Mijloacele de Proba Interceptarea si Inregistrarea Convorbirilor Fotografiile Cercetarea la Fata Locului

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere - Notiunea de mijloc de proba
Mijloacele de proba si procedeele probatorii
Capitolul 1 Interceptarile si inregistrarile convorbirilor sau comunicarilor
Capitolul 2 Fotografiile
Capitolul 3 Cercetarea la fata locului
3.1.Procedura cercetarii la fata locului 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Notiunea de mijloc de proba
Mijloacele de proba sunt mijloacele legale prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba in procesul penal. 
In Codul de procedura penala, in contintul art. 64 mijloacele de proba sunt enumerate limitativ, si anume:
-declaratiile invinuitului sau ale inculpatului;
-declaratiile partii vatamate, ale partii civile si ale partii responsabile civilmente;
-declaratiile martorilor;
-inscrisurile;
-inregistrarile audio sau video;
-fotografiile;
-mijloacele materiale de proba;
-constatarile tehnico-stiintifice;
-constatarile medico-legale;
-expertizele.
Mijlocul de proba nu trebuie confundat cu subiectul probei, care este persoana ce furnizeaza elementul de informare (martor, expert, inculpat etc.). 
O proba poate fi administrata prin orice mijloc de proba indicat de art. 64 si nu prin alte cai care nu sunt prevazute de lege. Procesul penal functioneaza pe baza principiului libertatii probelor atat sub aspectul producerii lor, cat si al aprecierii acestora.
Libertatea mijloacelor de proba presupune folosirea oricaror mijloace de proba legale.
Mijloacele de proba si procedeele probatorii
Fiecare mijloc de proba isi are procedeele sale de administrare. Desigur, exista si posibilitatea ca prin acelasi procedeu probator sa se administreze mijloace de proba diferite (ascultarea unei persoane constituie un procedeu probator atat in cazul invinuitului sau inculpatului, cat si in cazul declaratiei altei persoane, parte vatamata, parte civila, parte responsabila civilmente, martor etc.) sau acelasi mijloc de proba, datorita modalitatilor diferite de administrare, sa conduca la procedee probatorii diferite (inscrisurile pot fi examinate prin cercetare directa, traducere, descifrare sau comparare cu alte scripte, ridicarea sau descoperirea inscrisurilor respective putandu-se realiza prin perchezitie ori prin cercetare la locul faptei).
Capitolul 1 Interceptarile si inregistrarile convorbirilor sau comunicarilor
Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt ori pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata. 
Conditiile cumulative necesare pentru autorizarea interceptarilor si a inregistrarilor convorbirilor si comunicarilor sunt: 
a) sa se fi inceput urmarirea penala, cel putin in rem, adica cu privire la fapta; 
b) sa existe date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu; 
c) activitatea este justificata pentru stabilirea situatiei de fapt, pentru identificarea si localizarea participantilor, care nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata; 
d) infractiunea sa fie una din cele nominalizate la alin. (2) al art. 911.
Interceptarile nu pot avea ca obiect orice infractiune, ci numai pe acelea expressis verbis nominalizate de legiuitor in continutul art. 911 alin. (2), unde urmarirea penala se efectueaza din oficiu.
Autorizatia se da de catre presedintele instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia, in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in camera de consiliu. In lipsa presedintelui instantei, autorizatia se da de catre judecatorul desemnat de acesta.
Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, in cazul infractiunilor prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie ori al unor alte infractiuni grave sau al infractiunilor care se savarsesc prin mijloace de comunicare electronica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mijloacele de Proba Interceptarea si Inregistrarea Convorbirilor Fotografiile Cercetarea la Fata Locului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!