Volumetria Complexonometrica

Extras din referat Cum descarc?

Un ion complex este acela in care sunt ocupate toate pozitiile de coordinare sau o parte din ele. In general, posibilitatea ca un ion metalic sa existe intr-o stare simpla, necoordinata, apare numai in stare gazoasa, la temperaturi ridicate. Imediat ce ionul metalic este dizolvat intr-un solvent, prin ocuparea pozitiilor coordinative, in jurul ionului metalic si al anionului sau se formeaza un invelis de solvent (solvatare). Gradul de solvatare si numarul de molecule de solvent coordinate vor fi determinate de tipul ionului metalic si de solvent.
Daca se compara culoarea unor solutii diluate de Cu(ClO4)2, CuSO4 si CuCl2 se observa ca cele trei solutii de Cu2+ au nuante de albastru diferite. Se poate trage concluzia ca in cele trei solutii Cu2+ este coordinat in mod diferit si ca, intre Cu2+ si anioni trebuie sa existe un anumit grad de coordinatie.	
In reactia (8.1), ionul metalic din complex este numit ion central, iar grupurile legate de ionul central sunt liganzi (numiti si agenti de complexare sau grupuri coordinative). Numarul maxim de liganzi care pot fi legati prin coordinare de ionul central este dat de numarul de coordinatie al ionului central. Fiecare ion metalic are propriul sau numar de coordinatie caracteristic. In mod frecvent, el poate avea mai mult decat un singur numar de coordinatie. (In cristalografie, coordinatia reprezinta numarul de atomi vecini si poate fi egal sau nu cu numarul de coordinatie etalat in complecsi).
Liganzii, care sunt atasati de ionul central numai intr-o singura pozitie, sunt numiti liganzi monodentati. Marea majoritate a acestora sunt anorganici, exemple tipice fiind: H2O, NH3 si halogenurile. Atunci cand liganzii au doua sau mai multe locuri de coordinatie poarta numele de liganzi polidentati. In mod obisnuit, acestia sunt molecule sau ioni organici. O molecula sau un ion cu doua pozitii de coordinare este bidentat, cu trei este tridentat, cu patru este tetradentat. Pentru cinci si sase se folosesc prefixele penta- si respectiv hexa-. In tabelul 8.1 sunt prezentate cateva exemple.


Fisiere in arhiva (1):

  • Volumetria Complexonometrica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!