Protectia Surselor Generatoare de Informatii Infosec

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
CAP.1 SISTEMUL DE SECURITATE AL INFORMATIILOR
1.1 CADRUL LEGISLATIV 
1.2 SISTEMUL DE SECURITATE LA INFORMATIILOR 
CAP.2 STRUCTURI ORGANIZATORICE CU ATRIBUTII SPECIFICE IN DOMENIUL INFOSEC
2.1 MASURI SI CERINTE SPECIFICE 
CAP.3 PROTECTIA SURSELOR GENERATOARE DE INFORMATII
3.1 SECURITATEA PERSONALULUI 
3.2 SECURITATEA FIZICA 
3.3 SECURITATEA INFORMATIILOR CLASIFICATE IN FORMAT ELECTRONIC
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Informatia este in mileniul III adevarata bogatie a natiunilor si o sursa reala de putere. Ca orice bogatie insa, atrage ,,hoti", constienti ca orice sistem informational este vulnerabil. Atacurile informationale nu au intotdeauna ca miza furtul, ci - in multe cazuri - crearea unei stari de haos in sistem.
Informatia a devenit o adevarata materie prima, strategica, indispensabila autonomiei deciziei si succesului oricarei politici. Pentru satisfacerea intereselor de securitate nationala, dominarea spectrului de informational este la fel de critica precum era, si este inca, ocuparea terenului sau dominarea spatiului aerian in strategia si tactica militara.
Informatia in sine, ajunge sa fie privita ca o arma foarte valoroasa, in mod paradoxal una imateriala, care poate ajuta in mod decisiv la impunerea vointei proprii intr-un conflict. Razboiul, mai ales cel de succes, nu a putut fi purtat niciodata fara o minima cunoastere a adversarului si de aceea spionajul este vechi de cand lumea. Astazi mai mult ca oricand nevoia de cunoastere (in general) este de o importanta vitala pentru a avea succes. Accesul la informatii a devenit o arma cu doua taisuri, odata cu aparitia internetului la inceputul anilor '90. Internetul micsoreaza distantele dintre indivizi, dintre civilizatii, dintre oameni si statele in care traiesc. Posibilitatile de a cunoaste cresc exponential odata cu numarul celor care pot cunoaste, astfel necesitatea protectiei informatiilor creste odata cu accesul la informatii.
Informatiile clasificate sunt informatii al caror acces este restrictionat la anumite persoane sau grupuri. Aceste informatii sunt etichetate fiecare cu un anumit nivel de secretizare, iar persoanele pot avea acces la anumite astfel de niveluri de secretizare.
CAP.1 SISTEMUL DE SECURITATE AL INFORMATIILOR
Statul roman emite acte normative cu scopul de a proteja informatiile clasificate si a sursele confidentiale ce asigura acest tip de informatii. Securizarea acestor informatii se face prin instituirea sistemului national de protectie a informatiilor.
Dreptul de a avea acces la informatiile de interes public este garantat prin lege. Accesul la informatiile clasificate este permis numai in cazurile, in conditiile si prin respectarea procedurilor prevazute de lege. 
Principalele obiective ale protectiei informatiilor clasificate sunt:
a) protejarea informatiilor clasificate impotriva actiunilor de spionaj, compromitere sau acces neautorizat, alterarii sau modificarii continutului acestora, precum si impotriva sabotajelor ori distrugerilor neautorizate;
b) realizarea securitatii sistemelor informatice si de transmitere a informatiilor clasificate.
1.1 CADRUL LEGISLATIV 
Apararea secretului de stat constituie unul dintre atributele importante ale statului de drept, care se integreaza organic in conceptul de siguranta nationala. Interesul manifestat de institutiile statului pentru protectia informatiilor clasificate, determinat si de contextul international, a impus elaborarea de acte normative in domeniu, din care amintim:
o Legea nr. 182 din 12.04.2002 privind protectia informatiilor clasificate; 
o H.G. nr. 585 din 13.06.2002 pentru aprobarea Standardelor Nationale de protectie a informatiilor clasificate; 
o H.G. nr. 353 din 15.04.2002 pentru aprobarea Normelor privind protectia informatiilor clasificate ale Organizatiei Atlanticului de Nord in Romania; 
o H.G. nr. 781 din 25.07.2002 privind protectia informatiilor secrete de serviciu; 
o H.G. nr. 1600 din 18.12.2002 privind obiectivele, sectoarele si locurile care prezinta importanta deosebita pentru protectia informatiilor secrete de stat; 
o O.U.G. nr.153 din 07.11.2002 privind organizarea si functionarea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat; 
Modalitatile si masurile de protectie a informatiilor clasificate care se prezinta in format electronic sunt similare celor pe suport de hartie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Surselor Generatoare de Informatii Infosec.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. H.G. nr. 353 din 15.04.2002 pentru aprobarea Normelor Privind Protectia Informatiilor Clasificate ale Organizatiei Atlanticului de Nord in Romania.
2. H.G. nr. 585 din 13.06.2002 pentru aprobarea Standardelor Nationale de Protectie a Informatiilor Clasificate.
3. H.G. nr. 781 din 25.07.2002 privind Protectia Informatiilor Secrete de Serviciu.
4. H.G. nr.1600 din 18.12.2002 privind Obiectivele, Sectoarele si Locurile care prezinta Importanta Deosebita pentru Protectia Informatiilor Secrete de Stat.
5. Legea nr. 182 din 12.04.2002 privind protectia informatiilor clasificate.
6. O.U.G. nr.153 din 07.11.2002 privind organizarea si functionarea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat.
7. Oprea Dumitru, Protectia si securitatea informatiilor, Editura Polirom, Bucuresti, 2007


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!