O etică centrată pe valori în sfera publică

Extras din referat Cum descarc?

Binele public a fost, inca de pe vremea lui Aristotel, considerat scopul central al politicii si al functionarii statului. Ideea de bine public evolueaza in timp catre cea de interes public si de calitate a vietii, constituindu-se instrumente ale deciziei publice. In cuprinsul capitolului vom argumenta oportunitatea introducerii unei perspective bazate pe teoria actiunii comunicative in interpretarea binelui public si in constructia politicilor publice. Binele public este considerat de noi ca valoare etica constitutiva a oricarui sistem administrativ, adica acel tip de valoare care genereaza necesitatea administratiei publice ca sistem social. 
In implementarea acestei valori in diversele sisteme administrative se opereaza cu o serie de alte valori printre care transparenta, bunastare, echitate, interes public, etc. Binele public. O perspectiva aristotelica Aristotel considera sociabilitatea ca fiind fundamentala speciei umane. Omul -  in calitate de Zoon Politikon -  este o fiinta cu sensibilitate morala si capacitate de a distinge binele de rau. Scopul vietii sociale il reprezinta binele si infaptuirea acestuia, iar fundamentul sociabilitatii il constituie prietenia (philia). 
Daca binele este realizat pentru el insusi, prietenia si iubirea sunt orientate catre cineva. Filosoful din Stagira este primul care introduce ideea de alteritate ca obiect al infaptuirii actului politic. Scopul politicii pentru Aristotel este crearea prieteniei, atat in interiorul cetatii cat si intre cetati (Sandu, 2012a). Atingerea obiectivelor legate de binele public era corelata cu practica virtutilor, mai ales a intelepciunii, curajului si a dreptatii.
Din filosofia platoniciana si aristotelica au ramas ca idei centrale aspiratia catre binele public si catre echitate, datorie, aspiratii, ce trebuiesc infaptuite in procesul guvernarii si pe care le putem astazi considera ca valori constitutive ale administratiei publice tocmai pentru ca infaptuirea lor a facut necesara existenta practicilor administrative si a sistemelor moderne de administratie.
Constructia comunicativa a ideii de bine public Guvernarea a luat de-a lungul timpului diverse forme, acestea putand fi reprezentate pe o scala a exercitarii puterii personale si ale arbitrarietatii, de la dictaturile cele mai odioase pana la democratiile consolidate de astazi. Cu cat atributele puterii sunt mai centralizate, in mana decidentilor, si controlul public si transparenta decizionala mai redusa, cu atat regimul dictatorial este mai putin interesat de binele public, care este inlocuit cu viziunea clasei determinante asupra acestuia. 
Cu cat democratia participativa este mai stabila si transparenta decizionala mai efectiva, cu atat mai mult politicile publice vor reflecta ideea generala de bine public, obtinut prin consens democratic. O importanta caracteristica a regimurilor democratice, alaturi de cea a transparentei in implementarea politicilor publice, o reprezinta descentralizarea exercitarii puterii si transferul controlului public asupra diverselor sectoare ale vietii sociale catre instante depolitizate si sisteme birocratice functionale. Functia publica este din ce in ce mai mult depolitizata, si cu exceptia organelor administrative democratic alese, functiile publice sunt exercitate de personal de specialitate, profesionalizat pentru respectivul domeniu.


Fisiere in arhiva (1):

  • O etica centrata pe valori in sfera publica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!