Generalitati Prelucrarea prin electroeroziune se bazeaza pe efectele erozive complexe, discontinue si localizate ale unor descarcari electrice prin impuls, amorsate repetat intre electrodul-scula 1 si piesa de prelucrat 2 (fig 1.1) care sunt conectate la sursa de curent U. Piesa si electrodul-scula sunt scufundate in dielectricul 3 si intre ele exista un spatiu S numit interstitiu de prelucrare in care au loc descarcarile electrice. Acestea conduc la desprinderi de material atat din electrodul-scula, cat mai ales din piesa. Descarcarea electrica are mai multe stadii dupa cum se observa in fig urmatoare Fenomene fizico-mecanice si chimice la prelucrarea prin electroeroziune Prelucrarea prin electroeroziune a fost descoperita in 1943 de cercetatorii rusi, sotii Lazarenko, iar prima masina de prelucrat prin electroeroziune a fost construita tot de catre rusi, in 1955. Incepand cu anii 1970, procedeul s-a generalizat. In fig 1.3.a,b,c sunt prezentate fenomenele fizico-mecanice si chimice care au loc in timpul prelucrarii, observandu-se trei faze: Initierea descarcarii (fig 1.3.a) Topirea si vaporizarea materialului piesei (fig 1.3.b) Inlaturarea microparticulelor erodate (fig 1.3.c) Scule utilizate la prelucrarea prin electroeroziune Generatorul de impulsuri este partea cea mai importanta a unei masini de Tehnologii neconventionale 175 prelucrat prin electroeroziune care asigura reglarea diferitelor regimuri electrice de prelucrare. Ele pot fi cu acumulare de energie (dependente) sau fara acumulare de energie (independente). Condensatorul se incarca pana la atingerea tensiunii necesare amorsarii descarcarilor, dupa care se descarca intr-un timp mult mai scurt, intre electrodulscula 1 si piesa 2 aflate in dielectricul 3. Puterea instalatiei nu poate depasi 1 kW, iar schema prezinta urmatoarele dezavantaje: randament scazut si pierderi de energie de 10...20%; frecventa, durata, amplitudinea si energia impulsului depind de starea fizica a interstitiului de lucru. Generatoarele fara acumulare de energie sau independente se bazeaza fie pe intreruperea curentului furnizat de o sursa de curent continuu, fie pe generarea directa a impulsurilor cu ajutorul masinilor electrice rotative sau a circuitelor cu saturatie magnetica.
MATERIALE CERAMICE, MATERIALE MINERALE, TEHNOLOGIA PULBERILOR - Dumitru Chirlesan, Aurel Iacobescu MATERIALE SI TEHNOLOGII NECONVENTIONALE - Prof.univ.dr.ing. Ioan-Lucian BOLUNDUT
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).