Particularitatile investigarii infractiunii de punere in circulatie sau conducere a unui vehicul neinmatriculat

Extras din referat Cum descarc?

I. PROBLEME DE CLARIFICAT CU PRILEJUL INVESTIGARII PENALE
1.Activitatea infractionala desfasurata
Sarcina organelor de urmarire penala este de a stabili, in mod concret, in ce anume s-a materializat activitatea infractionala desfasurata. Investigarea criminalistica trebuie sa lamureasca in care dintre modalitatile concrete a fost savarsita infractiunea, respectiv daca aceasta s-a materializat in punerea in circulatie, conducerea autovehiculului ori cumularea celor doua activitati de catre una si aceeasi persoana, respectiv tractarea unei remorci.
Norma de incriminare punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat prevede patru fapte distincte care prezinta unele elemente comune, ceea ce justifica prevederea lor in continutul aceluiasi text, cu alineate diferite, astfel:
- Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neinmatriculat sau neinregistrat, potrivit legii;
- Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu numar fals de inmatriculare sau inregistrare;
- Tractarea unei remorci neinmatriculate sau neinregistrate ori numar fals de inmatriculare sau inregistrare;
- Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale carei placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare au fost retrase sau a unui vehicul inmatriculat in alt stat, care nu are drept de circulatie in Romania;
Clarificarea acestei probleme prezinta importanta sub aspectul asigurarii unei incadrari juridice corespunzatoare a faptei comise, precum si lamurirea celorlalte probleme cu prilejul investigarii penale, respectiv: faptuitorii, existenta concursului de infractiuni.
Executarea actiunii ce constituie elementul material al infractiunii incepe in momentul indeplinirii primului act de conducere, respectiv odata cu punerea in miscare a autovehiculului pe drumurile publice . 
In practica judiciara se intalnesc situatii de prelungire in mod natural a activitatii infractionale ce reprezinta elementul material al laturii obiective a infractiunii, dupa momentul consumarii, pana la interventia unei forte contrare .
In ceea ce priveste elementul material "punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice" a unui autovehicul sau remorci cu numar fals de inmatriculare, organele de cercetare penala trebuie sa lamureasca pe de o parte, daca autovehiculul a purtat numar fals de inmatriculare, iar, pe de alta parte, daca faptuitorul a realizat cel putin una dintre actiunile ilicite alternative incriminate. 
Prin "punere in circulatie" se intelege dispozitia sau incuviintarea data de o persoana ce are in proprietate sau in administrare un autovehicul neinmatriculat.
Nu constituie infractiune, ci contraventie fapta conducatorului auto de a circula fara a avea montate placutele de inmatriculare , autovehiculul fiind inmatriculat .
Dupa radierea autovehiculului din circulatie, numarul obtinut legal cu ocazia unei inmatriculari precedente are semnificatia unui numar fals de inmatriculare deoarece nu mai este valabil, exprimand o neconcordanta cu realitatea . 
A avea un numar fals de inmatriculare inseamna a avea un numar care nu a fost atribuit legal in circulatie ori este un numar care este atribuit in mod legal unui alt autovehicul, insa placutele de inmatriculare cu respectivul numar se afla pe autovehiculul depistat in trafic.
In practica judiciara se regasesc situatii in care autovehiculul poate fi si neinmatriculat si cu numere false, retinandu-se astfel un concurs formal de infractiuni . Este concurs intrucat, in cazul in care autovehiculul este neinmatriculat, pericolul social deriva din faptul ca nu se poate identifica in trafic deloc masina, iar in cazul in care este cu numar fals, pericolul social nu deriva din imposibilitatea identificarii, ci din inducerea in eroare cu privire la adevarata identitate a conducatorului respectiv. Sunt doua stari de pericol distincte care se circumscriu aceleiasi valori sociale si anume siguranta circulatiei pe drumurile publice printr-o fapta de conducere a autovehiculului respectiv.
De asemenea, organele de cercetare penala trebuie sa probeze si faptul ca faptuitorul a condus pe drumurile publice un autovehicul neinmatriculat sau cu numar fals de inmatriculare. 
Prin expresia "drum public" se intelege orice cale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice; drumurile care sunt inchise circulatiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscriptii viabile . Astfel, pentru subzistenta infractiunii de "punere in circulatie sau conducere a unui vehicul neinmatriculat" este necesar ca drumul sa fie public.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitatile investigarii infractiunii de punere in circulatie sau conducere a unui vehicul neinmatriculat.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1] Marin Ruiu, Metodologia Investigarii Criminalistice A Unor Genuri de Infractiuni, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2014
[2] Conf. univ.dr. Nicolae Grofu, Criminalistica. Tactica , Editura Didactica si Pedagogica S.A., Bucuresti, 2019
[3] Emilian Stancu, Tratat de Criminalistica, Editia a III-a revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2016.
[4] Vasile Berchesean , Investigarea criminalistica a infractiunilor, vol.I, Editura Paralela 45, Pitesti
[5] Dr. Petrut Ciobanu, Codul Penal. Codul de procedura penala, Ed. Rosetti, editia a 12-a, Bucuresti, 2017
[6] G. Gulikovski, Incadrarea juridica a faptelor savarsite cu ocazia circulatiei pe drumurile publice a unor autovehicule nesupuse obligatiei de inmatriculare, in R.R.D. nr. 9/1973
[7] V. Berchesan, C. Anioanitoaie, I.N. Dumitrascu, C. Pletea, Tratat de metodica Criminalistica, Ed. Carpati, Craiova, 1994


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!