Machu Picchu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Situat la peste 2400 metri altitudine, in inima unui lant de metri, acoperiti de un dens covor vegetal, in valea Urubamba din Peru, la aproximativ 70 kilometri de fosta capitala Cusco, Machu Picchu sau orasul perdut este, cu siguranta, cel mai cunoscut simbol al imperiului inca si cel mai important monument arhiologic din intreaga America de Sud.

Abandonat de catre locuitorii sai la mijlocul secolului al saisprezecelea, in urma cuceririi acestor teritorii de catre conchistadorii spanioli, peste oras sau lasat patru secole de uitare. Valul negru a fost ridicai abia in 1911, cind arheologul american Hiram Bingham, insotit de citiva colegi, a dat intimplator de aceasta perla a unei civilizatii demult apuse. A fost una din cele mai senzationale descoperii ai sec. al douzecelea. Mii de turisti din lumea intreaga isi doreau sa vada aceasta minune in piatra, cu anii interesul fata de ea intensificindu-se. Numai in anul 2006, pe aici au trecut peste 800 de persoane. In 1983, Machu picchu a fost calificat drept unul din cele mai importante monumente ale civilizatiei umane si a fost luat sub protectia UNESCO, iar in vara anului trecut a fost inclus printre cele sapte noi minuni ale lumii.

In sec. al doisrezecelea, enigmatice populatie ce-si spunea Inca Fii Soarelui cucerea un vast teritoriu in nordul si vestul Americii de Sud, venind de undeva din zona meridionala a continentului savantii nu pot spune nici astazi cu precizie care este adevarata lor patrie. Erau la fel de razboinici si necrutatori precum aztecii si au spus cu usurinta mai mult de 500 de alte etnii ameridiene. Nu s-au impus prin nivel inalt de cultura (se considera ca nu avem nici scriere), ci printr-o temeinica, aproape spartana organizare social-legislativa. Construiau insa ca nimeni altii drumuri pavate si cetati in lucuri dintre cele mai neobisnuite, menite sa reziste aproape vesnic in fata orcarui inamic. Capitala icasilor, orasul cuzoco, se asemana din punct de vedere al calitatii si frumusetii constructiilor cu Roma antica. Apogeul creatiei lor arhitectuale se considera a fi totusi cetatea Machu Picchu.

Orasul afost construit la mijlocul sec. al cinsprezecelea. Desi exita mai multe versiuni, menirea lui ramine neclara pina acum. Locul acesta era venerat cu mult inainte de sosirea aici a icasilor, fiind numit vechiul pisc, Pe un panou mic, numai de cinci mile patrate, icasii au reusit sa construeasca un oras minune. In primul rind, el nu pueta fi vazut de jos, nu existau spre al nici drumuri in traditionalul sens al cuvintului. La 600 metri de-asupra se afla galagiosulriu Urubamba, apele caruia, pulverizatein atmosfera formau un nor ce il acoperea ca o umbrela. Era inconjurat de terase agricole, suficiente pentru hrana populatiei, si irigat de izvoare naturale. Unii sustineau ca acesta era un fel de oras secret pe care insii in utilizau pentru ceremonii. Altii insa cred ca orasul pierdut era ca un fef de statiune balneara pentru nobilimei incasa. Cei mai multi considera ca ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Machu Picchu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
890 cuvinte
Nr caractere:
4 283 caractere
Marime:
10.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!