Nutriție

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 3223
Mărime: 75.50KB (arhivat)
Publicat de: Roxana A.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Definirea exploatației:
  3. 3. Norme de hrană
  4. 4. Rații de hrană pentru vaci de lapte
  5. 5. Amestec de nutrețuri concentrate pentru monogastrice
  6. 6. Stabilirea necesarului de nutrețuri pentru vacile de lapte
  7. 7. Stabilirea necesarului de nutrețuri pentru monogastrice
  8. 8. Aspecte privind eficiența economică a utilizării nutrețurilor
  9. 9. Considerații proprii
  10. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

1.INTRODUCERE

Importanța alimentației animalelor

Cea mai simplă definiție a termenului de nutriție poate fi următoarea: procesele prin care organismele vii asimilează hrana și o folosesc pentru creștere, refacerea țesuturilor și elaborarea de produse; această definiție se poate aplica tuturor formelor de viață, incluzând plantele și animalele.

În sens mai restrâns, nutriția animală poate fi definită ca “știința care se ocupă cu studiul nutritive dintre organism și mediu, a transformării substanțelor absorbite în substanțe proprii organismului,

precum și a folosirii lor pentru întreținere și realizarea producțiilor”; în același timp, nutriția studiază și modul în care energia și substanțele nutritive sunt folosite în organism, precum și randamentul utilizării lor în diferite funcții sau producții animale.

Nutriția animală are în vedere faptul că, în timp ce producția vegetală se bazează exclusiv pe elementele anorganice (azotul sub formă de nitrați sau amoniac, apă și dioxid de carbon) și energia solară (captată de clorofilă și folosita în procesele de biosinteză), producția animală este realizată prin folosirea compușilor organici (proteine, hidrați de carbon, lipide, vitamine) produși de plante. În acest fel se stabilește o strânsă legatură între sol și animal, prin intermediul plantelor.

În România, prin alimentele de origine animală se asigură cca. 25 % din caloriile zilnice (fiind cea mai scazută proporție din Europa).

Produsele de origine vegetală sau animală asigură proporții diferite cerințele omului în nutrienți, ceea ce înseamna ca o dietă normal este compusă dintr-un amestec de alimente de origine animală (1/3) și vegetală (2/3); excluderea produselor animale din alimentația omului este incompatibilă cu existența umană.

Este important de menționat faptul ca o serie de informații recente arată că o reducere majoră a producției animale ar produce atât importante dereglari ecologice cât și o puternică instabilitate economic la nivel mondial.

Importanța nutriției în producția animală este evidențiată și prin ponderea costului hranei (peste 50 % ) îm costurile produselor animale.

Nutriția și alimentația animalelor au o influență importantă asupra calitații produselor de origine animală, prin intermediul lor putându-se modifica proporția diferitelor componente ale corpului (proteine, lipide, apă...), însușirile organoleptice (culoare, gust, miros) și cele chimice (ca de exemplu: proporția diferiților acizi grași) ale produselor animale și chiar calitațile tehnologice ale acestora (lapte, ouă..) etc.

Ca știință, nutriția a cunoscut o dezvoltare continuă, atât pe baza observațiilor crescătorilor de animale, cât și mai ales, progreselor din știința și tehnologia creșterii animalelor și din alte discipline.

S-au facut progrese deosebite pe linia aspectelor cantitative ale nutriției, precizându-se cu mai multă acuratețe, cerințele de energie și nutrienți la diferite specii și în condiții diferite de exploatare, au fost precizate, mai bine, simptomele de carență; s-au obținut rezultate deosebite în privința cunoștințelor referitoare la metabolismul diferiților nutrienți.

Progrese importante s-au realizat în direcția formulării rațiilor și a rețetelor de hrană astfel încât să se asigure o ingestie corespunzătoare, care să permită atingerea scopului urmărit.

2. Definirea exploatației

Ferma, “Gospodaria lui Nea Costică”, înființată in anul 2012, in comuna Tașca, sat Hamzoia, județul Neamț,cu activitate mixtă, cuprinzând un sector de creștere și exploatare a bovinelor pentru producția de lapte cu un efectiv de 60 de capete, din rasa Bălțată Românească și un sector de creștere a puilor boriler de găină cu un efectiv de 500 de capete. Ferma este amplasată pe un teren intravilan situat la marginea satului in imediata vecinătate a pășunii de care dispune ferma. Aceasta are o suprafață de 120 ha, fiind concesionata de la primaria localității pe o perioada de 15 ani.

Sectorul de creștere a vacilor cuprinde:

- două adăposturi pentru vacile în lactație;

- adăpost pentru vaci și juninci în pregătire pentru fătare (repaus mamar);

- maternitate cu profilactoriu și creșă;

- două adăposturi pentru tineretul taurin femel de reproducție.

- construcții auxiliare și anexe (depozite pentru nutrețuri, depozitele de combustibili,filtrul sanitar).

