Valorile Estetice

Extras din referat Cum descarc?

Intre cunostinta teoretica si actiunea practica exista un domeniu mijlociu, caracterizat printr-un moment de natura deosebita, prin momentul estetic. Petre Andrei afirma ,,pe cand in activitatea teoretica a gandirii noi reflectam, cautand a stabili diferite raporturi, fie de cauzalitate intre lucruri, intre continuturi de constiinta, fie de identitate; in activitatea practica noi lucram, reactionam, incercand a utiliza lucrurile, a le modifica trebuintele noastre." In viata estetica este vorba de o cu totul altfel de activitate, unde nu avem nici atitudine practica, nici reflexiva, ci una intuitiva. Prin urmare, in viata estetica oamenii intuiesc. Aceste atitudini ale spiritului nostru au ca rezultate diferite produse, care sunt obiectul de cercetare al unor discipline filozofice diferite. Astfel, Petre Andrei concluzioneaza ,,atitudinea reflexiva este obiectul logicii si teoriei cunoasterii, atitudinea practica este obiectul eticii si al stiintelor sociale, iar cea intuitiva-contemplativa este obiectul esteticii". Etica isi propune problema normelor actiunii, iar estetica se preocupa de intuitia frumosului, de arta si valoare estetica in general. Etica, logica si estetica sunt stiinte normative, intre care exista un adevarat paralelism. Din acest paralelism rezulta ca valorile etice, stiintifice si artistice pot gasi o lege comuna, fiind ca fetele exterioare ale unei piramide care, indiferent daca isi intorc spatele una alteia, ele tind catre acelas scop. Acest paralelism poate fi privit din doua puncte de vedere, si anume: al starii lor asa cum sunt ele alcatuite de fapt si al problemelor ce-si pun.
Din primul punct de vedere au acelas concept directiv si cam aceleasi obiective materiale si psihologice de studiu. Pe de o parte logica se ocupa cu adevarul, estetica cu frumosul, iar etica cu justul.
Din al doilea punct de vedere, logica e stiinta legilor gandirii, iar estetica este constatatoarea sau schimbatoarea gustului artistic. De asemenea, etica doreste sa gaseasca o singura valoare, logica un singur adevar, iar estetica o norma estetica. Prin urmare, logica este stiinta gandirii, estetica a sentimentului, iar etica stiinta vointei.
Cercetarea valorii estetice se poate face pe cale psihologica, istorica si din punct de vedere critic normativ. Din punct de vedere psihologic, se va determina analiza sentimentelor ce intovarasesc orice reprezentare estetica. Din punct de vedere istoric, se va studia evolutia intuitiei estetice, precum si diferitele moduri de a concepe frumosul, atat in trecut, cat si in prezent. Al treilea punct de vedere este acela al fixarii unui ideal estetic, a unei valori supreme, care este unitatea de masura a frumosului.
Prin frumos si estetica putem intelege trei lucruri, si anume: creatia, estetica si placerea estetica. Desi toate sunt cuprinse sub acelas termen general de frumos, aceste trei lucruri sunt deosebite unul de altul. Momentele sufletesti sunt intr-adevar deosebite in creatia estetica si in placerea estetica. Ele presupun doua personalitati diferite. Opera de arta este obiectivarea propriei vieti a artistului, de aceea s-a spus ca ,, arta e o limba prin care atristul impartaseste publicului sau anumite continuturi." In creatia artistica, artistul obiectiveaza viata sa proprie, deci un moment subiectiv, prin ajutorul unui material sensibil, printr-un element obiectiv. In conceptia lui Petre Andrei ,,orice artist creeaza valori pentru un public ideal; el poate crea valori ascunzand ceea ce e pur subiectiv, dand impresia ca nu a pus nimic personal, si atunci arta sa e numita academica, rece; dar artistul poate pune si ceea ce e pur personal, neingrijindu-se de public si de cerintele lui, in acest caz el creeaza arta manierista."
In privinta creatiei artistice, a originii sale, exista mai multe teorii, dintre care trei mai importane:
1. Teoria spontaneitatii, care sustine ca arta rezulta din instinctul spontan al jocului, din trebuinta de a cheltui un surplus de energie.
2. Teoria expresiunii, ce considera creatia artistica ca o expresie a personalitatii artistului.
3. Teoria imitatiei considera arta drept un rezultat al imitatiei naturii.
In ceea ce priveste placerea estetica trebuie sa afirmam ca ea variaza de la individ la individ, depinzand de excitabilitatea afectiva a fiecarui individ si de sensibilitatea sa. Dupa modul cum simte fiecare individ se pot distinge tipuri estetice:
a) Tipul senzoric poate fi auditiv si vizual. Tipul auditiv percepe si simte placere estetica prin sunet, iar timul vizual percepe si simte placere estetica numai prin exercitii vizuale;
b) Tipul motor simte placerea in activitate, in miscarea dintr-o opera;
c) Tipul discursiv simte placerea in intelegerea operei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorile Estetice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!