Termodinamica reacțiilor chimice

Cuprins referat Cum descarc?

Tema referatului ..
1. Notiuni de termodinamica chimica 
1.1. Energia ...
1.2. Energia interna ..
1.3. Entalpia ..
1.3.1.Entalpia de reactie si energia de reactie ..
2. Legile termochimiei .
2.1. Legea lui Hess ...
2.2. Legea lui Kirchoff ..
3. Entropia ...
4. Energia libera si entalpia libera .
5. Echilibru chimic ..
5.1. Legea actiunii maselor ...
5.2. Deplasarea echilibrului chimic ..


Extras din referat Cum descarc?

TEMA REFERATULUI
TERMODINAMICA REACTIILOR CHIMICE.
Cuvinte cheie: energie interna, entalpie, entalpie libera, entropie, potential chimic, echilibru chimic, legile Hess si Kirchoff.
1. Notiuni de termodinamica chimica
Termodinamica porneste de la postulate sau principii bazate pe o indelungata experienta. In termodinamica, prin sistem se intelege o portiune de materie (unul sau mai multe corpuri) delimitata de restul materiei prin suprafete conventionale. Acestea pot fi suprafete de separare sau imaginare. Termodinamica chimica se ocupa numai cu acele sisteme care sunt alcatuite din substante in sens chimic, adica formate din molecule, atomi, ioni etc.
1.1. Energia
Capacitatea unui sistem de a efectua un lucru mecanic se numeste energie. Energia este notiunea superioara pentru lucru mecanic si caldura; se cunosc si alte forme de energie: energia cinetica, energia potentiala, energia radiant, energia electrica etc, precum si marimi termodinamice ca: energia interna, entalpia etc. Toate aceste forme de energie se transforma din una in alta pe baza legii conservarii energiei (H. Von Helmholtz, 1847): energia nu poate fi create, nici distrusa; ea poate fi, insa transformata in alta forma de energie.
1.2. Energia interna
Energia unui sistem este formata din: energie potentiala, functie de pozitia sistemului intr-un camp; energia cinetica, fata de alte sisteme; si energia interna. In termodinamicia chimica se studiaza numai sistemele neexpuse unui camp exterior. Aceasta inseamna ca energia sistemului se reduce la energia interna. Prin energie interna se intelege totalitatea energiei continute intr-un sistem izolta, independent de forma de energie; ea reprezinta, deci, suma energiilor cinetice a moleculelor, atomilor, electronilor (energie de translatie, de rotatie, de vibratie, de excitare a electronilor), a energiei potentiale, a energiei nucleare, a energiei chimice etc. Valoarea absolute a energiei interne nu poate fi determinata; ceea ce se poate determina, este variatia energiei interna, ?u, cand sistemul respectiv sufera o modificare si trece intr-un sistem cu alta energie interna. Variatia energiei interne, ?u, este egala cu suma energiilor
acceptate sau cedate de sistem sub forma de lucru mecanic, w, si caldura q (principiul I al termodinamicii):
?u = q + w (1.1)
Sau exprimata sub forma diferentiala:
du = ?q + ?w (1.2)
1.3. Entalpia
Dintre variatiile de energie, in sisteme chimice, schimbul de caldura are cea mai mare importanta. Se disting 2 situatii:
In cazul sistemelor la volum constant, nu se produce un de lucru mecanic (w=0), caldura schimbata in sistem este egala cu variatia energie interne:
?u = q, respectiv du = ?q (1.3)
Rezulta ca variatia energiei interne este egala cu caldura acceptata sau cedata de sistem, la volum constant.
In cazul sistemelor sub presiune constanta, cand se produce un schimb de caldura cu exteriorul, are loc concomitant si o variatie de volum, ?v. Lucrul mecanic produs de sistem pentru mentinerea presiunii constante este:


Fisiere in arhiva (1):

  • Termodinamica reactiilor chimice.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://constantinluca.files.wordpress.com/2013/11/c5-notiuni-de-termodinamica-chimica1.pdf
2. Suport de curs CHIMIE FIZICA 2 . CINETICA, Gabriela Lisa, 2008


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!