Terorismul pe plan mondial

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1: Terorismul pe plan mondial 3
1.1.Notiuni generale 3
1.2 Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 ..8
Concluzie 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Terorismul reprezinta un subiect delicat pentru intreaga omenire. Aceste actiuni pot avea efecte devastatoare pe plan mondial. Fenomenul discutat nu este un nou. Daca ne gandim la terorism ca la folosirea fortei, a crimei, in scopul atingerii unor obiective politice, atunci putem spune cu siguranta ca acesta dateaza din antichitate. Unii merg mai departe si afirma ca terorismul a aparut deodata cu primii oameni. Teroristii au existat mereu, fiind, initial, acele persoane care nu erau de acord cu un anumit regim politic si urmareau rasturnarea acestuia prin orice mijloace -  violente, evident (asasinate, atentate, sabotaje diverse). Apoi, cel mai adesea, terorismul s-a manifestat in stransa legatura cu religia, pentru ca dintotdeauna au existat grupuri de oameni care considerau ca numai credinta lor este reala, iar toti ceilalti sunt necredinciosi, meritand sa moara. Inca din secolul 1, grupuri de confesiuni diferite s-au hartuit, s-au amenintat si s-au decimat reciproc, fiecare fiind convins ca detine adevarul suprem.
In Europa, putem spune ca termenul ,,terorism" a intrat in 1789 -  acesta a fost inregistrat de Academia Franceza in anul respectiv, cu explicatia ,,sistemul sau domnia terorii". Aparitia s-a datorat Revolutiei Franceze, care a dorit sa instaureze o noua ordine sociala si a facut-o prin violenta si amenintari, intrucat se mai intampla ca cetatenii sa opuna rezistenta fata de noile reguli si idei.
Bineinteles, terorismul afecteaza nu doar Europa ci intreaga lume. Cunoastem o multime de atacuri in acest sens care au avut efecte oribile afectand o multime de persoane precum si familiile acestora. 
Terorismul international reprezinta o amenintare strategica nu doar pentru SUA si tarile UE, ci si pentru Rusia, China, India si pentru multe alte tari, inclusiv Romania.
In urma atacurilor din ultimii 20 de ani, se incearca tot mai mult, prin diverse mijloace, stoparea acestora. Unele dintre masuri le regasim in prezenta lucrare.
Lucarea de fata este structurata pe un singur capitol. Pentru inceput, am descris aspecte generale legate de subiectul discutat, apoi am adus in discutie atacurile asupra SUA din New York ca in final sa punctez cateva dintre masurile luate de catre autoritatile din Europa (U.E) in vederea reducerii riscurilor unor atacuri.
CAPITOLUL I
TERORISMUL PE PLAN MONDIAL
,,Cheia terorismului nu o reprezinta actul in sine, ci frica de acel act".
Keith Olbermann
1.1. Notiuni generale
Terorismul este, in sens larg, utilizarea violentei intentionate in scopuri politice sau religioase. Se foloseste in acest sens, in primul rand, pentru a se referi la violenta din timpul pacii sau in contextul razboiului impotriva necombatantilor (in special civili si personal militar neutru). Termenii ,,terorist" si ,,terorism" au aparut, cum am precizat mai sus, in timpul Revolutiei Franceze de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, dar au castigat popularitate in anii 1970 in timpul conflictelor din Irlanda de Nord, Tara Bascilor si Palestina. Utilizarea sporita a atacurilor sinucigase incepand cu anii 1980 a fost caracterizata de atacurile din 11 septembrie 2001 din New York si Washington, subiect pe care il vom aborda, pe scurt, in lucrarea prezenta.
Conform expertilor, exista definitii diferite ale terorismului, fara un acord universal cu privire la acesta. ,,Toate actele criminale indreptate impotriva unui stat sau facute ori planificate pentru a crea o stare de teroare in mintea anumitor persoane, a unui grup de persoane sau a publicului larg"(Liga Natiunilor) este doar una dintre definitiile terorismului. Alte publicatii de specialitate, definesc terorismul ca fiind ,,o tactica de lupta neconventionala folosita pentru atingerea unor obiective politice. Terorismul se bazeaza pe acte de violenta speculara actionate asupra unor populatii neimplicate in mod direct in conflict dar cu potential de presiune asurpa conducerii (stat, organizatii, etc.) in sensul scontat de teroristi -  preoducerea unui efect psihologic generalizat de panica si intimidare, augmentat de folosirea manipulativa a mediei, cu scopul atingerii unui obiectiv greu de realizat prin mijloace democratice sau conventionale". Este adesea folosit cu conotatia a ceva care este ,,gresit moral". Diverse organizatii politice au fost acuzate ca au folosit terorismul pentru a-si atinge obiectivele. Acestea includ organizatii politice de dreapta si de stanga, grupuri nationaliste, grupuri religioase, revolutionari si guverne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Terorismul pe plan mondial.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Carti 
1. Carl von Clausewitz, Despre razboi, Editura Antet, 2004.
2. Frunzeti T., Securitatea nationala si razboiul modern, Editura Militara, Bucuresti,1999
3. Frunzeti T., Paradigme militare in schimbare, Editura Militara, Bucuresti, 2005
4. Karl A. Seger, The Antiterrorism Handbook, Editura Presidio, New York, 1990.
5. Maxim I., Terorismul, Editura Politica, Bucuresti, 1989
6. Simileanu V., Asimetria fenomenului terorist, Editura Top Form, Bucuresti, 2003
Publicatii
1. Stingaciu S., Terorism si diversiune, in Revista Trupelor de Uscat nr. 1/1996, Statul Major al Fortelor Terestre, Bucuresti, 1996
Legislatie
1. Legea nr. 535 privind prevenirea si combaterea terorismului, publicata in Monitorul Oficial nr. 1161 din 8 decembrie 2004
Surse internet 
1. https://www.academia.edu/ accesat la 06.01.2021
2. https://www.britannica.com/event/September-11-attacks accesat la 06.01.2021
3. https://cssas.unap.ro/ accesat la 07.01.2021
4. https://www.dw.com/en/terrorist-attacks-in-the-us-2001/a-16778570 accesat la 07.01.2021
5. https://www.europarl.europa.eu/ accesat la 06.01.2021 si 07.01.2021
6. https://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism#cite_note-143 accesat la 07.01.2021
7. https://www.history.com/topics/21st-century/9-11-attacks accesat la 06.01.2021
8. https://ourworldindata.org/terrorism accesat la 06.01.2021
9. https://transilvaniareporter.ro/reportaj/istoria-si-evolutia-terorismului/ accesat la 07.01.2021


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!