Resurse Si Limite De Supravietuire A Organismului Uman

Extras din referat Cum descarc?

Mediul ofera organismului substante, energie si informatiile necesare existentei si evolutiei sale. De aceea, fiecare organism uman trebuie sa-si armonizeze existenta cu diferitii factori de mediu, ca sa-si pastreze integritatea fizico-chimica si independenta individuala.
Unii factori de mediu sunt daunatori prin calitatea si cantitatea lor. Astfel, fata de ei organismul isi ia masuri de aparare, izolare, compensare etc.
O prima manifestare a adaptarii biologice este faptul ca la frig se produce o contractare a vaselor de sange din piele, care diminueaza pierderile de caldura si inhiba secretia sudoripara. Alte exemple sunt: la o invazie de microbi se produc anticorpi specifici, cand se ingera alimente cu multe glucide se produce o secretie de insulina mai mare care readuce la normal cantitatea de zahar in sange si stimuleaza utilizarea lui la nivelul tesuturilor.
Cand solicitarile mediului sunt intense si brutale devin periculoase. Astfel, solicitarea intensa a functiei de termoreglare prin expunerea organismului la temperaturi scazute si foarte scazute se soldeaza cu pierderea cunostintei, hipotermie, inghetare si moarte. Cand actiunea factorilor de mediu este moderata, urmata de perioade de relaxare, sunt antrenate mecanismele de reglare si integrare.
Consecintele reactiilor si solicitarilor la media sunt adaptarea sau ruperea echilibrului intern al organismului prin aparitia de leziuni, malformatii si chiar moartea.
Adaptarea la mediu este mecanismul complex de aparare a organismului la solicitarile determinate de schimbarile mediului. O buna adaptare are loc in limite fiziologice cu oscilatii de mica amplitudine si cu revenirea la normal sau cu schimbarea temporara a constantelor mediului intern al organismului.
Organele implicate in mecanismele de adaptare cuprind toata sfera organismului - sistemele nervos, endocrin, locomotor etc.
Organele interne, inima si vasele de sange exercita functii de adaptare in corelatie cu alte organe, avand in unele cazuri un rol dominant in fenomenele de adaptare a intregului organism.
Atenuarea sensibilitatii fata de un stimul reprezinta cea mai simpla manifestare adaptativa. De exemplu, adaptarile realizate de organul olfactiv disparitia dupa numai cateva minute a mirosului unei substante (mirosul de smirna sau portocala), desi concentratia ei persista in atmosfera.
Omul suporta o presiune atmosferica de 760 mm Hg. Presiunea apei creste cu adan cimea, incat la 10m are o presiune de doua atmosfere. In privinta densitatii, apa este de 800 ori mai densa decat aerul. Variatiile presiunii influen teaza procesele biofizice, biochimice si fiziologice ale organismului in apa. Astfel, adaptarea la conditiile de viata subacvatica consta in: echi librarea presiunilor partiale ale gazelor respiratorii, si a pre siunilor din urechea medie, acomodarea globului ocular pentru formarea imaginii pe retina, efortul sistemului locomotor pentru mentinerea si redresarea corpului in timpul deplasarii si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Resurse Si Limite De Supravietuire A Organismului Uman
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!