Stilul jurnalistului

Extras din referat Cum descarc?

Constantin Tanase s-a nascut la 24 iunie 1949 in satul Nemteni si a decedat 30 octombrie 2014 la Chisinau. Tanase a fost un lingvist, doctor in filologie, jurnalist, publicist, scriitor si lider de opinie din Republica Moldova [15]. Un merit considerabil al jurnalistului moldovean este ca in 2012, a fost laureat al Premiului National in domeniul jurnalismului. In 2001 a fondat ziarul Timpul de dimineata, devenind director si redactor-sef al publicatiei. ,,Jurnalistul Constantin Tanase a scris foarte mult, credea ca scrisul poate schimba lumea, s-a daruit oamenilor si s-a stins usor, usor ca o lumanare" [16] ,,Constantin Tanase a iubit dreptatea si a detestat minciuna. Avea inteligenta morala si verticalitate, desi, mi-a spus odata, ca i-a fost foarte greu sa lupte si sa ramana integru. A fost un om de o sensibilitate rara, suferea cumplit cand cineva-l ofensa pe nedrept, chiar plangea pe bune, cu lacrimi de barbat. A fost tradat de oameni in care a crezut. Jurnalistul sustinea ideile bune, oamenii de valoare si nu promova mediocritatile" [16]. Constantin Tanase va ramane vesnic o personalitate marcanta, deoarece acesta mereu a promovat frumosul si limba romana. Jurnalistul a optat mereu pentru adevar si verticalitate, de aceea in lunga perioada de activitate a publicat numeroase articole care aveau ca scop trezirea constiintei nationale. Constantin Tanase a iubit patria si limba romana, astfel ca acesta a declarat ca: ,,M-am nascut in LIMBA ROMANA si voi muri in LIMBA ROMANA, vinovat ca nu am patruns-o pana la capat si, poate, de multe ori, i-am ranit frumusetile. Voi muri trist pentru ca, si azi, aceasta pasare ranita este alungata din cuibul sau" [17]. Constantin Tanase prin articolele sale si prin stilul individual de scriere, reusea sa intre in inimile oamenilor si sa se insufle incredere : ,, La momentul dat, lipsa intelectualilor de calibrul lui Constantin Tanase a adus la dezastrul in care se afla R. Moldova. Din aceasta cauza, avem partide politice aproape moarte, se distruge totul din fasa si aproape nu mai avem personalitati. Intr-adevar avem tineri foarte culti, dar ei au nevoie de un Tanase sau de un Vieru care sa-i sprijine la inceput de cale. Altfel, putem avea zeci de partide, iar institutiile europene pot investi aici milioane, ca nu ne vor ajuta la nimic" [17], a declarat Sandu Grecu, regizor, director al Teatrului ,,Satiricus I. L. Caragiale".
Analizand imaginea autorului, vreau sa spun ca Constantin Tanase a fost o personalitate marcanta in Republica Moldova. Despre limbajul nonverbal, as putea spune ca jurnalistul gesticula foarte atent in momentul in care tinea un discurs. Tonalitatea vocii era joasa si moderata, astfel ca insufla incredere ascultatorilor. Avea un stil de vorbire tacticos, pentru ca jurnalistul incerca sa potriveasca cuvintele si expresiile pentru a fi cat mai explicit posibil. In momentul vorbirii, conteaza foarte mult intonatia, pentru ca anume aceasta poate sugera care sunt intentiile vorbitorului. In acest context, vreau sa spun ca intonatia lui Constantin Tanase era potrivita contextului in care se afla jurnalistul. Imaginea autorului este caracterizata de asemenea si de stilul vestimenatar, care caracterizeaza persoana drept una vulgara sau eleganta, excentrica sau concentrica, violenta sau calma, s.a.m.d. Potrivit celor spuse, vreau sa adaug ca stilul vestimentar al jurnalistului Constantin Tanase a fost unul clasic, adaptat meseriei de jurnalist.
