NAFTA

Extras din referat Cum descarc?

1. Date generale
Acordul privind formare organizatiei internationale N.A.F.T.A. - Acordul Nord American de Comert Liber (North American Free Trade Agreement) a fost semnat la 17 decembrie 1992 intre SUA, Canada si Mexic. NAFTA acopera o piata de 375 milioane de consumatori, cu perspectiva extinderii si mai spre sudul continentului american, si o suprafata de 21,3 milioane km2. Scopul acestui acord este liberalizarea in 10 ani a comertului cu produse si servicii, prin eliminarea barierelor tarifare si netarifare intre parti si prin liberalizarea investitiilor intra-zonale.
Domeniile vizate de NAFTA sunt urmatoarele:
a) Comertul cu bunuri materiale:
In decurs de 10 ani, urmeaza a fi inlaturate toate taxele vamale aplicabile produselor considerate ca ,,nord-americane", in conformitate cu regulile de origine, astfel ca in anul 2004 sa se formeze o vasta piata libera.
b) Comertul cu servicii:
Serviciile detin un loc important in comertul din zona - supus tratamentului national.
c) Investitiile directe de capital - liberalizare.
d) Alte dispozitii se refera la urmatoarele: regulile de concurenta, proprietatea intelectuala, sejurul temporar al oamenilor de afaceri, anumite aspecte privitoare la protectia mediului.
O incursiune in istoria relativ recenta a relatiilor intra-nord-americane evidentiaza ca NAFTA este, intr-un fel, o urmare fireasca a credintei nestramutate in forta comertului si investitiilor libere. NAFTA apare ca o abordare moderna si o continuitate a drumului deschis in perioada postbelica a doi precursori celebri: Autopact si FTA. Expertii au considerat Autopact drept un model pentru un acord sectorial de comert liber. Autopact, semnat in 1965 intre Canada si SUA, a eliminat taxele vamale pentru autoturismele fabricate in una din cele doua tari si expediate in cealalta tara. Aceasta a permis producatorilor de autoturisme din ambele tari sa-si programeze mai bine productia. Granita dintre SUA si Canada a inregistrat in 1995 un flux reciproc de schimburi cu autovehicule si componente auto de circa 70 mld. USD. Practic, un sfert din schimburile intra-nord-americane (exclusiv Mexic) sunt reprezentate in prezent de schimburile de autovehicule si componente auto.
Cunoscut sub denumirea simpla de FTA (Canada-United States Free Trade agreement), Acordul de comert liber intre cele doua tari a decis eliminarea totala a taxelor vamale in schimburile reciproce. Eliminarea se putea face fie imediat, fie pe perioade de 5 sau 10 ani. In 1996, taxele vamale au disparut in comertul reciproc cu masini si utilaje, calculatoare, mobila, hartie, titei pentru ca in 1998 sa fie eliminate si restul taxelor vamale de la o serie de produse considerate mai sensibile ca, de exemplu, confectii, medicamente, produse alimentare. Acordul a inclus si alte prevederi privind facilitarea accesului marfurilor canadiene pe piata SUA, ameliorarea tratamentului investitiilor straine reciproce, reglementarea schimburilor de energie. 
NAFTA reglementeaza barierele tarifare, netarifare si investitiile. Se specifica faptul ca marfurile de import provenite din celelalte doua natiuni vor avea acelasi regim ca si bunurile nationale. Fiecare membru NAFTA va excepta unele activitati de la aplicarea acestui acord. Canadienii, asa cum a fost stipulat si in vechiul Acord de Comert Liber intre Canada si SUA, vor excepta de la aplicarea NAFTA domeniul publicatiilor. In Canada exista sentimentul ca fara un control special asupra proprietatii si acordand mass-mediei canadiene beneficii prin taxe, acesta va fi acaparat de media din SUA. Cererea SUA a fost ca miscarea libera a persoanelor, cu exceptia profesionistilor si managerilor, sa nu fie permisa. Acest lucru este rezultatul temerii SUA ca va fi coplesita de milioane de saraci din Mexic. Guvernul mexican isi rezerva dreptul de a controla sistemul de cai ferate, electricitatea, petrochimia de baza si industria petroliera. Fiecare parte din acordul NAFTA beneficiaza de anumite avantaje. SUA si Canada castiga astfel accesul la piata mexicana, o piata cu peste 80 de milioane de oameni. Pot fi specificate si beneficiile neeconomice pentru SUA, fiind vorba de imbunatatirea relatiilor externe ale Mexicului si de o posibila stabilitate interna, urmarindu-se o mai buna cooperare in domeniul drogurilor, emigrarii si poluarii. Impactul crearii NAFTA va fi mult mai important pentru Mexic decat pentru SUA. Deoarece Mexicul este mult mai mic decat SUA, iar crearea de locuri de munca si domeniul sanatatii este acelasi si in SUA si in Mexic, efectul crearii NAFTA va fi mult mai mare pentru Mexic.
O alta directie de interes este liberalizarea reglementarilor relative la investitii, ceea ce inseamna ca acele companii care provin din spatiul NAFTA se bucura de mai multe facilitati si drepturi de a investi in celelalte tari parti ale Acordului in comparatie cu situatia lor inainte de decembrie 1992.
2. Solutionarea diferendelor in cadrul NAFTA
Marea majoritate a fluxului comercial in America de Nord se supune regulilor clare si precis stabilite de NAFTA si OMC. Cum este si firesc, intr-o arie atat de vasta vor exista si pozitii diferite care pot contribui la aparitia unor diferende . 
In eventualitatea aparitiei unei astfel de situatii, NAFTA indruma intr-o prima faza guvernele statelor implicate sa gaseasca solutii reciproc acceptabile pe cale amiabila, bucurandu-se de concursul comitetelor si grupurilor de lucru NAFTA. De asemenea, sunt recomandate consultarile directe intre parti, care sa se desfasoare cu buna credinta. Doar atunci cand aceste mijloace nejurisdictionale au fost epuizate, NAFTA va trece la stabilirea unui panel format din 5 experti care poseda competente notorii in domeniul supus analizei. La finalul examinarii diferendului, panelul va consemna concluziile sale intr-un raport. 
Procedura de solutionare a diferendelor in cadrul NAFTA este implementata incepand cu 1994, desi Acordul a fost constituit la sfarsitul lunii decembrie 1992. 
Pentru un management optim al situatiilor conflictuale, Acordul are seturi de reguli clar definite si precise, organizate in capitolele XI, XIV, XIX si XX. Acestea privesc investitiile, serviciile financiare, masurile anti-dumping si taxele compensatorii, precum si evitarea si solutionarea tuturor diferendelor privind aplicarea si interpretarea NAFTA. Sprijinul administrativ pentru organizarea panelurilor conform prevederilor capitolelor XIX si XX este oferit de departamentele secretariatului NAFTA din cele trei state.


Fisiere in arhiva (1):

  • NAFTA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!