Politici comune EU

Extras din referat Cum descarc?

Prezentul raport isi propune sa analizeze propunerea Comisiei Europene privind modificarea Regulamentului (UE) nr. 654/2014 al Parlamentului European si al Consiliului privind exercitarea drepturilor Uniunii pentru aplicarea si respectarea normelor comertului international.
Introducere
Propunerea Comisiei Europene urmareste modificarea Regulamentului (UE) nr. 654/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din data 15 mai 2014 privind exercitarea drepturilor Uniunii pentru aplicarea si respectarea normelor comertului international si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 3286/94 al Consiliului privind adoptarea procedurilor comunitare in domeniul politicii comerciale comune in vederea asigurarii exercitarii de catre Comunitate a drepturilor care ii sunt conferite de normele comertului international, in special de cele instituite sub egida Organizatiei Mondiale a Comertului. 
Obiectivul modificarii este protejarea intereselor Uniunii in cadrul acordurilor comerciale internationale in situatiile in care tarile terte adopta masuri ilegale si, in acelasi timp, blocheaza un proces de solutionare a litigiilor. Regulamentul nu a fost conceput initial pentru a aborda astfel de situatii, dar evolutiile actuale, si anume blocarea solutionarii litigiilor in cadrul Acordului Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), impun ca Uniunea sa actioneze cat mai rapid posibil pentru a-si proteja interesele.
Modificarea propusa extinde domeniul de aplicare al regulamentului privind respectarea normelor comertului international pentru a permite luarea de masuri in situatia in care procedurile de solutionare a litigiilor sunt blocate. Este necesar ca aceasta modificare sa fie adoptata foarte rapid pentru a asigura protectia drepturilor Uniunii. 
In ceea ce priveste exercitarea drepturilor Uniunii in contextul regulilor obligatorii in materie de solutionare a litigiilor multilaterale si bilaterale, Comisia are competenta de a introduce masuri de politica comerciala in cazul unei masuri ilegale mentinute de o tara terta, in special pentru a determina respectarea normelor de catre tara terta, in vederea protejarii intereselor Uniunii. Cu toate acestea, astfel de masuri sunt posibile numai dupa finalizarea cu succes a procedurilor de solutionare a litigiilor in ceea ce priveste masura tarii terte.
Scopul principal al modificarii propuse este de a raspunde situatiilor in care, dupa ce Uniunea a reusit sa obtina o decizie favorabila din partea unui grup special de solutionare a litigiilor al OMC, procesul este blocat deoarece cealalta parte face apel ,,in vid" impotriva raportului grupului special al OMC si nu a fost de acord cu procedura provizorie de arbitraj.
Prezenta propunere asigura faptul ca Uniunea dispune de instrumentele necesare pentru a-si proteja interesele economice, daca acest lucru se dovedeste necesar. Aceasta solutie reflecta angajamentul Uniunii fata de multilateralism si de procedurile independente si obligatorii de solutionare a litigiilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici comune EU.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:52019PC0623
https://ccib.ro/afacerea/evolutia-comertului-exterior-al-romaniei-in-anul-2020/
https://ccir.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!