Cavitatea Bucala

Extras din referat Cum descarc?

Cavitatea bucala sau gura este segmental initial sau facial al canalului alimentar. Aici au loc procese digestive ca: triturare, insalivatie, deglutitie. Cavitatea bucala mai serveste si la trecerea aerului in timpul respiratiei, cat si articularea sunetelor emise de laringe. In cavitatea bucala se mai gasesc si receptorii gustului, ai simtului ocluzal si ai stereognoziei.
Asezare
Cavitatea bucala este asezata sub fosele nazale, deasupra diafragmului muscular al gurii si anterior fata de faringe cu care comunica prin istmul gatului.
Cavitatea bucala este subdivizata de procesele alveolare si de dinti in vestibulul bucal si cavitatea bucala propriu-zisa.
Pereti si continut
Cavitatea bucala poate fi comparata cu o camera cu sase pereti: un perete anterior format de buze si arcadele gingivodentare, doi pereti laterali corespunzand obrajilor, un perete superior corespunzand boltei palatine, un perete inferior corespunzand limbii si regiunii sublinguale si un perete posterior format de valul palatin si de istmul buco-faringian.
In afara de acesti pereti in cavitatea bucala se mai afla: limba, dintii, amigdalele si glandele salivare anexate.
Cavitatii bucale I se descriu doua portiuni si anume: vestibulul bucal si cavitatea bucala propriu-zisa. 
Cavitatea bucala propriu-zisa
Portiunea din cavitatea bucala situate posterior de arcadele dentare formeaza cavitatea bucala propriu-zisa. In mod obisnuit cand vorbim de cavitatea bucala ne referim la gura deschisa si putem descrie cei sase pereti ai acestei cavitati enuntati mai sus.
Peretele superior al cavitatii bucale
In alcatuirea acestui perete intra oasele ce separa cavitatea nazala de cea bucala si se numeste bolta palatine sau palatal dur.
Bolta palatine este delimitate anterior si lateral de procesele alveolare ale maxilarului superior, iar posterior se continua cu valul palatin sau palatal moale. Acest perete este concav atat in sens anteroposterior cat si transversal. Este mai lung decat lat. Cand boltirea este mai accentuate, regiunea se numeste bolta ogivala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cavitatea Bucala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!