Nutriție

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 
2. Definirea exploatatiei: 
3. Norme de hrana 
4. Ratii de hrana pentru vaci de lapte 
5. Amestec de nutreturi concentrate pentru monogastrice 
6. Stabilirea necesarului de nutreturi pentru vacile de lapte 
7. Stabilirea necesarului de nutreturi pentru monogastrice 
8. Aspecte privind eficienta economica a utilizarii nutreturilor 
9. Consideratii proprii 
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE
Importanta alimentatiei animalelor
Cea mai simpla definitie a termenului de nutritie poate fi urmatoarea: procesele prin care organismele vii asimileaza hrana si o folosesc pentru crestere, refacerea tesuturilor si elaborarea de produse; aceasta definitie se poate aplica tuturor formelor de viata, incluzand plantele si animalele.
In sens mai restrans, nutritia animala poate fi definita ca "stiinta care se ocupa cu studiul nutritive dintre organism si mediu, a transformarii substantelor absorbite in substante proprii organismului,
precum si a folosirii lor pentru intretinere si realizarea productiilor"; in acelasi timp, nutritia studiaza si modul in care energia si substantele nutritive sunt folosite in organism, precum si randamentul utilizarii lor in diferite functii sau productii animale.
Nutritia animala are in vedere faptul ca, in timp ce productia vegetala se bazeaza exclusiv pe elementele anorganice (azotul sub forma de nitrati sau amoniac, apa si dioxid de carbon) si energia solara (captata de clorofila si folosita in procesele de biosinteza), productia animala este realizata prin folosirea compusilor organici (proteine, hidrati de carbon, lipide, vitamine) produsi de plante. In acest fel se stabileste o stransa legatura intre sol si animal, prin intermediul plantelor.
In Romania, prin alimentele de origine animala se asigura cca. 25 % din caloriile zilnice (fiind cea mai scazuta proportie din Europa).
Produsele de origine vegetala sau animala asigura proportii diferite cerintele omului in nutrienti, ceea ce inseamna ca o dieta normal este compusa dintr-un amestec de alimente de origine animala (1/3) si vegetala (2/3); excluderea produselor animale din alimentatia omului este incompatibila cu existenta umana.
Este important de mentionat faptul ca o serie de informatii recente arata ca o reducere majora a productiei animale ar produce atat importante dereglari ecologice cat si o puternica instabilitate economic la nivel mondial.
Importanta nutritiei in productia animala este evidentiata si prin ponderea costului hranei (peste 50 % ) im costurile produselor animale.
Nutritia si alimentatia animalelor au o influenta importanta asupra calitatii produselor de origine animala, prin intermediul lor putandu-se modifica proportia diferitelor componente ale corpului (proteine, lipide, apa...), insusirile organoleptice (culoare, gust, miros) si cele chimice (ca de exemplu: proportia diferitilor acizi grasi) ale produselor animale si chiar calitatile tehnologice ale acestora (lapte, oua..) etc.
Ca stiinta, nutritia a cunoscut o dezvoltare continua, atat pe baza observatiilor crescatorilor de animale, cat si mai ales, progreselor din stiinta si tehnologia cresterii animalelor si din alte discipline.
S-au facut progrese deosebite pe linia aspectelor cantitative ale nutritiei, precizandu-se cu mai multa acuratete, cerintele de energie si nutrienti la diferite specii si in conditii diferite de exploatare, au fost precizate, mai bine, simptomele de carenta; s-au obtinut rezultate deosebite in privinta cunostintelor referitoare la metabolismul diferitilor nutrienti.
Progrese importante s-au realizat in directia formularii ratiilor si a retetelor de hrana astfel incat sa se asigure o ingestie corespunzatoare, care sa permita atingerea scopului urmarit.
2. Definirea exploatatiei
Ferma, "Gospodaria lui Nea Costica", infiintata in anul 2012, in comuna Tasca, sat Hamzoia, judetul Neamt,cu activitate mixta, cuprinzand un sector de crestere si exploatare a bovinelor pentru productia de lapte cu un efectiv de 60 de capete, din rasa Baltata Romaneasca si un sector de crestere a puilor boriler de gaina cu un efectiv de 500 de capete. Ferma este amplasata pe un teren intravilan situat la marginea satului in imediata vecinatate a pasunii de care dispune ferma. Aceasta are o suprafata de 120 ha, fiind concesionata de la primaria localitatii pe o perioada de 15 ani.
Sectorul de crestere a vacilor cuprinde:
- doua adaposturi pentru vacile in lactatie;
- adapost pentru vaci si juninci in pregatire pentru fatare (repaus mamar);
- maternitate cu profilactoriu si cresa;
- doua adaposturi pentru tineretul taurin femel de reproductie.
- constructii auxiliare si anexe (depozite pentru nutreturi, depozitele de combustibili,filtrul sanitar). 
- sectorul de gospodarire rationala a dejectiilor;
- centrala termica;
- rezervorul de apa si statiile de pompare.
Ferma detine rasa Baltata romaneasca in numar de 60 de capete, cu o productie de 25 kg lapte pe cap de animal. Aceasta rasa s-a format prin incrucisari de absorbtie intre tauri de rasa Simmental cu vaci din rasa Sura de stepa, varietatea transilvaneana, mai putin cea moldovenesca.
Primele importuri s-au efectuat din Austria in Bucovina, zona Radauti. Ulterior s-au facut importuri din Elvetia in Banat. Este o rasa mixta carne-lapte, fiind asemanatoare ca aspect exterior si insusiri cu rasa Simmental, de care se deosebeste totusi prin unele caractere esentiale. 
Ugerul este mare, voluminos, de forma globuloasa, acoperit cu piele subtire si fina. Intotdeauna capul, membrele si smocul cozii sunt albe, iar vulva si botul de culoare roz.
Are trei tipuri ecologice:
-  hipermetrica -  in Banat cu talia de 138-140 cm si 600-650 kg la vaci;
-  eumetrica -  zona Mediasului cu talia 134-136 cm si 550-600 kg la vaci;
-  hipometrica -  zona Moldovei-Bucovinei cu talia 130-133 cm si 530-600 kg la vaci.
Rasa este sensibila la intretinerea pe pardoseli dure. Are productii bune de peste 7000 kg lapte pe lactatie, cu 4,00 % grasime.
Producerea si valorificarea laptelui de vaca este atent monitorizata de la procesul de obtinere in exploatatie, la colectare, transport la procesare, pana la consumator, avand la baza Regulamentul C.E nr. 853/2004, care stabileste norme specifice de igiena si calitate pentru laptele crud destinat prelucrarii. Laptele obtinut este destinat vanzarii catre MOLDOCIM SNC cu sediul in orasul Bicaz care transforma laptele in diferite branzeturi, cateva varietati de iaurturi si smamtana destinate comercializarii in magazinele proprii din zona. Laptele este dat spre vanzare la pretul de 1,6 Lei/kg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nutritie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Maciuc V.; "Managemetul cresterii bovinelor",Editura Alfa Iasi 2006
2.Pop.I.M.; Halga P.; Avarvarei T.; "Nutritie si alimentatie animala",vol. I,II,II,Editura Tipo Moldova
3.Samuil C.;" Material de studiu i.d. Producerea si concervarea furajelor" 2009


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!