Metode de Previziune Explorative

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Caracteristici ale metodelor de previziune explorative

Metodele de previziune explorative se intemeiaza pe dezvoltarea inertiala a fenomenelor si proceselor studiate, in perspectiva carora viitorul apare ca o extindere argumentata a trecutului si prezentului. In acest scop se folosesc diferite modele economico-matematice, menite sa evidentieze relatiile ce se stabilesc intre parametrii modelului si factorii luati in considerare.

In cadrul metodelor de previziune explorative, s-au conturat doua conceptii fundamentale: determinista si simptomatica.

Conceptia determinista, accepta ipoteza conform careia rezultanta actiunii factorilor ce intretin o anumita tendinta nu se modifica in timp.

Conceptia simptomatica, admite premiza modificarii moderate, treptate si posibile in timp a actiunii factorilor de influenta.

Rezulta ca metodele de previziune explorative arata cum va evolua procesul sau fenomenul studiat, daca in viitor nu apar factori fundamentali noi care sa schimbe radical tendintele conturate in trecut si prezent.

Din randul metodelor de previziune explorative, o larga aplicabilitate practica si-au gasit-o metoda extrapolarii, metoda curbei infasuratoare, metoda evenimentelor precursoare, metoda analogiei si metoda lanturilor Markov.

1.2. Metoda extrapolarii

Aceasta metoda este frecvent folosita in previziunile pe termen scurt si mediu. in esenta, metoda extrapolarii presupune transpunerea in viitor a tendintelor conturate in trecut.

Se porneste de la premisa ca procesul studiat va evolua in viitor in aceleasi conditii ca in trecut, iar intensitatea si sensul factorilor de influenta se vor mentine si in viitor. Folosind aceasta metoda de previziune, viitorului i se atribuie structura si logica dezvoltarii din trecut. In aceste conditii metoda extrapolarii nu va raspunde la intrebarea directa "care va fi viitorul?", ci la intrebarea indirecta "care va fi viitorul daca se vor mentine conditiile din trecut?"

Exista doua modalitati de abordare a extrapolarii: extrapolarea mecanica si extrapolarea euristica.

Extrapolarea mecanica, admite ipoteza ca relatiile intre variabilele de previziune nu se vor modifica substantial in viitor.

Extrapolarea euristica, desi porneste de la analiza trecutului si prezentului, introduce noi ipoteze privind evolutia viitoare a procesului studiat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode de Previziune Explorative.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 003 cuvinte
Nr caractere:
11 096 caractere
Marime:
12.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
previziune, abordare
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Profesorului:
Spanu Marian
Sus!