Reguli de comportament

Previzualizare referat:

Extras din referat:

se apropie sfirsitul lumii. Traim intr-o lume nebuna, avind senzatia ca innebunim si noi pe zi ce trece. Asistam ingroziti la imaginile cumplite din asa numitele zoneconflictuale, zone ce se ivesc in cele mai neasteptate locuri de pe glob si se inmultesc ingrijorator. In discoteci tinerii danseaza pe mese! Altii care se autointituleaza Hells Angels , pornesc noaptea pe motociclete avind la bord casetofoane cu muzica Heavy Metal, rasi in cap sau cu plete, imbracati in bluzoane de piele cu tinte, pe care sunt prinse ecusoane cu capete de mort, in jeansi si cizme, oferindu-ne pentru o clipa o imagine de apocalips.

Desigur, e vorba de o imagine trunchiata si catastrofica a societatii in care traim, dar nu putem sa nu tinem seama si de ea.

In astfel de conditii, mai merita sa ne preocupam de bunele maniere?

N-ar fi mai bine sa ne intrebam daca ele nu au devenit cumva inutile? Raspunsul e unul singur: buna crestere nu este si nu va deveni niciodata inutila, pentru Am incetat oare sa avem idealuri, sa gindim, sa ne cultivam, sa ne temem, sa ne rugam? Avem oare dreptul sa consideram traditiile perimate sau depasite? Fara indoiala ca nu. Caci nimic nou nu e sub soare. Iata un vechi adevar ce nu poate fi negat.

In toate timpurile a existat tendinta oamenilor de a se opune legilor impuse de politete, deoarece la prima vedere par restrictive si si inutile. Ele sunt parca inventate sa ingradeasca libertatea individului. Dar dupa o scurta experienta de viata fiecare om este nevoit sa accepte ca bunele maniere nu sunt deloc inutile ci ele contribuie la formarea noastra ca oameni, la bucuria de a trai printre semeni civilzati.

Bunele maniere n-au fost adaugate in mod arbitrar unor structuri sociale. Ele au radacini intr-un sentiment profund, in acea armonie dintre comportare si etica, dintre frumusetea caracterului uman si moralitatea sa.

Confucius, faimosul intelept chinez (551-479 a. Chr) , spunea ca virtutea nu reprezinta nimic daca nu se naste din curtoazie, adica din inima.

Omul va avea un comportament natural si agreabil, adica o purtare civilizata numai respectind niste reguli care s-au impus si s-au codificat de-a lungul timpului. Pornind de la principiul 3 ca fiecare dintre noi este unic si de neinlocuit, putem afirma ca orice om are dreptul de a fi respectat. Dar de acelasi respect trebuie sa se bucure si cei din jur. N-am insirat vorba goale ci am incercat sa formulam insusi principiul de baza pe care se bazeaza aceasta carte.

Codul manierelor elegante este alcatuit dintr-o multime de legi, de fapt de conventii, avind, toate, un numitor comun: a nu-l deranja si a nu-l inoportuna pe semenul tau, ci, dimpotriva, a-l face sa se simta bine in preajma ta.

Tot asta urmareste si statul cind emite legi si decrete prin care se sanctioneaza diferite delicte civile. Oricine a gresit este pasibil de o pedeapsa mai mult sau mai putin severa, in functie de gravitatea greselii. Fie ca a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reguli de comportament.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
6 453 cuvinte
Nr caractere:
32 106 caractere
Marime:
25.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
comportament, codul bunelor maniere
Predat:
la liceu
Sus!