Limbajul Vestimentației

Extras din referat Cum descarc?

Comunicarea reprezinta un proces de interactiune intre persoane , o modalitate de a impartasi cunostinte, experiente, pareri , interese , idei sau atitudini. Desi comunicarea verbala , prin intermediul limbajului- articulat sau nearticulat- , reprezinta modalitatea cea mai intalnita ca forma de comunicare , folosita in mod preponderent pentru transmiterea informatiilor , putem vorbi si de modalitati de comunicare nonverbale, cele din urma exprimand , in principal, atitudini interpersonale, stari psihice sau afective . Dintre canalele prin care se realizeaza comunicarea nonverbala , o forma subtila de comunicare cu un rol tot mai important o reprezinta vestimentatia. Imbracamintea, in masura in care este o alegere personala poate oglindi personalitatea individului, fiind o extensie a eului ce comunica informatii depre acesta. Astfel , putem afirma ca hainele au un limbaj propriu , mesajul pe care il transmit celor din jur fiind unul deosebit de complex.
Vestimentatia este unul dintre cele mai influente mijloace de comunicare nonverbale pe care le avem la dispozitie. Conform estimarilor unor studii relativ recente, din totalul mesajelor, apartinand comunicarii umane, aproximativ 7% sunt verbale (cuvinte), 38% vocale ( incluzand tonalitatea vocii, inflexiunile, calitati vocale, ritm, intensitate, onomatopee, sunetele guturale, oftat, suspin, accent, intonatie etc.), restul de 55% reprezentand mesaje nonverbale ce reies atat din aspectul fizic , din limbajul corpului sau din limbajul spatiului (proxemica) . Ideea de comunicare prin vestimentatie, la nivel estetic, a fost preluata de ganditorii contemporani: Lurie (1981), Barnard ( 1996) , Wilson (1985) si folosita pentru a explica scopul si rolul modei in societatea contemporana. 
Ganditoarea Alison Lurie (1981), reliefa asemanarile dintre moda si limba, printr-o analogie: moda are asemenea unei limbi vorbite doua componente fundamentale: vocabularul si gramatica, vestimentatia fiind partea teoretica ce urmeaza a fi pusa in practica prin tinuta, pozitia copului, gesturi. Vestimentatia si podoabele sunt folosite in scopuri instrumentale, de protectie, dar mai presus de aparente, acestea creioneaza adevarata expresivitate culturala a unei comunitati.
Pentru a putea intelege cu adevarat rolul pe care moda il ocupa intr-o societate, trebuie sa revenim la originile sale si sa stabilim locul pe care aceasta il ocupa in societatea moderna. Hainele sunt semne ale statutului social, simboluri ale puterii sociale, influentand stima de sine a celor care le poarta si, de asemenea, modul in care ceilalti se comporta fata de noi. In societatile traditionale existau roluri sociale relativ fixe si coduri elaborate, astfel incat vestimentatia constituia un indicator pentru clasa sociala din care provenea, profesia si status-ul social.


Fisiere in arhiva (1):

  • Limbajul Vestimentatiei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!