Plante Medicinale din România

Extras din referat

Vechi de cand este omul si readuse in actualitate de cercetarile noi,plantele medicinale constituie un pretios tezaur pus de natura la indemana omului si utilizate la inceput din instinct,apoi,pe baza experientei,in scopul prevenirii sau vindecarii bolilor.Plantele medicinale reprzinta izvorul acelui domeniu special al terapeuticii moderne,cunoscut sub numele de fitoterapie.
Afinul Vaccinium Myrtillus-Fam.Ericaceae
Raspandire.Este un subarbust care creste din regiunea montana pana in cea subalpina,in padurile de conifere,prin poienite,luminisuri sau coaste,formand adesea tufarisuri intinse.Se intalneste in intregul arc carpatic,in toate judetele de munte.Tulpina,la baza lemnoasa,este inalta pana la 50cm,cu ramurile verzi,cu muchii ascutite.Frunzele sunt cazatoare,ovale sau oval-eliptice,rotunjite la baza,pe margini fin dintate.Florile sunt solitare,mici,scurt petiolate.
Utilizari terapeutice. Se intrebuinteaza atat frunzele cat si fructele,recoltate de la sfarsitul lunii iulie pana in septembrie,si se usuca in camere incalzite dar unde temperatura sa nu depaseasca 70grade.
Principii active.Atat frunzele cat si fructele contin vitamina C,vitamine din comlexul B,provitamina A si principii bacteriostatice.
Actiune farmacologica.Are proprietati astringente si diuretice,dezinfectant al tubului urinar,antidiareic,antihemoragic.Este recomandat si pentru tratarea gutei si a reumatismului.
Recomandari majore.Diabet.
Mod de intrebuintare.Infuzie,2-3 cani/zi,neindulcita in cazul diabetului.
Brusturele Arctium Lappa-Fam.Compositae
Raspandire.Planta caracteristica pentru terenuri necultivate,brusturele creste pe langa drumuri,cai ferate,garduri,de la campie pana in zona montana,rezista la seceta si temperaturi extreme.In primul an are numai frunze foarte mari,in rozeta pornind direct din radacini,iar in anul 2,tulpini florifere puternice,florile au tepi cu varful intors.
Utilizari terapeutice.Se utilizeaza numai radacinile recoltate inainte de inflorire.
Principii active.Contine cantitati mari de insulina(peste 40%),ulei volatil,acid cafeic,vitamine din complexul B,saruri de potasiu.
Actiune farmacologica.Datorita uleiului volatil are proprietate de stimulent al digestiei,hipoglicemiant,proprietati antifurunculoase
,depurativ si dezinfectant.Extern este folosit ca tonic capilar.
Recomandari majore.Dermatoze(acnee,furunculoza,eczeme,)diabet.
Mod de administrare.Intern-infuzie 2-3 cani/zi ;extern decoct pentru spalarea ranilor si fortifierea parului.
Busuiocul Ocimum Basilicum-Fam.Labiatae
Raspandire.Specie erbacee de cultura,inalta de 20-60cm,frunze ovale,inflorescente spiciforme,busuiocul solicita multa caldura,lumina,dar suporta si semiumbrire.Are cerinte ridicate fata de sol-bogat,fertil,permeabil-recolte bune obtinandu-se in Campia Baraganului,Burnazului,Olteniei si Timisului.
Utilizari terapeutice.Se utilizeaza partile aeriene formate din tulpini si ramuri tinere,cu sau fara inflorescente.Au miros placut,aromat,caracteristic,gust aromatic specific.
Principii active.Ulei volatil.
Actiune farmacologica.Este sedativ,antimigrenic,antitusiv,diuretic.
Datorita uleiului volatil are proprietatea de stimulent al digestiei,expectorant si antiseptic intestinal.
Recomandari majore.Meteorism(balonarea abdomenului din cauza acumularii de gaze in stomac),colici,colita de fermentatie.
Mod de administrare.Intern sub forma de infuzie,neindulcita.
Brandusa de toamna Colchicum Autumnale Fam.Liliaceae
Raspandire.Planta vivace,ierbacee,este lipsita de tulpina aeriana,crescand prin fanete in regiuni muntoase.Florile ies toamna din bulbi,de culoare roz-violacee,fructul este o capsula lunga,care ajunge la maturitate in primavara urmatoare.Ata bulbul cat si semintele sunt otravitoare.
Utilizari terapeutice,Semintele recoltate la maturitate dar si bulbii.
Actiune farmacologica.Este folosita in tratarea gutei, si cancerului,fiind considerat si antiinflamator
Mod de administrare.Pulbere si tinctura.
Cimbrisorul de camp Thymus Serpyllum Fam.Labiatae
Raspandire.Subarbust de talie mica,10-30cm,partial tarator,cu frunze mici,alungit-ovale,flori mici,rosii-purpurii sau roz.Este iubitoare de caldura,cu pretentii reduse fata de umiditate si sol,vegeteaza pe locuri aride,pietroase sau nisipoase.Poate fi rcoltata in cantitati mai mari in intreaga Transilvanie,judetele de deal ale Munteniei,Olteniei,in Moldova-jud.Botosani,Suceava,Neamt,Bacau. 
Utilizari terapeutice.Se utilizeaza partea aeriana,respectiv inflorescenta,recoltata in perioada de inflorire,din mai pana la sfarsitul lunii septembrie,se usuca la umbra in locuri aerisite.
Principii active.Ulei volatil,acid cafeic si rozmarinic.,mucilagii,zaharuri.
Actiune farmacologica.Antiseptic intestinal,diuretic,expectorant, si calmant al centrului tusei,tonic-aperitiv,stimulent nervos,vermifug,sedativ al durerilor,tonic capilar.Avand actiune antiseptica puternica,actioneaza asupra ficatului si rinichilor,ameliorand starea lor de functionare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plante Medicinale din Romania.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!