Violența la locul de muncă

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: Misiunea articolului de fata este aceea de a analiza formele de violenta la locul de munca si de a aduce o contributie care poate fi utila si utilizata in reducere acesteia.Violenta reprezinta o problema sociala a carei modalitate de manifestare si solutionare intereseaza atat factorii de control social (politie, justitie, administratie) cat si opinia publica. Articolul de cercetare este structurat pe doua parti: prima parte prezinta formele de violenta si tentantivele de a gasi metode de prevenire a acestui fenomen, aceasta parte este teoretica si face referire la numeroase studii din literatura de specialitate, iar cea de-a doua parte a lucrarii de cercetare urmareste ca pe baza rezultatelor chestionarului sa se identifice gradul de manifestare a violentei verbale si impactul acesteia asupra studentilor
JEL: I23, I21, K32, K42.
Cuvinte cheie: violenta, victime, hartuire, agresivitate.
1. Introducere
Aceasta lucrare abordeaza problema violentei la locul de munca. Deoarece cercetarea in violenta la locul de munca este relativ noua, nu este mai mult de o cercetare in raspuns managerial la incidente violente. Aceasta lucrare contribuie la stabilirea unui model care poate deveni un instrument util de a conduce la reducerea potentialul viitor de violenta la locul de munca, care ar putea duce la pierderi de vieti omenesti si pierderi financiare inutile. Managerii nu sunt neaparat informati pentru a dezvolta masuri adecvate pentru a face fata in mod eficient cu probleme violente. Lucrarea se axeaza pe deferite feluri de violenta si felul cum aceasta apare si se desfasuara la locul de munca.In special, accentul este violenta comisa de angajati sau fosti angajati si indreptate impotriva angajatilor, colegi, supervizori si manageri. Lucrarea va prezenta activitatea de la mai multi cercetatori in sectiunea Studiul al cunoasterii si sa discute gradul de violenta la locul de munca, costul de violenta la locul de munca, si factori principali care pot fi folositi pentru a explica cauzele violentei la locul de munca. In sectiunea privind prevenirea violentei la locul de munca, un plan de baza prevenirea violentei la locul de munca s-a dezvoltat pe baza recomandarilor mai frecvente. Sectiunea Metodologie prezinta procesul de colectare de informatii si ansamblul de tehnici si metode prin care teoria existenta este verificata, pentru a dobandi o mai buna cunoastere a acesteia .In cele din urma, sectiunea Analiza si Interpretarea datelor arata care sunt relatiile si procesele care sustin constatarile.
2. Stadiul actual al cunoasterii
Violenta este definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind "utilizarea intentionata a fortei fizice sau a puterii, a amenintarii impotriva sa, a altor persoane, sau impotriva unui grup sau comunitate, care fie ca rezultat are o probabilitate mare de duce la vatamari, moarte, vatamare psihologica", dar recunoaste ca includerea" folosirii puterii ", in definitia sa se extinde pe intelesul conventional al cuvantului. Aceasta definitie implica savarsirea cu intentionalitate actului in sine, indiferent de rezultatul pe care-l produce. Cu toate acestea, in general, tot ceea ce este excitat intr-un mod prejudiciabil sau daunatoar pot fi descrise ca violent, chiar daca nu trebuia sa fie violenta (de catre o persoana si impotriva unei persoane).Aproape toate anchetele privind fenomenul violentei demonstraza ca violenta are nu numai mai multe forme ci si caracteristici foarte diferite,dar, de asemenea, ca actuala gama de definitii este considerabila si creeaza controverse ample privind intrebarea ce este violenta si modul in care aceasta ar trebui sa fie definita (Heitmeier & Hagan, 2002,p.15). Pe scurt,conceptul de "violenta" este foarte dificil de definit, deoarece ca un fenomen este cu multiple fatete, construite social si extrem de ambivalent.
Violenta are multiple fatete, deoarece exista mai multe forme diferite de violenta,care sunt expuse intr-o gama larga de contexte. Se pot, de exemplu, sa fie,distins in "violenta in randul tinerilor", "violenta scolara", "violenta stradala","violenta intima", "violenta in familie","Violenta la locul de munca", "violenta suite" (Punch, 2000), "violenta urbana", violenta rasista "," violenta mass media .Violenta poate fi fizica ("agresiune","abuz" sau "asalt"), dar poate fi, de asemenea, verbal ("intimidare", "umilire" sau "intimidare").
