mediana anterioara
Santul median posterior - este situat pe fata posterioara a maduvei.
Santil lateral anterior - se afla de fiecare parte a fisurii mediane anterioare, iar la nivelul lor, radacinile anterioare ale nervilor spinali parasesc maduva.
Santul lateral posterior - se afla de fiecare parte a santului median posterior.
Datorita existentei acestor santuri longitudinale, pe suprafata maduvei se delimiteaza 6 benzi longitudinale albe denumite cordoane. Acestea sunt:
o doua cordoane anterioare - cuprinse intre fisura mediana anterioara si fiecare sant lateral anterior
o doua cordoane laterale - cuprinse intre santul lateral anterior si santul lateral posterior de fiecare parte
o doua cordoane posterioare - cuprinse intre santul median posterior si santul lateral posterior de fiecare parte.
In raport cu regiunile coloanei vertebrale, maduvei spinarii i se descriu urmatoarele segmente medulare: cervicala, toracica, lombara, sacrala, coccigiana.
De pe fetele laterale ale maduvei iau nastere, conform unei structuri metamerice, cele 31 de perechi de nervi spinali astfel:
o 8 perechi de nervi spinali cervicali
o 12 perechi de nervi spinali toracici
o 5 perechi de nervi spinali lombari
o 5 perechi de nervi spinali sacrali
o 1 pereche de nervi coccigieni
Structura maduvei spinarii
Structura maduvei se evidentiaza pe sectiune transversala astfel:
o in centru - substanta cenusie, in forma de litera "H" sau de fluture
o la periferie - substanta alba, ca un innvelis
Substanta cenusie se prezinta sub forma a doua bare longitudinale semilunare cu directie anteroposterioara, unite intre ele printr-o bara transversala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formatiunile Neurofiziologice ale SNC - Structura si Functii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!