Constantin Tanase s-a manifestat intensiv in presa din Republica Moldova, si a dat dovada de un stil individual de scriere pentru care a fost apreciat dar si criticat de persoanele vizate in articolele sale. Nu pot neglija faptul ca Constantin Tanase a editat volume de publicistica precum: 
-  ,,Ochiul lui Esop" (2000);
-  ,,Patria vuinda" (2001);
-  ,,Hotii de mituri" (2004);
-  ,,Blestemul de a fi" (2009);
-  ,,Groapa cu lei" (2014).
Asemeni Alinei Radu, Constantin Tanase a scris editoriale prin care a vrut sa comunice oamenilor despre nedreptatile ce se produc in tara. A scris pentru ziarul Timpul cca 580 de editoriale [14], dar spre analiza am selectat doar 12 editoriale:
1. Oi, Reabina kudreavaia... , 04.12.2015;
2. Cat de ,,nationalisti" sunt basarabenii?, 09.11.2015;
3. Cucurigu!!!, Piotr Kirilovici!, 22.10.2015;
4. Sansa luminoasa a unei nopti intunecoase, 27.09.2015;
5. Dodonismul, simptomul vidului patriotic la moldoveni, 07.09.2015;
6. Marlanismul cu fata europeana, 22.12.2014;
7. Moldovele din R. Moldova, 17.12.2015;
8. Al vostru fuhrer pana la moarte..., 22.09.2014;
9. Un fas de ras!, 18.09.2014;
10. Cand croitorii de istorii se catara pe piedestale..., 31.08.2014;
11. Inchideti, uai, gura!, 20.08.2014;
12. Din coada de caine nu faci politician european, 11.07.2014 [30].
Stilul de scriere al jurnalistului Constantin Tanase este unul diferit si care inspira interes si credibilitate. Pentru a sublinia individualitatea si originalitatea autorului, am incercat sa analizez editorialul <<Oi, reabina kudreavaia>> [27], care contine tehnici de scriere specifice autorului. Constantin Tanase a utilizat o serie de regionalisme -  (,,hurta", ,,oblojea", ,,hudita", ,,hrentuita", ,,ista", ,,gheaghea", ,,pojarul", ,,kiokea", ,,cimotie") care au ca rol sublinierea ideii ca Constantin Tanase foloseste limbajul popular pentru a crea o relatie cu publicul. In acest articol, autorul include un arhaism -  ,,patefon", care are un sens mai profund decat cuvantul ,,fonograf". Autorul a inclus acest cuvant pentru a putea prezenta limbajul utilizt cand acesta era copil. Constantin Tanase foloseste figuri de stil, pentru a da o nota artistica editorialelor sale si pentru a le scoate in evidenta. Prin urmare, jurnalistul a folosit o serie de comparatii, printre care: 1) ,,voceai ei, cand moale ca o aroma de gutuie"; 2) vocea ei tulburatoare ca panzele unei corabii"; 3) ,,voceai ei aprinsa ca o padure cuprinsa de pojarul toamnei"; 4) ,,voceai ei ca o tacere cu turturi de aur pe la margini". Aceste comparatii au rolul de a potenta ideea ca femeia este facatoare de finuni, iar vocea ei, este cel mai frumos si melancolic sunet pe care l-a creat Dumnezeu. Pe langa comparatii, autorul a folosit si metafore: ,,casa vaduva si trista"; ,,cutremuratorul lui cantec"; ,,o replica zguduitoare", care au o semnificatie deosebita pentru contextul dat, astfel ca ele transmit sentimentul profund de dor, al autorului. Rusismul ,,reabina kudreavaia" il reprezinta titlul unui cantec rusesc pe care il cantau strabuneii nostri, dar il constituie si titlul articolului. Acest rusism scoate in evidenta faptul ca stramosii nostri nu aveau telefoane, televizoare, internet si nici macar radio, dar macar aveau cate un ,,patefon" in mahala, la care ascultau cantece rusesti, caci doar din alea se ascultau la vremea data. Depanand randurile editorialului, am observat ca Constantin Tanase foloseste si expresii frazeologice, care apartin limbajului popular din tineretea strabuneilor nostri : ,,cascam gura" -  ascultam cu atentie discutia altcuiva/ tragem cu urechea; ,,iar chisa ochii" -  a plange.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stilul jurnalistului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!