Politici si strategii de dezvoltare

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea integrare deriva din limba latina in care cuvintele integro, integrare,integratio-integrationis, au sensul de a renova, a restabili, a intregi, a completa adica a pune la un loc mai multe parti intr-un tot unitar, elementele constitutive devenind parti integrante ale intregului.
Integrarea reprezinta in sens general, ajustarea reciproca a elementelor constitutive ale unui sistem,permitandu-i acestuia sa formeze un nou echilibru sau combinarea partilor dintr-un intreg in procesul de atingere a stadiului de uniune, iar uniunea este un rezultat din combinarea unor parti sau a unor membri. In sens economic, termenul integrare reprezinta legaturile stabilite in cadrul unei activitati economice intre diferitele compartimente ale unei firme sau intre firme diferite care participa, in cadrul unui flux tehnologic, la obtinerea unui produs (2)
Caracteristicile procesului de integrare Pe plan economic, integrarea este considerata ca fiind cea mai potrivita strategie prin care se pot inlatura obstacolele artificiale, pentru asigurarea unei cooperari optime, inclusiv prin elemente de coordonare si unificare. Aplicarea unei astfel de strategii implica urmatoarele directii de actiune: - o anumita delegare de autoritate de la unitatile locale-zonale catre unitatile nationale-internationale de decizie; - cresterea gradului de interactiune din partea unitatilor nationale-zonale; - eliminarea-inlaturarea unor atitutidini negative din partea unor lideri politici fata de institutiile internationale de decizie. Conceptul de integrare prezinta doua componente: - integrare negativa care consta in desfiintarea obstacolelor privind includerea unei anumite politici in ansamblul politicii generale; - integrare pozitiva care consta in interventii privind coordonarea si armonizarea politicilor cu scopul de a imbunatatii procesul de dezvoltare generala.
Integrarea economica apare ca un proces declansat prin integrare negativa care se regleaza prin integrare pozitiva si se poate analiza atat ca proces cat si ca stare. Ca proces, integrarea se caracterizeaza prin aceea ca este politica in sustinerea careia nu exista solidaritate deplina ceea ce impune preocupari continue de coordonare, prin utilizarea unor instrumente adecvate astfel ca dinamismul vietii economice sa fie permanent in sens de integrare. Aceasta necesita aplicarea unor masuri precizate prin strategii, care sa elimine discriminarile economice intre diverse regiuni. Considerata ca o stare, integrarea presupune lipsa oricaror discriminari privind evolutia economiilor. Find inclusa in notiunea de politica integrarea urmareste dirijarea si administrarea unitatilor sociale, economice si politice in special acolo unde sunt dezacorduri, folosind procedee adecvate, definite prin strategii specifice.
2. Mecanismele integrarii Realizarea integrarii la diverse nivele si sectoare de activitate se face prin urmatoarele mecanisme: - integrarea prin piata, bazat pe jocul liber al legilor de piata, mecanism considerat ca fiind insuficient pentru asigurarea unei dezvoltari pe termen lung; - integrarea prin investitii, care consta in crearea de spatii de productie care depasesc limitele nationale; - integrarea institutionala care consta in interventii publice acolo unde legile pietei ofera posibilitatea unei dezvoltari autonome; - integrare prin realizarea zonei de liber schimb prin eliminarea taxelor vamale si a restirctiilor cantitative privind comertul; - integrare prin realizarea uniunii vamale, prin constituirea unui tarif vamal comun fata de tarile terte; - integrare prin organizarea pietei commune, prin eliminarea restrictiilor de deplasare a marfurilor, a capitalului si a persoanelor. Pin aceste mecanisme se produce o integrare totala in care diversele economii formeaza o noua entitate economica mai echilibrata si sunt create premizele pentru integrare teritoriala care consta in fuziunea progresiva a economiilor nationale si regionale pe toate planurile.
3. Prioritati ale Cadrului national strategic s-a facut pornind de la functiile spatiului rural si ale agriculturii romanesti, necesitatea dezvoltarii accelerate a acestora, noul parteneriat intre Europa si fermieri, conform reformei PAC pentru perioada 2014-2020, astfel: - obtinerea productiei agricole viabile pentru securitatea alimentara nationala si care sa garanteze siguranta alimentara a populatiei; - dublarea randamentelor agricole din deceniul 2000-2010; - dublarea valorii productiei vegetale si animale fata de cea din 2010; - triplarea valorii productiei agroalimentare procesate fata de cea din 2010; - asigurarea integrala a necesarul intern de produse alimentare de calitate imbunatatita si a unui excedent fata de consumul alimentar intern, disponibil pentru export; - asigurarea echilibrului ecologic durabil pe termen lung al spatiului rural prin investitii publice, public-private sau private in lucrari de infrastructura de protectie si echipare a teritoriului (sisteme de irigatii, perdele de protectie, 26 sisteme hidro-ameliorative de protectie, impadurirea terenurilor degradate si defrisate etc.); - conservarea si protejarea resurselor naturale regenerabile (solul, aerul, apa, biodiversitatea) si utilizarea durabila a resurselor naturale agricole, in primul rand a solului, conservarea biodiversitasii, aplicarea politicilor de atenuare a efectelor schimbarilor climatice; - compatibilizarea sistemului national de invatamant si cercetare stiintifica cu cel european, asigurarea unui parteneriat durabil al acestuia cu sistemul agroalimentar romanesc; - dezvoltarea teritoriala echilibrata a economiei rurale agricole, extinderea IMM-urilor rurale si cresterea gradului de ocupare prin sustinerea cu preponderenta a populatiei rurale active; - echilibrarea balantei alimentare (si de plati) romanesti si cresterea exporturilor agroalimentare romanesti; - restrangerea zonelor rurale defavorizate si a saraciei rurale severe..


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici si strategii de dezvoltare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!