Factori de risc în cancerul pulmonar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cancerul pulmonar este o forma de cancer destul de agresiva si rapid evolutiva, care incepe atunci cand anumite celule din plaman incep sa creasca rapid si haotic, fara a putea fi controlate.

Simptomele acestui tip de cancer apar foarte rar intr-un stadiu precoce de evolutie. In cele mai multe cazuri, el se manifesta intr-un stadiu avansat, cand afecteaza deja functionarea normala a plamanului. Problemele respiratorii pot fi printre primele simptome ale cancerului pulmonar.

Cancerul pulmonar avansat se raspandeste la cei mai apropiati noduli limfatici si uneori chiar si la celalalt plaman. Ulterior, raspandirea (metastazarea) se realizeaza si la alte organe ale corpului, cum sunt oasele, creierul sau ficatul.

Factori de risc

Cancerul pulmonar este cauza principala a mortii prin boli canceroase la barbati, in ultima vreme incidenta crescand foarte mult si la femei. Exista mai multe cauze ale aparitiei cancerului pulmonar, dar fumatul este, de departe, cauza cea mai incriminata.

Majoritatea cazurilor de cancer pulmonar sunt legate in mod direct de consumul de tutun. Substantele daunatoare din fumul de tigara, numite cancerigene, distrug celulele din plamani. Multi experti cred ca mai mult de 85% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt datorate fumului de tigara. Folosirea tutunului este cel mai important factor de risc. Mai mult de 80-90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt rezultatul fumatului. Cu cat un fumator fumeaza mai multe pachete de tigari pe zi, cu atat riscul dezvoltarii cancerului de plaman creste.

Riscul ca o persoana care traieste langa un fumator sa se imbolnaveasca de cancer pulmonar este mai mare cu 30% fata de o persoana care traieste intr-un mediu cu nefumatori.

Femeile risca mai mult sa se imbolnaveasca datorita substantelor chimice din fumul de tigara. Prin urmare, ele pot fi predispuse la cancer atat cand fumeaza, cat si atunci cand sunt intr-un mediu in care se fumeaza.

Expunerea la alte substante daunatoare, asa cum sunt azbestul si radonul, poate contribui la cresterea riscului de cancer pulmonar. O combinatie de factori de risc, de exemplu un fumator expus si la azbest, duce la cresterea semnificativa a riscului imbolnavirii de cancer pulmonar. Mai sunt incriminati expunerea prelungita la fum si praf, poluarea accentuata din unele orase, precum si unele boli pulmonare cronice.

Tipuri de cancer pulmonar

Sunt doua tipuri principale de cancer pulmonar:

- cancerul pulmonar cu celule mici;

- cancerul pulmonar cu celule non-mici.

Aceste doua tipuri de cancer sunt foarte diferite: au un aspect diferit la microscop, cresc si se imprastie in moduri diferite si sunt tratate diferit.

Cancerul pulmonar cu celule non-mici este mai des intalnit fata de celalalt tip si detine 75% din totalul bolnavilor de cancer pulmonar. In general, creste si se imprastie mai incet decat cancerul pulmonar cu celule mici.

Cancerul pulmonar cu celule mici este, din fericire, mai rar. El creste foarte rapid in majoritatea cazurilor si se imprastie si la alte organe din corp, diagnosticul fiind, de cele mai multe ori, tardiv. Cancerul pulmonar cu celule mici este direct asociat cu fumatul si este de 3 tipuri :

- carcinoame cu celule mici;

- carcinoame cu celule mixte mici si mari;

- carcinoame cu celule mici combinate.

Prognosticul unui bolnav diagnosticat cu cancer pulmonar depinde de mai multi factori:

-incadrarea in unul din cele doua tipuri descrise mai sus;

-stadiul cancerului pulmonar in momentul diagnosticarii;

-varsta persoanei si starea generala de sanatate.

Tratamentul cancerului pulmonar

Tratamentul pentru cancerul de plamani combina urmatoarele optiuni terapeutice:

-interventia chirurgicala pentru inlaturarea tumorii;

-radioterapia (terapia cu radiatii-doze mari de raze X sau alte raze care distrug celulele cancerigene);

- chimioterapia (folosind medicamente care distrug celulele cancerigene).

Foarte multi oameni care au cancer pulmonar sunt diagnosticati doar atunci cand cancerul se afla deja intr-o stare avansata. Doar primele stadii sunt vindecabile pe baza de tratament.

Tratamentul pentru cancerul fara celule mici este diferit fata de tratamentul pentru cancerul cu celule mici. El creste si se imprastie mai incet; are mai multe stadii care pot raspunde fiecaruia dintre cele trei tratamente precizate mai sus. Operatia este de obicei tratamentul standard si se poate efectua incepand din stadiul I si pana in stadiul III A. Acest tip de cancer este de obicei tratat prin combinarea celor trei terapii.

Cancerul cu celule mici creste foarte rapid, in majoritatea cazurilor, si se raspandeste in celelalte organe (metastazeaza).

Chimioterapia este tratamentul standard pentru acest tip de cancer

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Factori de risc in cancerul pulmonar.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
918 cuvinte
Nr caractere:
4 568 caractere
Marime:
21.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Tag-uri:
cancer, plamani, risc
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!