Organizarea si functionarea Bancii Centrale Europene

Cuprins referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE 2
2.EVOLUTII DE LA INSTITUTUL MONETAR EUROPEAN DE DINAINTE LA BANCA CENTRALA EUROPEANA 3
3.STRUCTURA SI FUNCTIONARE 4
3.COMPETENTELE SI ATRIBUTIILE BCE 5
4.CONCLUZII 7
BIBLIOGRAFIE 8


Extras din referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE
Constituirea bancilor centrale a reprezentat ,, piatra de temelie" a unui sistem financiar si modern. Aceasta decizie a avut ca fundament faptul ca baterea monedei se desavarsea intr-un mod descentralizat iar in ceea ce priveste platile, adesea existau intarzieri. Mutatiile ce s-au produs la nivelul sistemului financiar a dus la implicarea semnificativa a bancilor centrale in restabilirea ordinii financiare. De cele mai multe ori, o banca centrala semnifica singura institutie ce este capabila sa dirijeze celalalte instutii prin resursele detinute intr-o directie optima.De asemenea, exista si o serie de opinii cu privire la extinderea bancilor centrale intr-un mod excesiv. 
2.EVOLUTII DE LA INSTITUTUL MONETAR EUROPEAN DE DINAINTE LA BANCA CENTRALA EUROPEANA
In vara anului 1988, Consiliul European a mentinut ideea de constituire in mod progresiv a Uniunii Economice si Monetare, cunoscuta si sub abrevierea de UEM. Consiliul a numit un comitet condus de J. Delors, care era presedinte al Comisiei Europene, in scopul studierii si propunerii unor etape concrete de constituire a uniunii. Acest comitet era alcatuit din guvernatorii bancilor centrale ale tuturor statelor care erau regasite in Comunitatea Europeana(CE), un profesor ce preda stiinte economice, un presedinte cat si directorul general al unei banci. In anul 1992, ,,Tratatul de la Maastricht"( Tratatul cu privire la Uniunea Europeana) a decis o foaie de parcurs ce presupunea atat crearea unei monede cat si a unei banci centrale pentru UE, acestea fiind comune. 
Atingerea acestui obiectiv a fost atins dupa parcurgerea a trei etape. In ceea ce priveste prima etapa, s-a desfasurat pana in 1994 si a fost denumita etapa de pregatire. Aceasta a presupus dezvoltarea Uniunii Economice, evoluarea coordonarii politicilor economice, extindea rolului monedei de cont (ECU), tratative in ceea ce priveste acceptarea Tratatului UE. In aceasta etapa, nu a fost creata nicio institutie monetara. In iarna anului 1994, a fost constituit Institutul Monetar European, cunoscut si sub abrevierea de IME, reprezentand un pas esential in formarea Bancii Centrale Europene. Institutul Monetar European a luat asupra sa sarcinile Comitetului guvernatorilor cat si a FECOM. Spre deosebire de acest comitet, IME s-a dezvoltat intr-un timp scurt atat din punct de vedere a organizatiei cat si referitor la numarul membrilor ce faceau parte din personal. De asemenea, IME a dispus de o personalitate juridica proprie. Pe parcursul a 4 ani, Institul Monetar European a stabilit modul de organizare intr-un mod rapid. Principalul obiectiv al Institutului Monetar European a fost constituirea Sistemului European al Bancilor Centrale si de asemenea Banca Centrala Europeana si noua moneda.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si functionarea Bancii Centrale Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Site-uri web:
1. http://www.europarl.europa.eu
2. https://www.ecb.europa.eu
Carti:
1. Ispas Gabriel- Liviu, ,,Uniunea Europeana- Evolutie.Institutii.Mecanisme", Ed. Universul Juridic, 2002
2. Voinea Gheorghe, Roman Angela, Chirlesan Dan, ,, 10 ani de la lansarea Euro. Prefacerile si viitorul monedei in contextul crizei mondiale", Ed. ,, Universitatii Alexandru Ioan Cuza", 2010
3. Cerna Silviu, ,,Politica monetara", Ed. Academiei Romane, Bucuresti, 2014


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!