Alexandru Lapusneanul nuvelă istorică romantică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nuvela Alexandru Lapusneanul ar fi devenit o scriere celebra ca si Hamlet, daca literatura romana ar fi avut in ajutor prestigiul Pornind de la notiunea de nuvela, accentuam ca este o specie a genului epic, in proza, cu un singur fir epic, cu un conflict pe un personaj principal. Nuvela de fata se construieste in jurul personajului prinipal Alexandru Lapusneanul.

Nuvela este de factura istorica, deoarece prezinta un episod din istoria Moldovei in cei cinci ai celei de a doua domnii a lui Alexandru In nuvela se imbina, intr-o reusita sinteza, trasaturile a mai multor curente literare printre care si: clasicismul si romantismul.

Destinul personajului principal este cel al unui personaj exceptional pus sa actioneze in iprejurari exceptionale. Alxandru Lapusneanul este un personaj romantic, construit pe baza antitezei intre calitatile si defectele sale extreme. Conturarea atmosferei romantice a nuvelei este realizata de mai multe elemente, spre exemplu: cronicarul Grigore Ureche vede in Lapusneanul un monstru insetat de singe, caci ii macelareste cu cruzime pe cei 47 de boieri, care, neavind nici o grija, surprinsi miseleste pe din dos, fara arme, cadeau fara a se mai impotrivi, insa dupa Costache Negruzzi, domnitorul este un monarh absolut, care nu tolereaza opozitia boierilor.

Un alt element este revolta multimii infuriate. De obicei, prezenta poporului este o preocupare a romanticilor care aduce personaje si din alte clase sociale, de jos.

Antiteza angelic-demonic se realizeaza la nivelul personajelor Doamna Ruxanda-Lapusneanul avind un rol bine determinat in desfasurarea actiunii. Fiica a luminatului domn Petru Rares, gingasa si frumoasa, trista doamna este prizoniera unui spatiu care-l reprezinta pe singerosul ei sot: curtea domneasca. In interiorul acestui spatiu se consuma antinomiile dintre inger si demon. Compasiunii pe care o arata Ruxanda celor loviti de soarta, Lapusneanul ii opune cinismul unui scenariu singeros; bunatatii ingerului voievodul ii opune dorul lui cel tiranic de a nascoci noi suferinte.

Pentru prima data in literatura romana costache Negruzzi surprinde psihologia colectiva. La inceput multimea se aduna la poarta curtii domnesti doar din curiozitate, apoi, fiind intrebata ce vrea, incepu sa se stringa in cete, ca in cele din urma sa devina o vointa, dupa care toate glasurile se facura un glas si strigau: Capul lui Motoc vrem! . Compozitia nuvelei este de factura clasicista: sobra, echilibrata, intr-o arhitectonica organizata in patru capitole, avind fiecare cite un moto, care exprima ideea substantei epice. Fiecare dintre cele patru capitole are o relativa autonomie in raport cu ansamblul nuvelei.

Primul capitol il anunta pe cel de-al doilea prin amenintarea lui Lapusneanul adresata boierilor, al doilea capitol anticipeaza pe cel de-al treilea prin promisiunea domnului ca ii va da sotiei un leac de frica, iar cel de-al treilea il deschide pe al patrulea prin amenintarea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alexandru Lapusneanul Nuvela Istorica Romantica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
484 cuvinte
Nr caractere:
2 761 caractere
Marime:
9.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Anatomie
Predat:
la gimnaziu
Sus!