Principii de Previziune

Extras din referat Cum descarc?

Principii de baza in elaborarea si fundamentarea previziunilor
Orice actiune umana implica anticiparea miscarii evenimentelor. Eforturile facute se concretizeaza in rezultate, in obiective urmarite. Una din trasaturile actiunilor fiintelor umane este capacitatea anticipativa, care trebuie sa poarte girul stiintificului. Iata care sunt termenii folositi pentru a desemna anticiparea: predictia (folosita cu precadere in Evul Mediu, avand unele reverberatii mistice) - provine din latinescul predictio, semnificand prezicere sau prevestire a unor lucruri ce aveau sa se intample implacabil; prospectiva (termen de origine franceza, folosit pentru prima data de filosoful francez Gaston Berget) - reprezinta un studiu asupra viitorului, facut prin analiza unor factori tehnici, stiintifici, economici, sociali... studiu care ofera posibilitatea modelarii prezentului conform cerintelor viitorului; proferrencia - semnifica a purta inainte, a genera; conjectura - reprezinta o suma de idei bazate pe ipoteze, pe supozitii, asa cum rezulta ele din aparente sau din calcule probabilistice; pronosticul - este o ipoteza referitoare la desfasurarea in viitor a unor evenimente; pronosticul se bazeaza pe intuitii si pe deductii logice, mai putin pe calcule pertinente, de unde rezulta ca e dominat de o latura subiectiva; prognoza (din grecescul prognosis) inseamna a cunoaste dinainte cum evolueaza evenimentele, adica a prevedea desfasurarea in perspectiva a unui fenomen, in functie de elementele care il determina; proiectare (e termen folosit in arhitectura, urbanism...); previziune (frantuzescul prevision) inseamna anticiparea aparitiei si desfasurarii unor evenimente pe baza datelor din trecut si din prezent, precum si a studierii legilor obiective ale evolutiei; previziunea e un termen generic si in el se pot include studii prospective, prognoze, strategii si politici, planuri, programe, proiecte... Unele previziuni pot fi plauzibile (verificate prin practica), altele sunt speculative (neconfirmate de practica). Necesitatea previziunii decurge din aceea ca practica social-economica are nevoie de o busola in actiune. In limba romana, termenul de prevedere are o tripla semnificatie: anticipatie, clauza (in contracte, tratate) si masuri prudente. Prevederea poate fi realizata cu ajutorul a doua categorii de masuri si tehnici: explorative (cu ele se descifreaza viitorul, pe baza tendintelor conturate, a evolutiei probabile) si normative (prescriptive), care cuprind o nuanta de o anumita intentionalitate: se stabileste un scop si apoi se ajusteaza tendintele constatate. Experienta arata ca in etapa actuala, activitatea previzionala se desfasoara la nivel microeconomic, la nivel de unitati teritorial administrative, la nivel de sectoare, domenii, ramuri, subramuri, la nivel regional, macroeconomic si mondial. 
Sunt sapte astfel de principii:
1) Primordialitatea pietei in desfasurarea AE - e un principiu esential in economia moderna. Potrivit lui, toate previziunile trebuie sa porneasca de la cerintele exprimate pe piata. Corectitudinea previziunilor trebuie urmarita permanent, avand in vedere orientarea lor in directia satisfacerii cat mai bune a cerintelor. In acest fel, previziunile isi indeplinesc rolul de a reduce incertitudinea, micsorand riscul si consolidand buna functionare a economiei. Se impune folosirea parghiilor economico-financiare, nu si a masurilor administrative de comanda.
2) Necesitatea valorificarii organice a corelatiilor temporare - decurge din caracterul dinamic al AE. Orice previziune are la baza analiza dinamicii AE, in vederea descifrarii tendintelor, care indica directia principala a evolutiilor viitoare. Trecutul isi pune amprenta asupra prezentului si asupra evolutiilor viitoare, prin resursele materiale si financiare acumulate, prin resursele umane si calificarea acestora, prin legaturile ce se stabilesc intre ramuri si intre zone economice, precum si intre tari, pe plan international. Viitorul e un produs al realitatilor din trecut si din prezent; totodata, viitorul scontat, cautat, dorit, influenteaza in mare parte deciziile actuale si deci, influenteaza prezentul. Activitatea previzionala trebuie sa ia in considerare raportul complex dintre inertie si transformare, ca expresie a necesitatii obiective a schimbarilor calitative specifice progresului. Miscarea inertiala are un caracter relativ, dar obiectiv, in sensul ca tine de miscarea naturala a fenomenelor si lucrurilor. Miscarea novatoare are un caracter absolut, ce tine de natura umana. Exista un prag critic al vitezei de schimbare, peste care daca se trece, consecintele devin predominant negative. Schimbarea nu trebuie fortata dar nici franata. E foarte important sa existe posibilitatea practica de a tine sub control schimbarile, iar aceasta se poate realiza si prin intermediul abordarilor anticipative: anticipandu-se efectele propagate, se pot atenua sau chiar elimina influentele negative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principii de Previziune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!