Specificul toxicomaniei la elevi

Cuprins referat Cum descarc?

1. Importanta mediului familial
2. Tulburarile legate de consumul de substante
3. Vulnerabilitatea biologica si trasaturile psihopatologice ale individului


Extras din referat Cum descarc?

1. Importanta mediului familial
Familia este primul mediu cu care copilul intra in contact, dupa venirea sa pe lume. Aici este locul unde se formeaza individul in primii sai ani din viata. Se intampla ca, in viata cotidiana, adolescentul sa fie implicat direct in problemele cu care se confrunta familia. Acestea pot avea ca si consecinta, dorinta tanarului de a evada din realitate, apeland la alternativa comportamentului deviant, prin consumul de droguri. De aceea este foarte importanta implicarea parintilor in educarea copilului si comunicarea deschisa dintre membrii familiei.
Comportamentele umane urmaresc o anumita directie si vizeaza o finalitate, avand la baza lor un set de reguli impuse de societate. Devianta este definita ca fiind ,,ansamblul conduitelor si starilor pe care membrii unui grup le judeca drept nonconforme cu asteptarile, normele sau valorile lor, si care, in consecinta, risca sa trezeasca din partea lor reprobare si sanctiuni" . Mai exact, ea reprezinta ,,abaterea de la un anumit set de norme sociale" si poate fi caracterizata prin nonconformism, prin incalcarea unor reguli care sunt respectate de un numar semnificativ de indivizi din cadrul unei comunitati sau societati . 
Totodata, in dictionarul de sociologie, devianta este prezentata ca fiind ,,orice act, conduita sau manifestare care violeaza normele scrise sau nescrise ale unei societati ori ale unui grup social particular" . Tot aici, este specificat faptul ca putem sa identificam devianta printr-o serie de acte excentrice, asociale si imorale: gestica, limbaj sau tinuta nonconformista, infractiuni sanctionate de legea penala, obscenitate, indecenta.
Delincventa, violenta, prostituta sau asumarea de riscuri sunt cele mai frecvente atribute care definesc consumul de droguri si, prin urmare, duc la marginalizarea toxicomanilor. Astfel, prin aparitia dependentei, este necesar pentru fiecare individ in parte sa-si procure drogul prin diferite metode. Aceste elemente produc un efect extrem de pregnant, motiv pentru care lupta cu drogurile ar trebui sa faca diferentierea intre sfera delincventei si cea a dependentei. Avand in vedere comportamentul adictiv al adolescentilor, putem sublinia aparitia delincventei juvenile. Aceasta se defineste ca ,,ansamblul conduitelor minorilor si tinerilor aflati in conflict cu normele de convietuire sociala acceptate si recunoscute intr-o societate" . 
Conceptul juridic de delincventa juvenila vizeaza totalitatea conduitelor ce apartin minorilor care incalca norma juridica. Exista patru mari categorii de acest tip: 
- violenta cu scopul obtinerii unui avantaj material; 
- furtul; 
- incalcarea legii de statut (abandon scolar, absenteism); 
- conduita de grup sau de banda; 
Elementul principal care determina cauzalitatea comportamentului deviant la minori este legatura dintre adolescent si societate. Prezenta unei persoane care sa il motiveze, lipsa timpului liber prin implicarea in proiecte menita sa il valorizeze sau integrarea valorilor ce presupun respectarea legii, ii pot asigura individului crearea unei legaturi pozitive cu societatea . ,,Factorii ce determina delincventa juvenila pot fi impartiti in doua mari categorii: factori interni, individuali si factori externi, sociali. In prima categorie de factori sunt incluse particularitatile si structura neuropsihica, particularitati ale personalitatii in formare. In a doua categorie sunt inclusi factori socio-culturali, economici, socio-afectiv si educationali din cadrul micro si macro grupurilor umane in care trebuie sa se integreze treptat, copilul si tanarul incepand cu familia" . 
Tinerii toxicofili manifesta o stare de disconfort general, stare care in fapt nu se atenueaza, ci creste proportional cu consumul de droguri. Adesea, ei nu se considera inadaptati, ci spun ca parintii, autoritatile, scoala, biserica, armata, societatea - in general - nu sunt in masura sa le satisfaca trebuintele lor "firsti". Tinerii toxicofili incearca un profund sentiment de insecuritate, legat de credinta ca ei sunt foarte vulnerabili la situatiile stresante. Pe planul dezvoltarii psihice, ei apar adesea ca fiind persoane cu imaturitate sociala, incapabile de a stabili relatii interpersonale adecvate, preferand adesea situatii de dependenta mai mult sau mai putin regresive. Acesti tineri traiesc sub imperiul principiului placerii, dovedind o intoleranta marcantaa la orice frustrare si manifesta o puternica trebuinta de satisfacere imediata a oricarei dorinte. Recurgerea la droguri pare a fi un mod de calmare a angoasei profunde legata de problemele existentiale si o cale - desigur, ineficienta de a si cauta identitatea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Specificul toxicomaniei la elevi.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!