Metodologia Studiilor de Securitate - Referat I -

Extras din referat Cum descarc?

Tema 2: In ceea ce va priveste, cum considerati statul in raport cu indivizii: sistem orientat finalist sau suprasistem? Din aceeasi perspectiva, ce sunt organizatiile internationale in raport cu statele nationale? Ce consecinte practice deriva din optiunile (teoretice) facute, daca le aplicam in domeniul securitatii:
- Cat putem restrange sfera libertatilor individuale pentru a raspunde dezideratului securitatii colective?
- Ce este securitatea regionala: un scop sau o consecinta a agregarii libere a intereselor de securitate nationala?
Tema 3: Delimitati un sistem regional pentru Romania (ca sistem orientat finalist) si analizati trasaturile securitatii nationale, ca subsistem al acestuia.
Tema 4: Aplicati perspectivele propuse in proiectarea locului si functiilor Comunitatii de informatii in organigrama statului roman. Ce relatii ar trebui sa existe intre Comunitatea de informatii si principalele servicii de informatii? Indicati perspectiva teoretica optima.
Relatia stat-individ
Inca de la primele forme de organizare, statul a reprezentat congruenta vointei unor indivizi care urmareau pastrarea valorilor comune proprii. In incercarea de protejare a familiei si a bunurilor acumulate, indivizii si-au unit eforturile, luand astfel fiinta prima forma de organizare statala, un sistem in care fiecare are functii bine determinate, care servesc unor scopuri comune si se bucura drepturi, libertati si sanse egale.
In aceasta perioada de inceput se poate spune ca statul era un supra-sistem, deoarece finalitatile elementelor componente erau mai presus decat cele ale sistemului inglobant, singura finalitate comuna urmarita fiind aceea a protejarii fata de alte sisteme externe cu care se venea in conflict armat.
Odata cu trecerea timpului, experienta relationarii cu alte sisteme similare a condus la necesitatea impunerii unor reguli mai stricte in cadrul statelor, ajungandu-se la concluzia ca, pentru protejarea valorilor comune, este nevoie ca finalitatea sistemului sa fie pusa pe primul plan, devansand astfel interesul individual.
Sistemul statal devine astfel un sistem orientat finalist, al carui scop este atingerea si pastrarea unor valori impuse de catre principalele sale conditii de existenta: unitate, indivizibilitate, identitate nationala si suveranitate.
In cadrul acestui sistem, fiecare individ ocupa un loc bine determinat, care serveste unui scop comun, mai important decat orice alt scop al vreunui individ din componenta. In vederea realizarii scopurilor pentru care a fost infiintat, acest sistem si-a creat in subordinea sa institutii carora li s-a atribuit sarcina ocrotirii anumitor valori.
Astfel, sistemul statal este organizat de sus in jos, elementele sale componente conferindu-i putere, autoritate si legitimitate, exercitate prin intermediul institutiilor.
Statul devine o entitate abstracta, un concept, trecand dincolo de logica cetatii-stat, fiind reprezentat in relatiile cu alte state sau organizatii prin institutii reprezentative, create pentru a-i apara interesele.
Desigur, in orice stat exista elemente componente (indivizi, organizatii) care urmaresc propriile interese in defavoarea celor colective, insa sistemele auto-reglatoare reprezentate de institutiile statului, prin care se urmareste pastrarea ordinii instituite, se preocupa de respectare regulilor impuse pentru atingerea scopului final comun.
Relatia organizatii internationale - state nationale
In cazul interactiunilor interstatale, se observa mai multe categorii de relatii, orientate in functie de scopurile fiecarei entitati angrenate.
Astfel, statele poarta la nivel international doua feluri de politici, ambele orientate catre satisfacerea propriilor interese:
- politici de aliante
- politici de concurenta
Aceste politici nu sunt destinate exclusiv relatiilor cu anumite state, ele putand coexista.
In functie de finalitatea urmarita un sistem se poate alia cu un alt sistem (organizatie, stat), insa poate avea politici concurentiale fata de partener, fara ca acest fapt sa afecteze relatiile dintre cele doua entitati.
In cazul organizatiilor internationale, trebuie mentionat faptul ca acestea sunt de doua tipuri:
a) Organizatii internationale ca suma a vointei unor indivizi ce impartasesc valori comune, dar apartin unor sisteme statale diferite, rezultatul fiind noi sisteme al caror scop este acela de impunere si pastrare a valorilor proprii in randul membrilor altor sisteme (cu preponderenta state), folosind in acest sens mijloace si metode de persuasiune care fac referire la elemente universal-valabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia Studiilor de Securitate - Referat I -.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!