Motorul de CC cu excitație serie

Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati 
Ca orice masina electrica rotativa, masina de curent continuu se compune dintr-un inductor si un indus, intre care exista un spatiu de aer numit intrefier. Intotdeauna la masinile de curent continuu inductorul este fix, constituind statorul masinii, iar indusul este mobil. 
Statorul, parte imobila a masinii cu elemente constructive: carcasa, polii de excitatie si infasurarea de curent continuu de excitatie, polii de comutatie cu infasurarea de curent continuu corespunzatoare, sistemul de perii, cutia de borne.
Rotorul, parte mobila a masinii, constituita din: miezul rotoric, infasurarea rotorica, colectorul, ventilator.
Carcasa si jugul statoric reprezinta partea imobila in care se fixeaza polii de excitatie si care la masinile de putere mare este construita din fonta sau OL turnat si serveste drept drum de inchidere a fluxului magnetic produs de polii de excitatie. La masinile de putere mica, jugul statoric se realizeaza din tole de OL electrotehnic stantate, realizand simultan si polii de excitatie, fiind fixat de carcasa ce nu are rol la conducerea fluxului magnetic. Aceasta se realizeaza din materiale nemagnetice (aliaje de aluminiu).
Polii de excitatie se construiesc din otel electrotehnic, stranse pachet, ei purtand bobinele de excitatie. Bobinele de excitatie se realizeaza dintr-un conductor de cupru, izolat. Bobinele polilor de excitatie se leaga intre ele in serie sau paralel si se alimenteaza prin borne din cutia de borne(fluxul magnetic al unui pol N este dirijat dinspre piesa polara spre rotor, iar fluxul magnetic al unui pol S are sens opus).
Polii de comutatie (auxiliari) constau dintr-un miez din tole de OL elth si din bobina infasurata pe miez realizata din cupru si strabatuta de curent continuu, plasati in axa de simetrie dintre polii principali.
Miezul rotoric se construieste din tole de OL electrotehnic de forma circulara, cu dinti si crestaturi, de profil foarte variat, izolate intre ele printr-un strat subtire de lac.
Infasurarea rotorica este continua si construita din sectii (spire) de forma speciala asezate in crestaturile miezului.Infasurarea se izoleaza de miez, iar sectiile infasurarii rotorice se leaga la colector. Colectorul are forma cilindrica, fiind construit din placute de cupru (lamele) izolate una fata de cealalta. Capetele sectiei se lipesc direct de lamelele colectorului.
Colectorul masinii are rolul de redresare a t.e.m alternative induse in sectiile rotorului in miscare. 
Sa presupunem ca o masina de c.c. are infasurarea de excitatie alimentata astfel incat latura de ducere a unei sectii se gaseste sub incidenta unui camp magnetic B(x).
Daca masina de c.c. este conectata la o retea si exista un schimb de putere electrica pe la
bornele masinii, atunci spirele infasurarii rotorului sunt strabatute de curent.
Masina de c.c. poate functiona in trei regimuri, din punct de vedere al transformarii
energetice efectuate: de generator, de motor si de frana.
In regimul de generator, masina transforma puterea mecanica primita pe la arbore de la un
motor (care antreneaza masina) in putere electrica debitata intr-o retea de curent continuu.
2. Principiul de functionare
Cand curentul trece prin rotorul unui motor de curent continuu, este generat un camp magnetic care genereaza o forta electromagnetica, si ca rezultat rotorul se roteste. 
Rotatia rotorului induce o tensiune in bobinajul rotorului. Acesta tensiune indusa are sens opus tensiunii aplicate rotorului. In timp ce motorul se roteste mai rapid, tensiunea rezultata este aproape egala cu cea indusa.
Viteza motorului va ramane constanta atat timp cat asupra motorului nu actioneaza nici o sarcina.Cand asupra rotorului se aplica o sarcina, tensiunea va fi redusa, dar motorul va absorbii un curent mai mare pentru a efectua lucru mecanic.
Deoarece viteza rotatiei controleaza trecerea curentului prin rotor, trebuiesc folosite dispozitive speciale pentru pornirea motoarelor cu curent continuu. Cand rotorul se afla in repaus, el, efectiv, nu are nici o rezistenta, si daca tensiunea normala este aplicata, va trece un curent mare, ceea ce ar putea avaria periile colectoare sau motorul.
Mijloacele obisnuite pentru prevenirea acestor accidente este folosirea in serie a unei rezistente, la inceput, impreuna cu rotorul, pentru a limita curentul pana cand motorul incepe sa dezvolte un curent suficient. Pe parcurs ce motorul prinde viteza, rezistenta este redusa treptat, fie manual ori automat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Motorul de CC cu excitatie serie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

10. Bibliografie
1.Galan Nicolae, Ghita Constantin, Cistelecan Mihai, "Masini electrice", Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1981
2.http://www.electricalc.ro/blog/38-masina-de-curent-continuu
3.http://www.creeaza.com/tehnologie/electronica-electricitate/Reglarea-turatiei-motoarelor-d615.php 
4.http://www.qreferat.com/referate/constructii/MASINA-DE-CURENT-CONTINUU657.php
5.http://www.scritub.com/tehnica-mecanica/CARACTERISTICILE-MOTOARELOR-DE95197.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!