Premisele Creării Comunităților Europene

Extras din referat

Primele indicii concrete ale dorintei de a crea o Europa unica au aparut intre cele doua razboaie mondiale. Imediat dupa primul razboi mondial intreaga Europa zacea in ruine, bilantul fiind tragic: aproape 10 milioane de morti. 
In timpul primului conflict mondial a avut loc si "revolutia din octombrie" din Rusia. In scopul mentinerii pacii popoarelor au fost imp Tratatul de la Versailles a marcat sfarsitul primului razboi mondial. 
Pentru prima data Statele Unite ale Americii s-au implicat in mod decisiv in solutionarea problemelor existente pe plan european. 
Liga Natiunilor a fost creata pentru solutionarea amiabila a eventualelor conflicte ce ar putea aparea in viitor. 
Astfel, ca urmare a declinului politic al Europei problema organizarii ei incepe sa fie limpede perceputa. Deja apare opozitia intre doua conceptii diferite despre construirea Europei:
1) O simpla cooperare care sa menajeze suveranitatile statale existente. 
2) O depasire a suveranitatii printr-un proces de unificare, de integrare a Europei, cum se va spune mai tarziu.
1. Manifestul Pan Europa al contelui Kalergi
Pentru prima data proiectul unei Europe unite a dobandit contur precis gratie actiunii diplomatului (contele) COUDENHOVE - KALERGI sustinator al celei de-a doua conceptii asupra Europei - in mod deschis federalista. 
Astfel in 1922 contele Kalergi a publicat la Viena manifestul "PAN EUROPA" in care afirma: "Problema Europei se reduce la doua cuvinte: unificare sau prabusire". In 1926 el reuneste la Viena Congresul constitutiv al Uniunii Pan Europene la care iau parte 2000 persoane. 
Aceasta miscare s-a inspirat din modelul federal oferit de Statele Unite ale Americii. 
2. Europa Communis
Mai putin cunoscut, danezul Heerfordt a publicat in 1924 un eseu intitulat "Europa communis" care continea o critica acerba a Societatii Natiunilor a carei slabiciune indica deja ca aceasta interzice realmente recursul la razboi, dar si o analiza detaliata a ceea ce ar putea fi institutiile unei Europe Communis, viitorul stat federal european 
Heerfordt a prevazut in proiectul sau o adunare interparlamentara, un director al


Fisiere in arhiva (1):

  • Premisele Crearii Comunitatilor Europene.DOC

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!