Sistemul medical din Romania

Extras din referat Cum descarc?

In ziua de astazi, calculatoarele reprezinta un factor cheie in introducerea tehnologiei in practica medicala. De la primele incercari de introducere a calculatoarele (sfarsitul anilor 80) si pana in prezent, schemele de inregistrare electronica a pacientilor si sistemele de administrare a bazelor de date medicale  au evoluat in permanenta. Asa se face ca astazi, in majoritatea tarilor europene, serviciile nationale de sanatate investesc mari sume in tehnologia informatiei. Acest lucru avantajeaza foarte mult medicii, care utilizeaza din ce in ce mai mult domeniul IT in practica lor medicala.
Aceste sisteme de clasificare a pacientilor  au ca scop planificarea, evaluarea, administrarea fondurilor sau controlul resurselor din spitale. Cresterea necontrolata a cheltuielilor medicale de la sfarsitul anilor 80 din US a determinat adoptarea unui sistem de finantare bazat pe cazuri. Au aparut astfel instrumente de monitorizare a calitatii serviciilor medicale pentru a ajuta atat medicii cat si personalul medical. Aceste instrumente s-au dovedit a fi foarte utile si din anul 1983 au devenit singurul sistem utilizat in domeniul medical din US pentru a plati spitalele. Aceste programe sunt utilizate astazi, nu numai pentru a clasifica diferitele tipuri de pacienti, ci si pentru a usura implementarea sistemelor necesare suportului administrativ IT, pentru a crea stimuli economici si pentru a evalua eficienta spitalelor. Programele permit clasificarea pacientilor pe baza diagnosticelor, a analizelor medicale sau a altor tipuri de date (in functie de complexitatea cazurilor) si corelarea tipurilor de pacienti tratati de un spital cu cheltuielile necesare . Informatiile pacientilor necesare in clasificarile programelor sunt varsta, sexul, perioada internarii, diagnosticul principal si cele secundare, tratamentul si  starea de sanatate la externare. Aceste date definesc sistemul de clasificare al programelor.
Utilitatea acestor baze de date a facut ca intr-un numar mare de tari sisteme similare sa fie implementate. Guvernul Romaniei a implementat inca din anul 2002 un sistem de clasificare pentru a asigura administrarea spitalelor a caror numar a crescut foarte mult in ultimii ani (276 spitale pana in 15 aprilie 2005).
Scopurile sistemului sunt: 
o	Crearea unui sistem informatic distribuit ieftin. 
o	Asigurarea de suport Web. 
o	Asigurarea unui nod eficient si flexibil de a administra datele pacientilor. 
o	Sa permita medicilor inregistrati sa vada si sa modifice datele si inregistrarile pacientilor. 
o	Sa permita extensii viitoare cat si o utilizare la scara larga fara reducerea drastica a performantelor in operare si o crestere exponentiala a costului. 
~ Implementarea corecta in cadrul sistemului nostru a fost proiectata sa ofere suport pentru:    
- 	Mai multi doctori simultan.
- 	Posibilitate de utilizare of-site. 
- 	Backup pentru date. 
- 	Audit. 
- 	Decizii. 
- 	Rapoarte asupra activitatii, pacientilor, etc. (care pot fi create in mod automat).
Deoarece informatiile existente erau impartite in diferite baze de date, administrate de diferite sisteme de gestiune a bazelor de date care ruleaza sub diverse sisteme de operare si pe mai multe calculatoare, singura solutie a fost proiectarea sistemului software intr-o maniera client-server sau distribuita. A trebuit sa se tina cont si de comunicatiile intre retele diferite cat si de asigurarea transparentei.
Structura logica a sistemului trebuie sa pastreze cat mai mult din caracteristicile cheie ale procesului initial asa cum este aratat si aratat mai jos:
Arhitectura sistemului programat.
Nucleul sistemului poate fi vazut ca fiind un sistem distribuit de baze de date care este accesat de un program server care comunica cu mai multe tipuri de clienti. Acest software, care utilizeaza infrastructura Internet si care accepta cele mai noi tehnologii, se adreseaza nevoilor urgente de utilizare si administrare a informatiilor medicale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul medical din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!