Agenți Frigorifici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inca de la aparitia sa pe Terra, homo sapiens a influentat mediul natural in sensul dorit de el, pentru a-si asigura protectie, hrana, caldura, deci supraviatuirea si dezvoltarea. Daca la inceput impactul a fost neglijabil, datorita numarului redus de indivizi si adaptarii cvasianimalice la mediu, treptat, efectele s-au amplificat.O "capodopera" a omenirii sunt si agentii frigorifici.

Agentii frigorifici sunt substante folosite ca agenti de lucru in instalatii frigorifice sau pompe de caldura, ce sufera reversibil schimbari de faza de la gaz la lichid, transportand astfel caldura de la un mediu la altul.

Istoricul agentilor frigorifici incepe in anul 1834, cand americanul Jacob Perkins breveteaza o masina frigorifica functionand prin comprimare mecanica de vapori, utilizand ca agent frigorific oxidul de etil. Utilizarea unei asemenea masini s-a dovedit rapid limitata de nivelul ridicat de inflamabilitate al acestui agent. In 1876 Carl von Linde, utilizeaza ca agent frigorific amoniacul, care si pina in present este cel mai utilizat agent frigorific industrial atit pe plan international cit si in tara noastra.In 1880 se introduce un nou agent frigorific- anhidrida carbonica., in 1920, prin utilizarea anhidridei sulfuroase si a clorurii de metil, atunci si apar primele masini frigorifice de uz casnic sau comercial.

Incepand din 1930, apar primele hidrocarburi fluorurate si clorurate. Datorita caracteristicilor foarte interesante din punct de vedere termodinamic si datorita marii lor stabilitati atat termice cat si chimice, utilizarea acestora va aduce o ameliorare considerabila atat a fiabilitatii cat si a sigurantei in functionare a instalatiilor frigorifice cu comprimare mecanica. Asa se explica de ce in comparatie cu amoniacul si clorura de metil, aceste substante poarta denumirea de agenti frigorifici de siguranta.

Agentii frigorifici halogenati sau altfel numiti freoni sunt derivati halogenati ai hidrocarburilor saturate obtinuti prin inlocuirea atomilor de hydrogen ai acestora cu atomi de clor, fluor si brom.

Denumirea de freoni data acestor substante este o denumire comerciala avansata in 1930 in SUA, cind firma Americana DU PONT a lansat pe piata acesti agenti frigorifici. O buna parte dintre ei trebuie serios limitati din utilizarea lor in sistemele frigorifice.Datorita numarului foarte mare al agentilor figorifici, in anul 1968 Organizatia Internationala de Standardizare a adoptat o clasificare pe principalele 3 grupe, stabilind pentru fiecare agent un numar precedat de litera R (provenind de la cuvantul din engleza - refrigerant)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agenti Frigorifici.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 588 cuvinte
Nr caractere:
14 673 caractere
Marime:
26.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Tag-uri:
frigorific, agent
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!