Alimentația unei lăuze

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 1
Lauzia 2
Alimentatia lauzei 7
Dieta unei lauze pentru 7 zile 11
Concluzii 18
Bibliografie 19
Anexe 20

Extras din referat:

Lauzia este perioada post natala care dureaza in medie 6 saptamani, timp in care femeia se reface dupa nastere. Lauzia ridica numeroase probleme de profilaxie (de ingrijire), de tratament (prezenta plagilor ramase dupa nastere) si de noua postura a mamei (alaptarea).

De aceea este necesara o intelegere cuprinzatoare privind transformarile biologice din aceasta faza a procreatiei. Pe de alta parte, ca si sarcina, lauzia comporta o serie de perturbari functionale sau chiar imbolnaviri organice. Prevenirea si tratamentul lor este de o importanta deosebita pentru revenirea femeii la starea de sanatate dinaintea sarcinii si nasterii. Pentru indeplinirea rolului de mama si in primul rand acela de a-si alapta copilul, este necesara o evolutie normala a perioadei de lauzie.

Femeile se comporta foarte diferit imediat dupa nastere. Multe dintre ele sunt inca atat de agitate si de pline de fericirea lor incat nu realizeaza epuizarea fizica si nevoia de repaus. Starea de veselie face sa treaca pe plan secundar unele suferinte proprii. Modificarile hormonale favorizeaza uneori o stare depresiva, caracterizata prin griji insuficient motivate legate de copil sau de restul familiei.

Lauzia

In primele 8-10 zile dupa nastere, lauza are nevoie de supraveghere medicala speciala si de ingrijire calificata. Ea are nevoie de liniste si relaxare. Frecventa si durata vizitelor vor fi reduse. Pentru cele mai agitate se vor rezerva saloane mici, cu anturaj reconfortant.

Lauza este, din motive insuficient cunoscute, mai receptiva la infectii. De aceea va fi ferita de orice sursa de infectii. La domiciliu, closetele, baia, prosoapele comune, lenjeria incorect spalata (fara sa fie fiarta si fara sa fie calcata), murdaria de sub unghiile lungi, fructele si zarzavaturile consummate fara sa fie bine spalate, sunt o parte din cauzele favorizante ale imbolnavirilor.

Inainte de plecarea din maternitate, mama va fi instruita, atat asupra modului de ingrijire a nou-nascutului, cat si a sa personala. Lauza poate iesi din casa la o saptamana dupa externare.

Pot aparea si boli in aceasta perioda, cum ar fi: hemoragiile, febra, mastita, dureri osoase, tulburari psihice.

Hemoragiile pot fi cauzate de rupture produse in timpul nasterii, de retentia unor resturi placentare sau de insuficienta contractie a uterului. Rareori ele sunt determinate de tulburari in coagulabilitatea sangelui lauzei. Aceste hemoragii se instaleaza de obicei in primele ore dupa expulsie si beneficiaza de tratament in maternitate.

Febra semnalata in perioada lauziei poate fi determinate de cause uterine sau de infectii localizate in afara aparatului genital: mastita, infectii urinare sau ale venelor (flebita, tromboflebita).

Durerile osoase ce survin la unele lauze, cu intensitate variabila, in dreptul oaselor bazinului, sunt dartorita laxitatii simfiziei pubiene, exacerbata in cursul nasterii.

Tulburarile psihice din perioada de lauzie, manifestate sub forma unor labilitati psihice crescute sunt determinate de modificari endocrine. Starile de depresie usoara nu sunt considerate ca patologice. Ele dispar de altfel treptat dupa externare, odata cu normalizarea echilibrului hormonal. De cele mai multe ori, prin efortul de vointa al lauzei, ajutata de atitudinea plina de

intelegere a familiei, se pot compensa fara dificultate aceste tulburari psihice.

Lohiile - sunt secretii sero-sanguinolente provenite dupa nastere din uter. In primele zile, ele sunt rosii si mai abundente cantitativ, asemanator cu sangele menstrual, continand mici cheaguri. In timp, ele devin maronii si din

ce in ce mai reduse. Dupa 10-14 zile, secretiile devin alb-galbui si

Bibliografie:

Emil Capraru, Herta Capraru - Mama si copilul, Editura Medicala,

Bucuresti 1988;

- Dr. Spock Benjamin, Dr. Steven J. Parker - Ingrijirea sugarului si a

copilului, Editura All Educational, Bucuresti 2000;

- www.reductostart.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alimentatia unei Lauze.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
3 858 cuvinte
Nr caractere:
24 330 caractere
Marime:
30.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Tag-uri:
patologie, organisme, echilibru hormonal
Predat:
Facultatea de Inginerie , Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau din Bacau
Materie:
Anatomie
Profesorului:
nistor denisa
Sus!