Radiații Infraroșii

Cuprins referat Cum descarc?

SCURT ISTORIC
UITLIZARI ALE RADIATIILOR INFRAROSII:
VIZIUNEA DE NOAPTE
TERMOGRAFIE
IMAGISTICA HIPERSPECTRALA
LA URMARIRE
INCALZIRE
COMUNICATII
SPECTROMETRIE
METEOROLOGIE
CLIMATOLOGIE
ASTRONOMIE
ACTIUNEA RADIATIILOR INFRAROSII ASUPRA OMULUI
TRATAMENTUL CU RADIATII INFRAROSII
EFECTE BIOLOGICE
RISCURI


Extras din referat Cum descarc?

SCURT ISTORIC
Raditia este o forma a energiei de existenta,pentru un sector foarte restrans si anume al luminii si al caldurii, omul a luat cunostinta prin simturile naturale, inca de la aparitia sa, percepand caldura si lumina solara. 
In prezent se stie insa ca energia radianta are un domeniu foarte intins, iar efectele pe care le produce in lumea sensibila difera numai de sectorul din care aceasta provine.
Ea se propaga in spatiu fara sa aiba nevoie de un suport material in sensul obisnuit al cuvantului si cu atat mai complet in vid, unde are o viteza de propagare de 300.000 de km/secunda,indiferent de sectorul de emisie (termic,luminos,cosmic ,etc.),fara sa fie influentata nici calitativ si nici cantitativ de temperatura spatiului prin care se propaga.
Radiatiile infrarosii sunt radiatii cu o lungime de unda mai mare decat cea a luminii vizibile,masurata de la marginea nominala de vizibil rosu de la 0,74 micrometri(microni),conventional si extinderea la 300 de microni.Aceste lungimi de unda corespunde la o gama de frecventa de aproximativ 1 la 400 THz si include cea mai mare parte a radiatiei termice.
Aceste radiatii infrarosii sunt toate radiatiile elctromagnetice transmise de soare ce ajung pe suprafata pamantului dupa ce isi pierd din intensitate la intrarea in atmosferi.
Radiatii globale,se divizeaza in ultraviolete,lumina vizibila si infrarosii.
Radiatiile electromagnetice cores!punzatoare spectrului infrarosu sunt radiatii ce dispun de o energie cuprinsa intre 0,001 si 0,1 eV.
Razele infrarosii in functie de lungimea lor de unda se impart in 3 subdiviziuni :
1. IR-A (unde scurte 0,75 - 1,4 um) contine cea mai mare parte a energiei, prin urmare poate sa patrunda pana la nivelul subcutanat;
2. IR-B (unde medii 1,4 - 3,0 um) patrunde pana la nivelul dermei;
3. IR-C (unde lungi 3,0 - 1000,0 um) poate sa patrunda doar pana la nivelul epidermei;
Fondul principal de radiatii infrarosii la nivelul suprafetei planetare,care asigura conditiile necesare men!tinerii vietii pe pamant, provin de la astrul central al sistemului planetar, respectiv de la soare.
Din punct de vedere teoretic,in afara de soare,la nivelul suprafetei planetare mai pot emite orice aglomerare de elemente mate!riale a carei temperatura este mai mare decat zero absolut (-273?C).
In realitate vor emite radiatii infrarosii numai acele corpuri care au fost iradiate anterior de radiatii infrarosii solare si a caror temperatura depaaseste temperatura atmosferei ambiante,iar cele care nu au aceasta temperatura vor absorbi radiatii infrarosii.In ceea ce priveste lungimea de unda,corpurile cu temperaturi scazute vor emite radiatii infrarosii lungi,in timp ce acele cu temperaturi ridicate vor emite cu precadere radiatii infrarosii scurte.
Prin urmare la nivelul suprafetei planetare organismul poate primi emisii de radiatii infrarosii de la trei surse naturale distincte si anume:
- direct de la radiatiile solare,cand organismul este supus voluntar acestor radiatii; 
- de la aglomerarile de elemente materiale aflate la nivelul solului,cand temperatura acestora depaseste temperatura aerului;
- de la atmosfera, cand temperatura acesteia depaseste temperatura organismului.
In afara de aceste surse organismul mai poate fi expus radiatii infrarosii,cand cu bunastiinta omul rea!lizeaza surse artificiale de asemenea radiatii,ca spre exemplu in procesele tehnologice bazate pe flacara,cum sunt cuptoarele de topit metale,de preparat sticla,etc.,sau procesele de prelucrare ale unor mase de elemente materiale aduse in stare de incandes!centa ca blooming,forje etc.)
Sursele artificiale de radiatii infrarosii sunt diferitele tipuri de aparate:lampi incandescente,fluorescente,lampi de inalta tensiune sau corpuri termogeneratoare.
Soarele nu este singurul generator de radiatii infrarosii,ci toate obiectele calde.Cu cat un obiect este mai cald cu atat emite mai multa energie sub forma de radiatii infrarosii,micsorandu-si lungimea de unda a radiatiei din spectrul corespunzator.
Chiar si corpul omenesc emite radiatii infrarosii in lungimea de unda 9-11um. Pe aceste radiatii se bazeaza aparatele de vedere pe timp de noapte sau cele care creaza imaginea termica a unui obiect sau a unei persoane.
Razele infrarosii nu sunt vizibile pentru ochiul uman,dar pielea noastra le percepe ca si caldura.Din acest motiv,deseori,in loc de radiatii infrarosii se foloseste expresia "radiatii termice".


Fisiere in arhiva (1):

  • Radiatii Infrarosii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!