Perspectivele Tehnologiei Sistemelor Expert

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
Expert systems have been noticed since the moment of their development in the scientific area because they can stimulate the process of human thinking. Nowadays they are capable to put at the disposal of the user the knowledge and the expertise, therefore they represent one of the most important aplication of the artificial intellgence.
1. Introducere
Progresele obtinute in tehnologia informaticii au trezit interesul specialistilor de a inlocui omul si in activitatea sa de gandire, care nu a fost satisfacuta de actualele sisteme informatice, conventionale. Astfel, evolutiile informatice si in general, ale stiintei calculatoarelor au determinat nasterea unei noi stiinte, inteligenta artificiala, care confera calculatorului atribute ale gandirii umane in ceea ce priveste procesarea expertizei umane prin aplicatii practice, dintre care se remarca sistemele expert, care pot cel mai bine simula procesul de gandire umana. 
2. Perspectiva istorica si actuala a sistemelor expert
In vederea obtinerii unui grad inalt de automatizare si de rationament artificial este necesara introducerea la toate nivelurle sociale si economice a sistemelor expert,care sa poata inlocui omul in munca fizica si intelectuala.
Cercetarile din inteligenta artificiala au un deosebit succes la ora actuala si poate cel mai semnificativ succes al inteligentei artificiale a fost dezvoltarea sistemelor expert.
Se pot distinge trei perioade in dezvoltarea sistemelor expert si anume:
- 1960-1969 - In aceasta perioada,sistemele expert au fost dezvoltate cu precadere in domeniul stiintific.Una dintre primele aplicatii ale sistemelor expert in chime a fost DENDRAL, proiect in scopul interpretarii datelor provenite de la spectrometrele de masa, pentru determinarea structurii moleculelor. Tot in aceasta perioada, a fost proiectat un sistem expert pentru intelegerea vorbirii, numit HEARSAY, cat si rezolvitorul de probleme matematice MACSYMA.
- 1970-1979 - Sfarsitul anilor '70 a fost marcat prin dezvoltarea catorva sisteme expert din domeniul medicinii, cum ar fi MYCIN (proiectat pentru sprijinul diagnozei meningitelor si a infectiilor de sange), XCON(proiectat pentru stabilirea configuratiei unui sistem de calcul dupa cerintele clientului - Compania Digital), DART(in scopul depanarii echipamentelor de calcul - Compania IBM), PROSPECTOR(in vederea predictiei unor posibile depozite de minerale.De aseamenea, primul sistem expert dedicat educatiei a fost elaborat in aceasta perioada si se numea SOPHIE.
- 1980-prezent - Aceasta perioada se caracterizeaza prin cresterea popularitatii si interesului comercial a sistemelor expert proiectate in perioada anterioara.In acest sens, sistemele expert au fost dezvoltate si comercializate sub forma unor medii de dezvoltare a sistemelor expert numite generatoare de sisteme expert.
Sistemele expert din prima si a doua perioada se caracterizau prin faptul ca, toate componentele software cat si baza de cunostinte, erau codificate de catre conceptorii de sistem. Dezvoltarea tehnologiei sistemelor expert a implicat resusrse mari de oameni si de calcul. In efortul lor de a reduce costurile de dezvoltare, cercetaorii au propus ideea generatoarelor de sisteme expert, care reprezinta un schelet al sistemului expert, cu toate componentele acestuia, cu exceptia cunostintelor dintr-un anumit domeniu. De exemplu, generatorul de sisteme expert EMYCIN este in esenta sistemul expert MYCIN fara baza de cunostinte. Sistemul EMYCIN a fost utilizat cu succes in dezvoltarea sistemului expert PUFF, care furnizeaza consultatii si diagnoza in domeniul bolilor pulmonare. El a fost dezvoltat in mod simplu, prin popularea bazei de cunostinte vide a sistemului EMYCIN, cu rezultatele expertizei din domeniul bolilor pulmonare si utilizand diferitele functii ale sistemului expert, disponibile in EMYCIN.
Daca sistemele expert au fost dezvoltate la inceput in domeniul tehnic si medical, in ultimul timp asistam la o extindere a acestora in domeniul economic si in special in domeniul financiar-bancar. Din ce in ce mai multe companii apeleaza la companii producatoare de inteligenta artificiala pentru a le crea o baza de cunostinte din domeniul propriu de activitate. Eforturile in acesta directie s-au concretizat deja in numeroase sisteme on-line in banci, in companiile de asigurari, in sistemele de productie, in sistemele de servicii, in marile intreprinderi care si-au permis implementarea de tehnologii de ultima ora. Sistemele inteligente sunt la mare pret si in agentiile de asistenta legala, financiara, contabila care sunt principala piata de desfacere a sistemelor expert "de gata", fabricate de companiile de soft pentru a veni in sprijinul celor ce practica meserii liberale, in care capitalul esential este cunoasterea iar principalul serviciu oferit este rationamentul profesionist.
Principalele servicii financiare oferite de agentiile specializate sunt servicii bancare, brokeraj, investitii si asigurari.Sistemele expert tipice pentru aceste servicii ofera urmatoarele: asistenta in planificarea financiara, analiza bugetelor pentru sesizarea erorilor si discrepantelor, analiza balantei pentru a fundamenta politica financiara a intreprinderii, analiza imprumuturilor, analiza ratelor de schimb ale devizelor externe, analiza riscurilor in asigurari, asistenta in serviciile bancare.
Bancile mari sunt sustinatoare ale sistemelor expert pentru ca, la nivelul sumelor vehiculate, chiar si o imbunatatire minora in deciziile luate se poate traduce prin castiguri mari ceea ce justifica eforturile de sponsorizare a cercetarilor stiintifice. Astfel, compania de software Syntelligence a implementat pentru mai multe banci sisteme expert care au incorporat expertiza proprie fiecarei banci, sisteme utilizate mai ales pentru diseminarea acestei expertize la nivelul filialelor dar si pentru verificarea muncii tinerilor angajati in functii de raspundere. Exemple de banci interesate, care au dezvoltat si utilizeaza sisteme expert in analiza cursurilor de schimb valutar sunt: Security Pacific National Bank (ofera previziuni asupra ratelor de shimb ca un serviciu pentru clienti) si Manufacter Hanover Trust Company.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspectivele Tehnologiei Sistemelor Expert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!