Violenta poate fi individuala sau colectiva, interpersonale sau institutional, nationale sau internationale, simbolic sau structural. Contextul poate fi privat sau public si victimele pot fi membri ai familiei, cunostinte sau straini.Atacurile non-fizice pot fi facute impotriva gen, rasa sau sexualitatevictimei, sau - la fel ca in unele din aceste cazuri -. integritatea profesionala ''Violenta poate avea consecinte mentale ("psihologice"), sociale si / sau materiale si nu este o relatie simpla dintre severitatea unui act violent si impactul pe care il are asupra victimei. (Waddington, Badger & Bull 2004,p. 159).
Cu toate acestea, avem tendinta de a evita sau de a exclude problema criminalitatii si a violentei la locul de munca. Violenta la locul de munca a devenit o problema care trebuie sa fie bine gandita ca o preocupare, si o forta care contribuie la violenta in general. 
Violenta la locul de munca: Definirea si clasificarea , costurile si factorii acesteia.
Potrivit Institutului National pentru Securitate si Sanatate (NIOSH) "violenta la locul de munca este orice agresiune fizica, un comportament amenintator, sau abuz ", atat la sau in afara locului de munca. Chiar daca atunci cand auzim cuvintele violenta la locul de munca mintea noastra merge imediat la incidente similare celui mentionat anterior, omuciderea nu este singura forma de violenta la locul de munca. Unele alte forme de violenta la locul de munca sunt impuscaturi, injunghieri, violuri, batai, sinucideri (sau aproape sinucideri), traume psihologice, apeluri telefonice obscene, intimidari si, desigur, hartuire de orice natura (de exemplu verbal, sexual). Fata urata a violentei la locul de munca este ca nu a fost vizibil in ochii publicului pana la mijlocul anilor 1980. Ceea ce am de obicei avut, in comparatie cu problemele de astazi, a fost o neintelegere, care de multe ori a implicat mai mult de o mica lupta printr-un pumn . (Kelleher, 1996; Simon, 1996) 
O'Leary-Kelly (1996) a propus distinctiv intre actele care sunt "organizate-motivat" si cele care au bazele lor factori in afara controlului organizatiei. Adoptarea acestei pozitii realizeaza urmatoarele : In primul rand, motivatia de baza pentru un act devine problema definitorie spre deosebire de locul in care are loc actul. In al doilea rand, aceasta perspectiva se axeaza pe interior de organizare (persoane fizice in prezent, sau anterior, angajati de organizatia) limitand astfel (si in mod clar a) natura relatiei dintre autor si victima. In al treilea rand, aceasta perspectiva prin insasi natura sa defineste agresiune la locul de munca / violenta ca un fenomen unic prin delimitare la variabilele de interes.


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta la locul de munca.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Baron, S. A. (1993). Violence in the workplace: A prevention and management guide for business. Ventura, CA;Pathfinder Publishing.
Cannon, S.B., Cannon, K.P., Florence, E.W., Speakman, M.S., & Williams, D.L.
(1995). Workplace violence: Analysis of the issues and recommendations to reduce the
exposure. CPCU Journal December 1995. (pp. 209-215)
Heitmeier, W. & J. Hagan (2002).International Handbook of Violence Research
Kelleher, M.D. (1997). Profiling the lethal employee: Case studies of violence in the workplace. Westport, Connecticut: Praeger.
Kleiner, B.H., Whitmore L. 1999. Violence in the Wolrkplace. Management Research News, 22(8):12-17
Mantell, M. R. (1994). Ticking bombs: Defusing violence in the workplace. Burr Ridge, IL: Irwin.
O'Leary-Kelly, A. M., Paetzold, R. L., & Griffm, R. W. (\995, August). Sexual harassment as aggressive behavior:A new framework for understanding sexual harassment. Paper presented at the meeting of the Academy of Management, Vancouver, BC.
Punch, M. (2000). Suite violence: Why managers murder and corporations kill. Crime, Law & Social Change, 33, 243- 280.
Tyme, J. Workplace Violence Awareness and Prevention FAQs, Facts & Answers. [Online]. 
Link: http://www.ideasandtraining.com/Workplace-Violence-Prevention-Article.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!