Factori de risc în BPOC

Extras din referat Cum descarc?

Definitie: Boala pulmonara obstructiva cronica este o boala ce poate fi prevenita si tratata. Asociaza cateva efecte extrapulmonare semnificative, putandu-i influenta gradul de severitate. Componenta pulmonara este caracterizata de obstructive bronsica, partial reversibila. Obstructia bronsica este de obicei progresiva si asociaza la nivelul pulmonar un raspuns inflamator anormal la particulele toxice si gaze.
Simptomele BPOC sunt:
-tuse;
-sputa productiva;
-dispnee de efort.
Episoadele de acutizare ale acestor simptome sunt frecvente. Tusea cronica si sputa productiva preced, de obicei,cu multi ani aparitia obstructiei bronsice. Pe de alta parte nu toti indivizii cu tuse cronica si sputa productiva vor dezvolta BPOC. Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) este stadiul final al bolilor pulmonare cronice, definita de asocierea leziunilor bronsice - bronsita cronica - cu cele ale tesutului pulmonar - emfizem pulmonar centrolobular - care duc la disfunctie ventilatorie obstructiva, prin ingustarea fixa si progresiva a lumenului bronsic, asociate cu grade variabile de leziuni vasculare pulmonare si in final hipertensiune pulmonara secundara.
Fumatul este factorul etiologic major al BPOC. Riscul creste proportional cu numarul de tigari si cu numarul de ani de fumat. Riscul unui pacient mare fumator, de peste 30 de tigari pe zi, de a face BPOC este de peste de 20 de ori mai mare decat la nefumatori. Climatul si poluarea, conditiile socio-economice si infectiile respiratorii frecvente in copilarie sunt de asemenea factori favorizanti. Cel mai bine documentat factor de risc genetic este deficitul sever de alfa 1-antitripsina. Acesta ofera un model pentru studierea altor factori genetici incriminati in etiologia BPOC. Riscul de BPOC este direct proportional cu numarul total de particule inhalat de acea persoana pe parcursul vietii prin:
- Fumul de tutun rezultat prin arderea tigarilor, pipei trabucului sau a altor forme de tutun caracteristice anumitor tari, inclusiv fumatul pasiv;
- Desfasurarea activitatii in mediu toxic (praf si chimicale) cand expunerea este intensa sau prelungita (vapori, iritanti, fum);
- Poluarea din interiorul locuintelor, fumul rezultat prin arderea combustibililor utilizati pentru incalzit si gatit. Sunt afectate in special femeile din tarile in curs de dezvoltare.
- Poluarea exterioara contribuie la deteriorarea globala a plamanului,datorita inhalarii de particule si la aparitia bolii.
In plus ,orice factor ce determina afectare pulmonara in timpul dezvoltarii fetale, sau in copilarie (greutate mica la nastere, infectii respiratorii frecvente) creste riscul de dezvoltare a BPCO.
Morfopatologie
BPOC este caracterizata prin inflamatia cronica existenta la nivelul tuturor cailor aeriene mari si mici si a parenchimului si vaselor pulmonare. La nivelul cailor aeriene centrale (traheea, bronsiile si bronhiolele cu diametrul intern mai mare de 2-4 mm) celulele inflamatorii infiltreaza epiteliul de suprafata, creste numarul de glande mucosecretante si de celule caliciforme cu cresterea secretiei de mucus. La nivelul cailor aeriene periferice mici (bronsiile mici si bronhiolele cu diametrul intern mai mic de 2mm) inflamatia cronica produce leziuni si procese reparatorii ale peretelui care determina o remodelare structurala a peretelui, cu formarea de tesut cicatricial care ingusteaza lumenul si produce o obstructie fixa a cailor aeriene.
Modificari alveolare in BPOC
Patogenie
Limitarea fluxului aerian la expir reprezinta modificarea caracteristica BPOC si cheia diagnosticului acestei boli. Scaderea VEMS post administrare de bronhodilatatoare sub 80% din valoarea de referinta si a raportului VEMS/CV sub 70% confirma prezenta unei obstructii bronsice care nu este total reversibila. Ea se datoreaza obstructiei fixe a cailor transversala a bronhiolei aeriene si cresterii consecutive a rezistentei acestora. Distructia parenchimului si anomaliile vasculare pulmonare reduc capacitatea plamanului de a efectua schimburile gazoase, produc hipoxie si, mai tarziu, hipercapnie. Hipertensiunea pulmonara se dezvolta tarziu


Fisiere in arhiva (1):

  • Factori de risc in BPOC.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!