Radiatii Gamma

Cuprins referat Cum descarc?

Scurt istoric
Conventii de denumire si suprapuneri in terminologie
Unitati de masura si de expunere
Proprietati:
Ecranarea
Interactiunea materiei
Interactiunea luminoasa
Descompunerea radioactiva
Razele gamma provenite din alte surse decat descompunerea radioactiva
Pulsari si magnetari
Nuclee galactice si galaxii active
Exploziile de raze gamma
Efecte asupra sanatatii
Utilizari
Raspunsuri ale corpului
Evaluarea riscurilor


Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric
Radiatiile gamma, cunoscute si sub denumirea de raze gamma (in special in astronomie, prin analogie cu razeX), sunt radiatii electromagnetice de inalta frecventa (cu lungimi de unda foarte scurte) notate cu litera greceasca" ?". Razele gamma, sunt de obicei produse in mod natural pe Pamant prin dezintegrarea unor state de energie mari ale nucleelor atomilor.
Importante surse naturale sunt de asemenea si interactiunile dintre particulele subatomice rezultate din razele cosmice care degaja o cantitate mare de energie.Reactiile cu eliberari mari de energie sunt surse artificiale des intalnite de raze gamma.Alt mecanism creat de om include anihilarea electron-pozitron, dezintegrarea pionului neutru, fuziune si fisiune induse. 
Unele surse naturale rare, sunt fulgerele si strafulgerarile terestre de inala energie, care produc particule cu energie mare, din tensiuni naturale de inalta energie.Razele gamma sunt de asemenea produse de procesele astronomice in care sunt produsi multi electroni de inalta energie.Acesti electroni sunt produsi de catre razele gamma secundare prin mecanismul de bremsstrahlung, imprastiere Compton inversa si radiatie sincotron.Razele gamma sunt radiatii ionizante, si sunt biologic periculoase.
O sursa clasica de raze gamma, descoperita pentru prima oara in istorie, este un tip de dezintegrare radioactiva numita dezintegrare gamma.In acest tip de dezintegrare, nucleele excitate emit raze gamma aproape imediat dupa formarea acestora, desi tranzitia izomerica poate produce inhibarea dezintegrarii razelor gamma cu o durata de viata mai lunga.
Paul Villard, un fizician si chimist francez, a descoperit radiatiile gamma in 1900, in timp ce studia radiatiile emise de radiu. Radiatiile Villard au fost numite "raze gamma" de catre Ernest Rutherford in 1903.
Razele gamma tipice au o frecventa de peste 10 exahertzi ( sau >1019 Hz) , si prin urmare au energii de peste 100 keV, si lungimi de unda mai mici de 10 picometri, mai putin decat diametrul unui atom. Cu toate acestea, aceasta nu este o definitie, ci doar o regula descriptiva a proceselor naturale. Razele gamma din dezintegrarea radioactiva comuna au energii de cateva sute de keV, si intotdeauna mai putin de 10 MeV. Pe de alta parte energia dezintegrata nu are in mod efectiv o limita mai scazuta decat energia gamma rezultata din dezintegrarea radioactiva In contrast, energiile din surse astronomice pot fi mult mai mari, cu valori de peste 10 TeV ( de departe prea mari pentru a fi produse de dezintegrari radioactive).
Distinctia dintre razele X si razele gamma a fost schimbata in ultimele decenii. Initial, radiatiile electromagnetice emise de catre tuburile de raze X aproape invariabil aveau o lungime de unda mai mare decat radiatia emisa de catre nucleele radioactive (raze gamma).In literatura veche, distinctia dintre radiatiile gamma si X a fost facuta pe baza lungimii de unda, radiatiile mai scurte cu lungime de unda arbitrara de aproximativ 10-11m au fost numite raze gamma. 
Totusi, acum sursele artificiale, sunt capabile sa copieze orice radiatie electromagnetica care isi are originea in nucleu, precum si energii mult mai mari, cu lungimi de unda caracteristice surselor de radiatii gamma radioactive contra altor tipuri, suprapunandu-se perfect.
Astfel razele gamma se disting de obicei prin originea lor: razele X sunt emise prin definitie de catre electronii aflati in afara nucleului, in timp ce razele gamma sunt emise de catre nucleu.Exceptiile de la aceasta conventie, apar in astronomie, unde procese cunoscute cu eliberare mare de energie implica alte dezintegrari radioactive numite inca surse de radiatie gamma.
Un exemplu notabil, sunt exploziile extrem de puternice a radiatiei normale de inalta energie care se refera la durata lunga a exploziei razei gamma, care produce raze gamma printr-un mecanism incompatibil cu dezintegrarea radioactiva.
Aceste explozii a razelor gamma, duc la restrangerea stelelor sub forma hipernovelor, care sunt evenimente puternice si unice descoperite in cosmos.
Conventii de denumire si suprapuneri in terminologie
In trecut, distinctia intre razele gamma si X s-a bazat pe energie( sau echivalentul frecvantei sau a lungimii de unda), razele gamma au inceput apoi sa fie considerate o versiune a razelor X cu o energie mai mare. Cu toate acestea, energia inalta moderna produsa de razele X prin intermediul acceleratorilor liniari pentru tratament cu tensiune mare in terapia impotriva cancerului, de obicei avand energie mai mare decat majoritatea razelor gamma produse de catre dezintegrarea radioactiva.
In schimb, una din razele X emisa de catre izotopi, folosita in diagnosticul medical nuclear, tecnetiu 99, produce radiatii gamma de aproximativ aceeasi energie ( 140 keV) ca un diagnostic dat de o masina cu raze X, si semnificativ mai putina energie decat fotonii terapeutici ai acceleratorilor liniari.
Cu toate acestea,conventia care spune ca radiatia produsa de catre dezintegrarea nucleara este singurul tip care se refera la radiatia "gamma" este inca respectata in medicina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Radiatii Gamma.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!