Metodologia Institutionalsmului Economic

Extras din referat Cum descarc?

,,The economic system is a complex of institutions which men use to aids in the effort to produce the goods and services that are needed to meet their wants"
1. PROBLEME METODOLOGICE
Scoala institutionalista s-a dezvoltat incepand cu primele decenii ale secolului al XX-lea, cu deosebire in SUA. Fondatorul institutionalismului economic a fost americanul de origine norvegiana THORSTEIN BUNDE VEBLEN (1857-1929).
In perioada dintre Razboiul Civil (1861-1866) si Primul Razboi Mondial (1914- 1918) progresele inregistrate de economia SUA au fost impresionante. Dezvoltarea rapida si evolutia pe calea capitalismului au transformat Statele Unite ale Americii in prima forta economica si politica a lumii, pozitie pe care o vor pastra pe tot parcursul secolului al XX-lea si- previzibil - in prima parte a secolului al XXI-lea.
Dar progresele economice generale nu au fost insotite si de o crestere corespunzatoare a veniturilor claselor inferioare ale societatii americane. Imbunatatirile conditiilor de viata ale clasei muncitoare au ramas mult in urma aspiratiilor populatiei muncitoresti si ale posibilitatilor oferite de cresterea venitului national. Programul de lucru se mentinea prelungit, conditiile de locuit erau necorespunzatoare, asigurarile sociale erau slab organizate, somajul era o constanta, pensionarii si varstnicii erau neglijati, locurile de munca erau nesigure, majoritatea copiilor de muncitori nu aveau - practic- acces in invatamantul superior, serviciile de sanatate si asistenta medicala erau organizate necorespunzator, patronii organizau frecvente tabere de munca in care ii dominau pe muncitori (chiar si in viata lor privata), imigratia masiva mentinea salariile foarte scazute, sistemul de impunere era represiv, camata era larg raspandita si practicata, iar depresiunea psihologica ii devasta pe cei care-si pierdeau locurile de munca.
Era monopolurilor a inceput in anii 1870, iar procesul de monopolizare s-a accelerat progresiv pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, conducand la ,,preponderenta economica si puterea politica a marilor firme". Vocile conservatoare dominau in scoli, presa, guvern si viata politica. Guvernantii statali si federali au introdus un restrictiv tarif protectionist al afacerilor si s-au dovedit foarte generosi in subventionarea cailor ferate. Coruptia politica si economica era in floare. 
Mediul economic si politic american de la sfarsitul secolului al XIX-lea a generat insatisfactia economistilor cu privire la doctrinele marginaliste ortodoxe. Alaturi de socialisti, o serie de economisti si-a manifestat dezacordul cu postulatele, analizele si concluziile Scolii dominante. Presupunerile marginalistilor apareau din ce in ce mai nerealiste.
La vremea respectiva s-a considerat ca existau doua metode pentru reformarea sistemului social. 
1. Prima, urmarea transformarea socialista a societatii. Se aveau in vedere, ascutirea luptei de clasa, unionismul militant si revolutia sociala pentru transformarea capitalismului existent intr-o societate mai echitabila pentru toti.
2. A doua, considera ca schimbarea sistemului existent se putea realiza prin reforme sociale. In acest scop, se propunea interventia statului in economie. Obiectivul era salvarea capitalismului, nu inlaturarea lui, prin imbunatatirea conditiilor de existenta ale populatiei muncitoresti.
Miscarea de contestare a ordinii sociale existente, de solicitare a punerii sub control social a evolutiei economice, de reformare a sistemului existent se accentua si - in acest mediu - a aparut INSTITUTIONALISMUL ECONOMIC.
,,Institutionalismul economic a atins punctul sau culminant in perioada interbelica in SUA, unde a fost principala scoala de gandire economica". El a fost foarte mult studiat si invatat si a exercitat o puternica influenta asupra politicii economice aplicate. De exemplu, New Deal a fost produsul institutionalismului. Unele din ideile institutionalismului au fost preluate si de Joseph Alois Schumpeter (1883-1950) in lucrarea Capitalism, Socialism si Democratie, publicata in SUA in anul 1942, in care autorul prevedea (intocmai ca si Marx) disparitia capitalismului si trecerea inevitabila spre socialism. In perioada postbelica neoclasicismul s-a impus ca principala orientare a gandirii economice americane. In acest proces, aspiratiile economistilor s-au indreptat - prioritar - spre ,,pozitivism si logica matematica" si au respins ,,prioritatile normative ale institutionalismului economic".
