Tehnologii de valorificare a deseurilor polimerice

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Cresterea accelerata a populatiei globului ca si mobilitatea ei extrem de rapida au generat dezechilibre locale sau globale atat in necesarul de hrana, apa, locuinta, imbracaminte, incaltaminte, medicamente, in raspandirea bolilor cat si in managerierea fluxurilor de materiale si energie, incluzand deseurile. Resursele naturale neregenerabile (carbunele, petrolul, gazele naturale, minereurile feroase si neferoase) sau regenerabile (lemnul, plantele industriale) au devenit insuficiente. Singura solutie pentru satisfacerea nevoilor materiale ale populatiei in crestere este obtinerea unor materiale sintetice care sa le inlocuiasca pe cele naturale si a caror productie sa poata fi ajustata conform necesitatilor. O varianta de materiale sintetice care a cucerit toate domeniile actuale de activitate, prin extraordinara capacitate de adaptare a proprietatilor lor la cerintele aplicative sunt materialele polimerice. Astfel, polimerii sunt considerati ca "un dar al stiintei si tehnologiei" pentru umanitate.
Polimerii se obtin din petrol si gaze naturale prin procedee chimice. Initial se obtin monomerii, substante mic-moleculare care prezinta doua sau mai multe grupe functionale care pot interactiona conducand la obtinerea polimerilor, caracterizati prin molecule de dimensiuni mari.
Polimerii au proprietati specifice, avantajoase pentru multiple aplicatii: au densitate mica, rezistenta chimica mare, rezistenta crescuta la conditiile de mediu (umiditate, radiatii solare, pH), rezistenta mecanica mare, se prelucreaza usor. In plus, proprietatile lor pot fi modificate si adaptate necesitatilor aplicative prin modificarea structurii (modificarea masei moleculare si a dispersitatii ei in sistem, ramificarea sau reticularea, obtinerea de co-polimeri cu diferite repartitii ale monomerilor pe lant), a morfologiei (modificarea gradului de cristalinitate, formei si dimensiunii cristalelor, obtinerea polimerilor compacti sau porosi) sau prin amestecarea cu alti polimeri sau compundarea cu materiale de umplutura organice sau anorganice (sub forma de pulberi, fibre tesute sau netesute, particule de dimensiuni diferite), obtinandu-se materialele compozite. Modalitatile de control a proprietatilor polimerilor sunt practic infinite. De aceea, astazi, nu exista nici un domeniu de activitate umana care sa nu beneficieze de binefacerile utilizarii polimerilor.
II. Tipuri de deseuri polimere
Toate materialele plastice reciclabile sunt impartite in 7 grupe in functie de tipul de polimer:
polietilen tereftalat (PET sau PETE)
Utilizare: recipienti pentru imbutelierea solventilor, detergentilor lichizi si a bauturilor (in special a celor carbogazoase), ambalaje (cutii, covraje, etc) pentru produse alimentare si non-alimentare.
polietilena de inalta densitate (HDPE)
Utilizare: recipienti pentru imbutelierea lapte, sucuri, jucarii, ambalaje (pungi) pentru produse alimentare si non-alimentare.
policlorura de vinil (PVC)
Utilizare: recipienti pentru ambalarea produselor alimentare si non-alimentare.
polietilena de joasa densitate (LDPE)
Utilizare: pungile, garnituri, saci pentru ambalarea produselor de alimentare congelate.
polipropilena (PP)
Utilizare: tavi pentru microunde, recipienti pentru margarina, iaurt, medicamente.
polisteren (PS)
Utilizare: Compact discuri, tavile din PS expandat se utilizeaza pentru ambalare carne, peste, semipreparate, cesti de cafea, cutii de sandwich si hamburger, tavi cantina.
Alte materiale plastice
Materiale plastice reciclabile pot fi colectate din diferite surse: deseuri industriale, deseuri agricole (recipiente, conducte, foi), deseuri de la hoteluri, restaurante, magazine; deseuri municipale (gunoaie plastice colectate de pe strazi, parcuri, plaje), etc.
III. Recuperarea si procesarea deseurilor de mase plastice
In functie de compozitia lor chimica, deseurile de materiale plastice pot fi procesate prin urmatoarele metode:
- Ardere in incineratoare
- Reciclare
- Reutilizare directa 
- Producerea de mase plastice biodegradabile
- Tratare chimica
Problematica eliminarii deseurilor de mase plastice comporta anumite aspecte particulare, si anume:
- Polimerii sunt in mare parte indestructibili in conditii ambiante, astfel ca nu se pot integra in sistemul ecologic al planetei
- Dezvoltarea rapida a industriei maselor plastice creeaza si va crea mari probleme de mediu, fiind de amintit faptul ca in anul 1990 deseurile de mase plastice aveau o pondere de 1.9% din totalul deseurilor, iar in prezeeennnt prognoza este de crestere accelerata;
- Raportul ridicat intre volum/greutate a produselor din materiale plastice;
- Diversitatea mare de materiale plastice utilizate si care nu trebuie sa fie amestecate. Statistic, ponderea diferitelor materiale plastice este urmatoarea:
- 20% polietlilena
- 20% policlorura de vinil
- 10% polistiren
- 50% alte materiale plastice
- La arderea materialelor plastice se emana gaze si mirosuri neplacutre si poluante
- Materialele plastice recuperate au un pret relativ mic
- Procedeul de incinerare a materialelor plastice se poate aplica cu rezultate bune, sub aspectul combustiei, pentru materialelel care ard usor, cum sunt polimerii si mai greu pentru produsele din PVC si fluoroplastele, care ard greu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii de valorificare a deseurilor polimerice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Rusu,T., Bejan, M., Deseul sursa de venit. Editura Mediamira, Cluj - Napoca, 2006.
2. Livada, M., Pricop, M.,Cei trei "R" de aur: recuperare, reconditionare si refolosirea materialelor. Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1984
3. Patachia S., Tierean M., Baltes L., Directii noi in proiectarea compozitelor pe baza de poliolefine in vederea cresterii eficientei de reciclare. Universitatea Transilvania din Brasov
4. Popescu Violeta, Rusu, T., Horovitz, O., Reciclarea materialelor polimerice. Piroliza amestecurilor de polimeri. Stiinta si inginerie, Editura AGIR, Bucuresti 2003.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!