Rolul si Functiile Mijloacelor de Invatamant in Scoala Moderna

Extras din referat Cum descarc?

1.Definire. Rolul si functiile mijloacelor de invatamant in scoala moderna.
In cadrul unei actiuni educative, sub aspectul eficientei distingem patru mari domenii: obiectivul de realizat, continutul de idei vehiculat, strategia de lucru adoptata, evaluarea. Accentul pus doar pe unul sau doua din cele patru domenii nu poate asigura reusita actului educational. Pedagogia moderna propune organizarea in asa masura a procesului de invatamant, incat problemele de continut si strategie sa se realizeze in functie de obiective. Prioritar este stabilirea obiectivelor, iar in functie de acestea se vor anticipa continuturile metodele si mijloacele de invatare si instrumentele de evaluare.
A specifica un obiectiv in termen operationali implica si stabilirea imediata si adecvata a strategiei didactice, in mod deosebit a metodelor ce urmeaza a fi utilizate si a mijloacelor de invatamant.
Parte componenta si foarte importanta a strategiei didactice este mijlocul de invatamant definit ca parte materiala, naturala sau intentionata care sustine realizarea obiectivelor activitatii de instruire. Ansamblul resurselor materiale folosite in procesul de invatamant de catre educatoare are ca scop perceperea, intelegerea cunostintelor, formarea notiunilor, fixarea si consolidarea informatilor.
Utilitatea mijloacelor de invatamant a fost determinata de:
1. o conceptie filozofica - materialist senzualista, potrivit careia simturile dau valoare de adevar cunostintelor noastre si nimic nu exista in intelect fara a exista mai intai in simturi;
2. nevoia de a intelege mesajul didactic in toata complexitatea lui, astfel ca apelul la mai multi analizatori faciliteaza acest lucru;
3. optimizarea procesului de invatamant prin instrumentalizarea lui, adica prin folosirea unor materiale tehnice de natura didactica sau nedidactica asociate unor metode;
Mijloace didactice se interpun intre educator si elev fortificand capacitatea instructiv - educativa a educatorului si facilitand activitatea de invatare a elevului. Ele redimensioneaza raportul dintre latura verbalista si cea actionala - practica a activitatii didactice si pun elevii in contact cu obiecte, fenomene, evenimente, procese greu accesibile perceptiei directe. Familiarizeaza elevii cu manuirea unor obiecte, solicita si sprijina operatiile gandirii, stimuleaza cercetarea si afecteaza pozitiv imaginatia si creativitatea elevilor. Mijloace didactice nu se opun cuvantului si scrisului, ci se integreaza lor.
Folosirea mijloacelor de invatamant are la baza unele principii:
- combinarea comentariilor orale si a elementelor audio - vizuale pentru a putea fi retinute mai bine; 
- folosirea mijloacelor de invatamant permite o asimilare mai rapida si o activitate mai intensa;
- daca mijloacele sunt alese cu grija, ele pot crea o situatie de autoinstruire;
- unele mijloace de invatamant permit abordarea interdisciplinara a problematicii respective, lucru ce are valente formative evidente asupra elevilor.
Mijloacele de invatamant se dovedesc a fi utile doar in cazul in care sunt integrate corespunzator in activitatea de instruire si doar atunci cand li se imprima o finalitate pedagogica. Au functii pedagogice care trebuie cunoscute de cadrul didactic pentru valorificarea completa a acestora:
- functia de comunicare arata proprietatea mijloacelor de invatamant de a transmite informatii despre obiecte, fenomene sau procese studiate; dintre acestea amintim mijloacele audio - vizuale sau studiile de caz;
- functia ilustrativ - demonstrativa urmareste ameliorarea comunicarii orale, prin prezentarea unor experimente, demonstratii, modele de comportare;
- functia formativ - educativa urmareste exersarea operatiilor gandirii, activizarea atentiei si formarea unor priceperi si deprinderi profesionale; ea faciliteaza activitatea independenta prin stimularea curiozitatii si a intereselor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul si Functiile Mijloacelor de Invatamant in Scoala Moderna.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!