- sectorul de gospodărire rațională a dejecțiilor;

- centrala termică;

- rezervorul de apă și stațiile de pompare.

Ferma deține rasa Bălțată românească în numar de 60 de capete, cu o producție de 25 kg lapte pe cap de animal. Această rasă s-a format prin încrucișări de absorbție între tauri de rasă Simmental cu vaci din rasa Sură de stepă, varietatea transilvăneană, mai puțin cea moldovenescă.

Primele importuri s-au efectuat din Austria în Bucovina, zona Rădăuți. Ulterior s-au facut importuri din Elveția în Banat. Este o rasă mixtă carne-lapte, fiind asemănătoare ca aspect exterior și însușiri cu rasa Simmental, de care se deosebește totuși prin unele caractere esențiale.

Ugerul este mare, voluminos, de formă globuloasă, acoperit cu piele subțire și fină. Întotdeauna capul, membrele și smocul cozii sunt albe, iar vulva și botul de culoare roz.

Are trei tipuri ecologice:

- hipermetrică - în Banat cu talia de 138-140 cm și 600-650 kg la vaci;

- eumetrică - zona Mediașului cu talia 134-136 cm și 550-600 kg la vaci;

- hipometrică - zona Moldovei-Bucovinei cu talia 130-133 cm și 530-600 kg la vaci.

Rasa este sensibilă la întreținerea pe pardoseli dure. Are producții bune de peste 7000 kg lapte pe lactație, cu 4,00 % grăsime.

Producerea si valorificarea laptelui de vaca este atent monitorizata de la procesul de obținere in exploatație, la colectare, transport la procesare, până la consumator, având la baza Regulamentul C.E nr. 853/2004, care stabilește norme specifice de igiena și calitate pentru laptele crud destinat prelucrării. Laptele obținut este destinat vânzării către MOLDOCIM SNC cu sediul în orașul Bicaz care transformă laptele in diferite branzeturi, câteva varietăți de iaurturi și smâmtână destinate comercializării în magazinele proprii din zonă. Laptele este dat spre vânzare la prețul de 1,6 Lei/kg.

Bibliografie

1.Maciuc V.; “Managemetul creșterii bovinelor”,Editura Alfa Iași 2006

2.Pop.I.M.; Halga P.; Avarvarei T.; “Nutriție și alimentație animală”,vol. I,II,II,Editura Tipo Moldova

3.Samuil C.;” Material de studiu i.d. Producerea si concervarea furajelor” 2009

Preview document

Nutriție - Pagina 1
Nutriție - Pagina 2
Nutriție - Pagina 3
Nutriție - Pagina 4
Nutriție - Pagina 5
Nutriție - Pagina 6
Nutriție - Pagina 7
Nutriție - Pagina 8
Nutriție - Pagina 9
Nutriție - Pagina 10
Nutriție - Pagina 11
Nutriție - Pagina 12
Nutriție - Pagina 13
Nutriție - Pagina 14
Nutriție - Pagina 15
Nutriție - Pagina 16
Nutriție - Pagina 17
Nutriție - Pagina 18
Nutriție - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Nutritie.docx

Te-ar putea interesa și

Valoarea nutritivă și mecanisme de asimilare a proteinelor oului de găină

Introducere Produsul alimentar este constituit dintr-un amestec de substanţe organice şi anorganice. Acest amestec conţine substanţe necesare...

Nutriția persoanelor în varstă

INTRODUCERE.MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Calitatea vieţii este în strânsă legătură cu menţinerea sănătăţii orale, parte a sănătăţii generale de care...

Modificări Fiziologice la Porumb Produse de Excesul de Substanțe Nutritive

INTRODUCERE Porumbul (Zea mays L) este una din cele mai valoroase plante cultivate datorită productivităţii foarte ridicate şi multiplelor...

Alimentația și starea de nutriție la studenți

INTRODUCERE Alimentatia zilnica reprezinta principalul mijloc prin care poate fi ingrijita sanatatea si este cel mai simplu mod de prevenire a...

Nutriție și alimentație animală

INTRODUCERE Nutriția animală poate fi definită ca fiind “ știința care se ocupă cu studiul schimburilor nutritive dintre organism și mediu, a...

Principii de nutriție - regimul alimentar în diverse patologii

Introducere Omul pentru a fi sănătos are nevoie de o alimentaţie adecvată. Între om şi aliment se stabilesc relaţii strânse în tot cursul...

Sănătatea și nutriția alimentară a studenților

INTRODUCERE Vechea zicala conform careia: “Suntem ceea ce mancam” este in mare parte adevarata. Corpul omenesc este alcatuit din celule aranjate...

Nutriția și alimentația bovinelor și porcinelor

INTRODUCERE Nutritia si alimentatia influenteaza direct si evident nu numai nivelul productiilor animale dar si reproductia, procesele de crestere...

Ai nevoie de altceva?