Cu toate ca Veblen - intemeietorul institutionalismului economic - era impotriva mscarilor sociale, el s-a pronuntat in favoarea unei reconstructii radicale a societatii. Scoala institutionalista, pe care el a fondat-o, reflecta abordarea reformista. Schimbarile promovate in cadrul New Deal-ului in anii '30, de catre administratia Rosevelt, au fost puternic influentate de institutionalism.
Influenta Scolii Istorice Germane asupra Institutionalismului American este foarte vizibila. Cei mai multi dintre fondatorii American Economic Association au cunoscut si au aderat la istorismul german si la etodologia sa. Unii dintre profesorii lui Veblen au studiat in Germania. Trebuie sa notam, totusi, ca in ciuda unor certe similaritati mtodologice, intre Scoala Istorica Germana si Institutionalismul American au existat deosebiri esentiale:
Scoala Istorica Germana a fost nationalista. Institutionalismul American nu a fost nationalist.
Scoala Istorica Germana a fost - in esenta - protectionista si autoritara. Institutionalismul American a fost mai liberal si mai democratic.
2. ESENTA INSTITUTIONALISMULUI ECONOMIC
Majortatea economistilor considera ca principalele probleme ale economiei se refera la alocarea resurselor, determinarea veniturilor, productie si preturi, distribuirea bogatiilor in societate etc.
Dimpotriva, institutionalistii considera ca organizarea si controlul economiei constituie problemele principale atat ale preocuparilor teoretice cat si a celor de politica economica practica. Astfel, forta relatiilor de putere este mai tare decat mecanismele concurentiale de reglare a proportiilor economice. Institutionalistii considera ca piata este formata dintr-un numar de institutii care coordoneaza activitatea economica. Mai mult, relatiile dintre institutiile pietei si alte institutii sociale (drept, obiceiuri, comportament) sunt analizate din perspectiva institutionala.
Esenta institutionalismului poate fi exprimata prin urmatoarea afirmatie: ,,Nu numai mecanismele pietei, ci intreaga structura organizationala a societatii aloca efectiv resursele si distribuie veniturile".
Intrucat intreaga societate este puternic influentata de ordinea de drept, rolul structurilor guvernamentale (care definesc cadrul juridic si il fac functional) este considerat de catre institutionalisti - un ingredient esential al analizei problemelor economice.
Continutul principal al Institutionalismului Economic poate fi surprins sintetic prin urmatoarele opt idei fundamentale:
1. Economia trebuie studiata ca un intreg, in loc sa examinam parti mici din ea,
ca entitati separate si izolate unele de altele.
Un organism complex nu poate fi inteles daca fiecare segment al sau este tratat ca si cand n-ar fi legat de intreg sau neintegrat acestuia. Activitatea economica nu reprezinta doar suma activitatilor persoanelor individuale, motivate mecanic de dorinta obtinerii maximului de castig banesc. In activitatea economica exista - de asemenea - situatii in care rezultatele actiunii colective sunt mai mari decat suma aritmetica a realizarilor individuale ale partilor componente.
Insasi notiunea de ,,activitate economica" li se pare institutionalistilor a fi prea ingusta si limitativa. Economia - afirma ei - este legata de politica, sociologie, psihologie, drept, obiceiuri, traditii si alte domenii ale experientei si comportamentului uman. Daca dorim sa explicam dezvoltarea unei tari, trebuie sa privim mult dincolo de factorii de natura strict economica (acumularea de capital, dimensiunile si pregatirea fortei de munca, starea tehnologiei etc.) spre altii ,,neeconomici" (dorinta oamenilor de a se incadra in disciplina muncii de fabrica, abilitatea lor de a-si schimba modul de viata traditional, credinta religioasa, factorii de mediu si climaterici, setea de castig etc.). Institutionalismul economic studiaza procesele sociale, relatiile interumane si societatea in ansamblul sau.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia Institutionalsmului Economic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!