Variabilitate climatică

Extras din referat Cum descarc?

Pamantul a fost lovit recent de o serie de incendii de vegetatie devastatoare in zone precum Europa, Siberia, America de Nord ,America de Sud. Aceste incendii nu au avut doar un impact devastator local, ci au poluat si atmosfera cu un fum greu ,observabil din spatiu.Incendiile de vegetatie afecteaza in mod direct si clima .Acestea nimicesc paduri care de altfel ar ajuta la inlaturarea CO2-ului din aer. Totodata introducand funingine si alti aerosoli in atmosfera, fapt care duce la procese complexe cu efect asupra incalzirii si racirii globale. In continuare, motivul principal al incalzirii globale ramane arderea carburantilor fosili . Aceasta incalzire prelungeste sezonul incendiilor de vegetatie, uscand si incalzind padurile. Incendiile de vegetatie au existat mereu, predatand momentul cand oamenii au inceput sa alterneze profund clima prin arderea combustibililor fosili. Acele emisii din trecut apartin de ciclul natural de carbon al planetei. Dar prin activitati umane precum exercitiile de pompieri, contribuim la intensificarea incendiilor de vegetatie.
Incendiile forestiere emit dioxid de carbon, carbon negru , carbon maro si precursori ai ozonului in atmosfera. Aceste emisii afecteaza radiatia, norii,si clima la nivel local cat si la nivel global.Incendiile de vegetatie emit cantitati substantiale de materiale organice voalatile si semi-voalatile, precum si oxizi de nitrogen,care contribuie la nivelul de ozon si de particule organice fine tip aerosol. Se estimeaza ca datorita incendiilor vegetative s-au emis circa 8 miliarde de tone de CO2 per an, in ultimii 20 de ani.Anual aproximativ 5%-10% din totalul emisiilor globale de CO2 au drept cauza incendiile naturale,alocandu-se un procentaj mai mic datorita faptului ca padurile afectate de incendii de vegetatie se regenereaza ,prin urmare ajutand eliminarea CO2-ului din atmosfera . Conform Agentiei Internationale de Energie , in 2017 , emisiile globale de CO2 au atins cota de 32.5 miliarde de tone.
(Fig 1 Incendii de vegetatie Canada 2017, https://d.newsweek.com/en/full/1074406/british-columbia-fires.png?w=737&f=16bdb3c3243b36376058447e0b6273c6 )
Incendiile naturale de proportii mari elibereaza cantitati enorme de CO2 intr-o perioada foarte scurta de timp. Expertii din domeniul de combatere a focului din California estimeaza ca incendiile din Octombrie 2017 din California (fig. 1)au emis o cantitate de noxe intr-o saptamana cat ar fi eliberat in atmosfera toate masinile si camioanele din California pe parcursul unui an. Fumul acestor incendii din British Columbia ,a fost transportat de norii de inalta altitudina pana in Irlanda.
Conform rapoartelor generate de Greenhouse Gas Reference Network , un incendiu de proportii mari care distruge 500,000 de acri de vegetatie ar emite aceasi cantitate de CO2 cat 6 termocentrale la scala mare bazate pe arderea combustibililor intr-un singur an.
In timp ce in unele zone , incendiile naturale s-au agravat ,totalitatea emisiilor de CO2 la nivel global cauzate de incendii de vegetatie, a scazut . Global Fire Emissions Database confirma ca declinul este datorat transformarii savanelor si a padurilor tropicale afectate de incendii in terene destinate agriculturii, care sunt mai putin subceptibile incendiilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Variabilitate climatica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Bibliografie :
- "An Analysis of Effects of San Diego Wildfire on Ambient Air Quality" - Luis Eria , Nimal Diunugala, Jeffrey Johnson , Christopher McClean ,Shekar Viswanathan ; Journal of the Air & Waste Management Association ; 2006
- " Impactul schimbarilor ecoclimatice recente asupra calitatii vietii " - Mariana Stanciu , Dumitru Chiriac , Cristina Huma ; 
- "Wildfire air pollution hazard during the 21st century"- Almut Arneth, Frank Dentener , Leiwen Jiang ,Jean-Francois Lamarque, Wolfgang Knorr ; Copernicus Publications ; 2017 .
Webografie:
- http://www.auburn.edu/academic/forestry_wildlife/fire/effects.htm (Accesat la data de 09.09.2019)
- https://www.ompe.org/en/causes-et-consequences-of-forest-fires/ (Accesat la data de 09.09.2019)
- https://insideclimatenews.org/news/23082018/extreme-wildfires-climate-change-global-warming-air-pollution-fire-management-black-carbon-co2 (Accesat la data de 09.09.2019)
- https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/state-emergency-bc-wildfires-1.4803546 (Accesat la data de 09.09.2019) 
- https://www.futurity.org/wildfire-smoke-warming-1575642/ (Accesat la data de 09.09.2019)
- https://www.newsweek.com/canada-fires-2018-bc-wildfire-map-shows-locations-566-fires-emergency-1074409 (Accesat la data de 09.09.2019)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!