Introducere în Metodologia Cercetării Științifice

Extras din referat Cum descarc?

1. Ce este stiinta?
Numele provine din latina (scientia) si inseamna cunoastere. Stiinta se poate referi la investigarea sau studiul naturii prin observatie si rationament sau la suma tuturor cunostintelor acumulate in urma acestei cercetari. In matematica cercetarile sunt obtinute din derivatii logice care presupun mai degraba sisteme axiomatice decat o combinatie intre observatie si rationament, rezultatul acestora fiind cunoscut ca teoreme. 
Stiinta incearca sa identifice fenomene si entitati, fortele care le cauzeaza, mecanismele prin care ele exercita aceste forte si sursele acelor forte in sensul structuriilor interne ale acestor fenomene si entitati. De asemenea, stiinta ii ajuta pe oameni sa afle mai multe despre vietile lor si contribuie la dezvoltarea societatii.
2. Ce este cercetarea stiintifica?
Cercetarea stiintifica este un proces sistematic de colectare si analiza a informatiei (rezultatelor) realizat cu scopul imbunatatirii intelegerii noastre asupra unui aspect.
De asemenea, cercetarea stiintifica reprezinta formularea si testarea sistematica a unor enunturi si sisteme de enunturi; formularea de ipoteze, construirea de sisteme teoretice si confruntarea acestora cu experienta, prin observatie si experiment.
Cercetarea stiintifica constituie sursa economiei, desi aceasta nu este singura ei functie sociala. In plus cercetarea stiintifica se auto-produce, se multiplica din ea insasi (spre deosebire de valorile materiale, cele stiintifice nu se consuma, nu se pierd), produce un invatamant stiintific, face educatie si instructie, si prin toate acestea ea conduce la superioritate sociala. De asemenea cercetarea stiintifica este motorul dezvoltarii socio-economice in statele puternic industrializate si in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare.
3. Ce este metodologia cercetarii stiintifice?
In sens larg, prin metodologie se intelege ansamblul unor metode folosite in cercetarea stiintifica sau, pur si simplu, stiinta efectuarii cercetarii. Scopul fundamental al metodologiei este acela de a ne ajuta sa intelegem nu atat produsele stiintei, cat procesul de cunoastere insusi.
Metodologia cercetarii stiintifice reprezinta: 
- sistemul de metode, procedee, tehnici, reguli, principii si instrumente precum si know-how-ul aferent angajate in procesul cunoasterii stiintifice; 
- totalitatea tehnicilor de a observa si de a acumula cunostinte necesare intocmirii si prezentarii unei lucrari stiintifice.
Metodologia cercetarii stiintifice cuprinde, deopotriva, definirea adecvata a domeniului studiat, o serie de principii si reguli de desfasurare a investigatiilor, intrumentarul de lucru pentru culegerea si interpretarea datelor.
Metodologia cercetarii stiintifice economice poate fi definita ca un ansamblu de principii, de etape si faze, de metode, tehnici si instrumente de investigare si cunoastere stiintifica a fenomenelor economice. 
4. Ce este creatia stiintifica?
Creatia stiintifica reprezinta produsul unei cercetari stiintifice (ex: lucrarea de licenta finalizata, rezultatul final al cercetarii etc).
5. Ce este teoria cercetarii stiintifice?
Teoria cercetarii stiintifice este un ansamblu de ipoteze, legi si concepte organizate intr-un sistem logic care descriu si explica un domeniu al realitatii obiective sau al constiintei sociale.
6. Ce este gandirea stiintifica?
Gandirea stiintifica reprezinta facultatea superioara a creierului omenesc de a reflecta in mod abstract si generalizat realitatea obiectiva; concentrare a activitatii psihicului asupra unui lucru; meditare, gand.
Gandirea stiintifica se diferentiaza de gandirea empirica prin faptul ca: opereaza cu abstractizari si generalizari; presupune demersuri strict organizate si se bazeaza pe investitii profunde; presupune cautare creativa si flexibilitate; include aptitudini cognitive, care permit cautarea creatoare a noului; face posibil transferul de strategii si cunostinte, presupune capacitatea de a elabora ipoteze si proiecte; utilizeaza analiza structurala si cercetarea sistemica; are o desfasurare multifazica si multidimensionala; avanseaza pana la nivelul generalizarilor constructive.
7. Ce este constiinta stiintifica?
Constiinta este facultatea de intelegere a tuturor fenomenelor externe si interne care relationeaza cu noi. Constiinta stiintifica este capacitatea psihologica de intelege sau a pricepe toate fenomenele externe si interne inerente noua insine.
8. Ce este etica stiintifica?
Cercetatorul stiintific care efectueaza o cercetare trebuie sa raspunda pentru rezultatul acesteia. Cum etica, la modul general, reprezinta totalitatea normelor de conduita morala, etica stiintifica reprezinta normele de conduita pe care trebuie sa le aiba in vedere cercetatorul in momentul efectuarii cercetarii sale. Dintre abaterile morale de la normele etice cercetarii stiintifice, cele mai frecvent intalnite sunt: furtul de idei, comunicarea unor rezultate incorecte/false, plagiatul etc. 
Astfel, etica cercetarii stiintifice are rolul de a preciza principiile si procedurile astfel incat cercetarea stiintifica sa fie corecta si sa se elimine incalcarea normelor morale de catre cercetator. Buna conduita in cercetarea stiintifica se refera la: respectarea legii, asumarea responsabilitatilor, respectarea principiilor. 
9. Ce este comunicarea stiinfica?
Comunicarea stiintifica reprezinta transmiterea cunostintelor stiintifice, a rezultatelor cercetarii stiintifice intre indivizi, fiind o necesitate a cercetatorilor, o sursa de cunoastere, informare, acumulare a cunoasterii. 
Comunicarea stiintifica este un rezultat partial sau final al unui studiu stiintific individual sau in grup, cu caracter de informare sau de dezbatere stiintifica inaintea publicarii. Se prezinta scris pentru sesiuni de comunicare stiintifica, unde se expune in 5-15 minute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Introducere in Metodologia Cercetarii Stiintifice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!