Japonia

Extras din referat Cum descarc?

Potrivit legendei, Japonia a fost creata de catre zei care au infipt o sabie in ocean, la scoaterea ei formandu-se patru picaturi ce au devenit insulele principale, precum si o multitudine de insule mici (peste 5000). Denumirea oficiala este Nipponkoku, textual Tara de la originea soarelui.
Istoria moderna a Japoniei incepe cu epoca Meiji (1867-1921), cand are loc restaurarea puterii imperiale. Edo primeste numele de Tokyo si devine capitala statului In ceea ce priveste asezarea geografica, nipon teikoku(tara soarelui rasare) se intinde pe o suprafata de 2400 km , in arhipelagul nipon. Este compus din 4 mari insule: Honshu, Shikoku, Kyushu si Hokkaido la care se adauga inca 4000 de insule mai mari sau mai mici. La acestea se mai adauga arhipelagul Ryukyu cu insula principala Okinawa , realipita patriei la 15 mai 1972. Japonia este una dintre cele mai populate tari ale lumii. Populatia este de 126,1milioane locuitori,avand o densitate de 333,8 locuitori/km2 (locul7). Dupa numarul de locuitori, Japonia ocupa locul 6 in lume, dupa China, India, Statele Unite ale Americii, Indonezia si Federatia Rusa.
Daca exista un colt al acestei planete care sa ne poata oferi o imagine despre cum va arata lumea peste 50 sau chiar 100 de ani, acesta nu poate fi decat Japonia, tara misterelor, tara unei culturi unice chiar in sanul unei civilizatii aparte - cea orientala. Singura natiune din secolul 21 condusa de un imparat munceste proverbial pentru bunastarea locuitorilor sai si ne arata, fara sa-si doreasca neaparat asta, cum vom trai si noi in secolul urmator.
Al Doilea Razboi Mondial a distrus multe asezari umane de pe fata pamantului. Zeci de orase, altadata prospere, cele mai multe din Europa, au fost obligate sa-si rescrie istoria in urma cu numai 50 de ani. Dar tara care a cunoscut in cel mai dramatic mod cu putinta efectele devastatoare ale celui mai mare conflict mondial ramane Japonia, cea care a platit ambitiile de cuceritori ale conducatorilor sai. Bombardamentele asupra capitalei Tokyo si marilor orase, dar mai ales cumplitele bombe atomice de la Nagasaki si Hirosima au sters de pe harta o natiune intreaga. Si daca prin forta armelor nu au reusit sa devina o putere mondiala, omuletii cu ochii oblici au facut-o in mod pasnic in ultima jumatate de secol. 
Viteza cu care Imperiul a renascut, ritmul in care locuitorii sai au muncit pentru a-si recladi orasele, dar mai ales ambitia cu care Japonia a depasit restul lumii, din toate punctele de vedere, s-au transformat intr-o umilitoare lectie pentru cultura occidentala. Tara Soarelui Rasare straluceste astazi in Asia venerandu-si imparatul, contribuie decisiv la echilibrul economic al planetei si atrage in fiecare an miliarde de turisti care ignora orice regula a bunu-lui-simt financiar, indreptandu-se ca hipnotizati catre orasele japoneze, cele mai scumpe din lume.
Tokyo (numit anterior Edo) este capitala statului si sediul Palatului Imperial de mai bine de 400 de ani, preluand acest rol de la Kyoto. Numele sau inseamna Capitala din Est si metropola de astazi a cuprins, cu timpul, intreaga suprafata a prefecturii cu acelasi nume (un fel de judet), incluzand 23 de sectoare, 31 de orase-satelit si 8 sate, dar si mai multe insule din Pacific. Orasul propriu-zis acopera cam o treime din zona metropolitana si are aproximativ 8 din cele 12 milioane de locuitori ai metropolei. A fost de doua ori, in 1923 si 1945, spulberat la propriu de cutremurul Great Kanto si de raidurile americane, insa a fost reconstruit de fiecare data, ajungand sa detina recordurile de cea mai populata zona metropolitana (35 de milioane de locuitori cu tot cu suburbiile din prefecturile invecinate), cel mai scump metru patrat de cladire (1,5 milioane de dolari), cei mai multi pasageri deserviti de un metrou, cel mai mare PIB al unei zone metropolitane. In mai multe randuri s-a incercat mutarea capitalei din Tokyo, pentru a incetini dezvoltarea de-a dreptul exploziva a zonei si pentru a stimula alte regiuni, insa ideea nu a gasit suficienti sustinatori. Pentru turisti, orasul reprezinta un real spectacol, viata tumultuoasa din centrul aglomerat contrastand cu linistea din parcurile pentru care japonezii au facut un cult (sunt peste 20 de parcuri tematice sau memoriale, Ueno Park fiind cel mai mare).


Fisiere in arhiva (1):

  • Japonia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://tara-soarelui-rasare.weebly.com/cultura-japonezilor.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Japonia
https://www.green-report.ro/japonia-cea-mai-costistitoare-catastrofa-din-istoria-planetei/
http://www.humanistica.ro/anuare/2013/Continut/YGBCJHUMOct2013_311_328.pdf
https://www.alltur.ro/descriere-japonia/
https://prezi.com/djbxatradtlh/miracolul-japonez/
https://www.tocilar.ro/economie/economia-japoniei-yenul-japonez-61875
https://ro.qaz.wiki/wiki/Religion_in9_Japan
https://1lib.eu/book/652210/6e8dde (The Grand Chessboard - American Primacy and Its Geostrategic Imperatives)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!